Πολιτική Τετάρτη 15/02/2023, 08:21
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντίδραση από τα κόμματα στις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις

Αντίδραση από τα κόμματα στις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις

Δηλώσεις και ανακοινώσεις αποδοκιμασίας των κυβερνητικών επιλογών από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και αιχμές για ευθύνες ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των συντάξιμων αποδοχών από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, προκάλεσαν οι χθεσινές πρωθυπουργικές ανακοινώσεις.

Αρχικά με δήλωση της τομεάρχου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και λίγες ώρες αργότερα με άλλη δήλωση της εκπροσώπου Τύπου Πόπης Τσαπανίδου, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «εξαπάτηση των συνταξιούχων». Η κ. Ξενογιαννακοπούλου σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το κόμμα της «δεσμεύεται για την επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης, την επιστροφή των αναδρομικών σε τρεις ετήσιες δόσεις, τη μόνιμη αποκατάσταση της αδικίας της προσωπικής διαφοράς, την αύξηση του αφορολόγητου για τους συνταξιούχους στα 10.000 ευρώ και την κατάργηση του ΤΕΚΑ – του κεφαλαιοποιητικού συστήματος που έχει παραδώσει την επικουρική ασφάλιση στα ιδιωτικά συμφέροντα». Η κ. Τσαπανίδου, αναφερόμενη στο περιεχόμενο της χθεσινής συνέντευξης του πρωθυπουργού, μίλησε για «ανεπαρκή επιδόματα προεκλογικού χαρακτήρα» και για «ημίμετρα για το ιδιωτικό χρέος».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δ. Μάντζος υπογράμμισε: «Παρά τις δεσμεύσεις του το 2019 ότι θα καταργήσει τον νόμο Κατρούγκαλου που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός όχι μόνο διατήρησε την προσωπική διαφορά στις συντάξεις, αλλά επιχειρεί προεκλογικά να ρίξει στάχτη στα μάτια των συνταξιούχων που δεν πήραν αύξηση». Και αφού μίλησε για «εμπαιγμό» εκ μέρους της Ν.Δ., σημείωσε: «Είναι η ώρα για καθαρές λύσεις: Να καταργηθεί η προσωπική διαφορά από 1-1-2024 και έως τότε να δοθεί εφάπαξ ποσό, που θα καλύψει την απώλεια εισοδήματος με βάση τον πληθωρισμό του 2022. Να αλλάξει ο νόμος Κατρούγκαλου/Βρούτση σε ό,τι αφορά τους συντελεστές αναπλήρωσης, δηλαδή να ενισχυθεί η ανταποδοτική σύνταξη και να αντιμετωπιστούν οι αδικίες που δημιούργησαν. Να χορηγηθεί νέο ΕΚΑΣ σε 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους, όπως προτείνουμε. Να προωθηθούν τα επαγγελματικά ταμεία. Να επανέλθει σε εθνικό έλεγχο το υπερταμείο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας υπέρ του ασφαλιστικού συστήματος για τη νέα γενιά».

Σε ανακοίνωση του ΚΚΕ επισημαίνεται ότι «η “άρση των αδικιών” του νόμου Κατρούγκαλου και των άλλων αντιασφαλιστικών νόμων των κυβερνήσεων Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ δεν γίνεται μέσα από προεκλογικά επιδόματα φτώχειας κι εξαγοράς. Αμεση και πραγματική ανακούφιση μπορεί να αποτελέσουν οι αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις, κύριες κι επικουρικές, με ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς και κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων».

Στη Βουλή, ο πρόεδρος της Ελλ. Λύσης Κυρ. Βελόπουλος είπε απευθυνόμενος στην κυβερνώσα πλειοψηφία: «Κατακλέψατε τους συνταξιούχους, όπως και όλους τους Ελληνες. Και τώρα τους πετάτε ένα επίδομα και αυτό όχι σε όλους τους συνταξιούχους. Είστε η κυβέρνηση των επιδομάτων». Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχ. Κριθαρίδης μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η κοροϊδία των συνταξιούχων από τις μνημονιακές κυβερνήσεις συνεχίζεται, όπως φάνηκε και από τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη. Αντί για έκτακτες πενιχρές ενισχύσεις, πρέπει να ανατραπούν οι μνημονιακές περικοπές των συντάξεων από όλους τους συνταξιοδοτικούς νόμους των μνημονιακών κυβερνήσεων Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ».

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News