Πολιτική Δευτέρα 4/01/2021, 16:06
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι σηματοδοτούν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα

Οι εκπλήξεις και τα βασικά χαρακτηριστικά του ανασχηματισμού

Τι σηματοδοτούν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα

Μπορεί οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα να μην είχαν χαρακτήρα «σαρωτικού» ανασχηματισμού, εκπέμπουν ωστόσο τα δικά τους μηνύματα για τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου ενάμιση χρόνο μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Ν.Δ.

«Η θητεία μιας κυβέρνησης δεν είναι μια προβλέψιμη ευθεία γραμμή. Ανακύπτουν νέες προκλήσεις και ανάγκες που επιβάλλουν την αναδιάταξη του δυναμικού της με την αξιοποίηση προσώπων σε νέους ή διαφορετικούς ρόλους στο κυβερνητικό έργο» δήλωσε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης ανακοινώνοντας τη νέα σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος, προσθέτοντας πως «κάθε κυβέρνηση οφείλει να επιδεικνύει -στον κατάλληλο χρόνο- ευελιξία».

Η «αναδιάταξη δυνάμεων» άφησε πάντως ανέπαφο τον βασικό κορμό της κυβέρνησης, καθώς η ηγεσία σε κρίσιμα υπουργεία όπως το Οικονομικών, το Ανάπτυξης, το Υγείας, το Εξωτερικών, το Παιδείας και το Εθνικής Άμυνας παρέμεινε αμετάβλητη. Το Μαξίμου δίνει έτσι ψήφο εμπιστοσύνης στους κατόχους των παραπάνω υπουργικών θώκων αλλά στέλνει και μήνυμα συνέχειας της κυβερνητικής πολιτικής σε κρίσιμους τομείς που δοκιμάστηκαν την περίοδο που πέρασε. Στο παραπάνω πνεύμα εντάσσεται προφανώς και η επιλογή να διατηρηθεί στη θέση του ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, εξέλιξη που για πολλούς αποτέλεσε έκπληξη, δεδομένου ότι διαρροές λίγο πριν από τις ανακοινώσεις για τον ανασχηματισμό τον ήθελαν να βλέπει την πόρτα της εξόδου της κυβέρνησης.  

Προάγγελο εκλογικών σχεδιασμών αποτελούν σύμφωνα με ορισμένους οι αλλαγές στο υπουργείο Εσωτερικών, από όπου φεύγει ο Τάκης Θεοδωρικάκος και μεταπηδά ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος δίνει την σκυτάλη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στον Σπήλιο Λιβανό. Στο πλευρό του κ. Βορίδη ως αναπληρωτής υπουργός θα είναι ο μέχρι πρότινος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Στους «χαμένους» του ανασχηματισμού ήταν ο Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος αποχωρεί από το κυβερνητικό σχήμα και προτείνεται για τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ. Ορισμένοι από τους χειρισμούς του, π.χ. στο θέμα των εκκρεμών συντάξεων αλλά και της τηλεκπαίδευσης επιστημόνων, ήταν σύμφωνα με κάποιους αυτές που του κόστισαν την παραμονή στην κυβέρνηση.

Κι ενώ οι αλλαγές σε επίπεδο υπουργών δεν ήταν εκτεταμένες, δεν συνέβη το ίδιο με τις θέσεις των αναπληρωτών και των υφυπουργών, πολλές από τις οποίες άλλαξαν χέρια. Στα βασικά χαρακτηριστικά των κυβερνητικών αλλαγών ήταν η αξιοποίηση πολλών μελών της Κ.Ο. της Ν.Δ. αλλά και το γεωγραφικό κριτήριο, καθώς επελέγησαν πρόσωπα που εκπροσωπούν διάφορες εκλογικές περιφέρειες της χώρας, επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ του moneyreview.gr.

Ειδικότερα, το νέο κυβερνητικό σχήμα περιλαμβάνει 12 νέα πρόσωπα, αντανακλώντας την πρόθεση του Πρωθυπουργού για ανανέωση του κυβερνητικού δυναμικού. Οι νεοεισερχόμενοι είναι οι: Σπήλιος Λιβανός (νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης) Ζέττα Μακρή (υφυπουργός Παιδείας για θέματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής), Άγγελος Συρίγος (υφυπουργός αρμόδιος για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης), Μαρία Συρεγγέλα (υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική), Γιώργος Αμυράς (υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος), Νικόλας Γιατρομανωλάκης (υφυπουργός αρμόδιος για θέματα σύγχρονου Πολιτισμού), Γιώργος Κώτσηρας (υφυπουργός Δικαιοσύνης αρμόδιος για θέματα διεθνούς συνεργασίας και ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), Σταύρος Καλαφάτης (υφυπουργός Εσωτερικών με αρμοδιότητα Μακεδονίας-Θράκης),  Γιώργος Στύλιος (υφυπουργός αρμόδιος για Ψηφιακά Έργα και για το Κτηματολόγιο), Κώστας Κατσαφάδος (υφυπουργός Ναυτιλίας Αρμόδιος για θέματα κλάδου πλοίων), Γιάννης Οικονόμου (υφυπουργός αρμόδιος για την Κοινή Αγροτική Πολιτική) και Σοφία Βούλτεψη (υφυπουργός στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, αρμόδια για την ένταξη).

Ο ορισμός της κ. Συρεγγέλα ως υφυπουργού σηματοδοτεί την έμφαση που επιθυμεί να δώσει η κυβέρνηση στα δημογραφικά θέματα και στα ζητήματα που αφορούν την οικογένεια, ενώ η είσοδος του κ. Κατσαφάδου στο κυβερνητικό σχήμα έρχεται να ενισχύσει το δυναμικό του υπουργείου Ναυτιλίας μετά και την πρόσφατη περιπέτεια με τον κορωνοϊό που πέρασε ο υπουργός Γιάννης Πλακιωτάκης. Ο κ. Γιατρομανωλάκης που αναβαθμίζεται από γενικός γραμματέας σε υφυπουργό θα κληθεί να διαχειριστεί τα προβλήματα που βιώνει ο κλάδος του πολιτισμού και οι άνθρωποί του λόγω της πανδημίας.

Αλ. Σωτ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News