ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ώρα ανασχηματισμού  

Στις 12.00 οι ανακοινώσεις - Οι ισορροπίες, το γεωγραφικό κριτήριο και τα ονόματα που ακούγονται

Ώρα ανασχηματισμού  

Ένα βήμα πριν κλειδώσει το τελικό παζλ του ανασχηματισμού βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι ανακοινώσεις για τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης θα γίνουν στις 12 το μεσημέρι στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Όλες τις προηγούμενες μέρες ο Πρωθυπουργός τηρώντας σιγήν ιχθύος έβαζε τις τελευταίες πινελιές στη νέα κυβέρνηση, που θέλει με την έναρξη της νέας χρονιάς να πατήσει γκάζι σε μία σειρά θεμάτων με πρώτα τα υγειονομικά και τα οικονομικά. Η κυβέρνηση εξάλλου το καλοκαίρι θα κλείσει τα δύο έτη και παρά την υγειονομική κρίση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να μην αφήσει πίσω το κομμάτι των μεταρρυθμίσεων και των δομικών αλλαγών.  

Στο δια ταύτα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο ανασχηματισμός θα περιλαμβάνει κάποιες σημαντικές μετακινήσεις υπουργών, είτε σε άλλα υπουργεία, είτε ακόμα και έξοδο από την κυβέρνηση. Δεν πρόκειται όμως σε καμία περίπτωση να είναι αυτό που λέμε «σαρωτικός» καθώς μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να ερμηνευτεί – και όχι άδικα – ως αποδοχή αποτυχίας του κυβερνητικού έργου. Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός θέλει να παρέμβει εκεί που θεωρεί πως υπάρχει ανάγκη και όχι να χαλάσει τις ισορροπίες που έχουν ήδη βρεθεί.  

Ταυτόχρονα ο Πρωθυπουργός φαίνεται πως προσανατολίζεται, τουλάχιστον για πολλές θέσεις υφυπουργών, προς την αξιοποίηση μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Υπάρχει τουλάχιστον μία δεκάδα βουλευτών που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί: μεταξύ άλλων ακούγονται τα ονόματα των Σπήλιου Λιβανού, Γιώργου Στύλιου, Γιάννη Μπούγα, Βασίλη Οικονόμου, Γιάννη Οικονόμου, Κώστα Κατσαφάδου, του Μάξιμου Σενετάκη αλλά και του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου Θοδωρή Ρουσόπουλου. Οσον αφορά την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου στο τραπέζι υπάρχει το όνομα του βουλευτής Επικρατείας Χρήστου Ταραντίλη, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί κάποια έκπληξη.  

Ενα ακόμα κριτήριο που μπορεί να ληφθεί υπόψιν στις τελικές επιλογές είναι το γεωγραφικό. Για παράδειγμα το σενάριο αξιοποίησης του Κώστα Κατσαφάδου έχει να κάνει και με το γεγονός πως εκπροσωπεί μία μεγάλη περιφέρεια όπως η Α’ Πειραιά, ή  από την άλλη το όνομα του Γιώργου Στύλιου έχει να κάνει με την αξιοποίηση βουλευτή από την Ηπειρο. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς αυτό να αποτελεί το βασικό κριτήριο, θα ήθελε να δει ένα «ισορροπημένο» γεωγραφικά σχήμα που θα υπάρχουν εκπρόσωποι από όσο το δυνατόν περισσότερα διαμερίσματα της Ελλάδας.  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News