Πολιτική Πέμπτη 19/01/2023, 14:41
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με ποιους συναντήθηκαν Μητσοτάκης-Σταϊκούρας στο Νταβός

Με ποιους συναντήθηκαν Μητσοτάκης-Σταϊκούρας στο Νταβός

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα συναντήσεις με κορυφαίους επιχειρηματικούς παράγοντες, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός της Ελβετίας.

Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Coursera, Jeff Maggioncalda, με τον οποίο συζητήθηκε η σημασία της κατάρτισης και της επανεκπαίδευσης, καθώς η εξέλιξη της τεχνολογίας αλλάζει την αγορά εργασίας. Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα έχει υιοθετήσει ενεργές πολιτικές απασχόλησης, δίνοντας έμφαση στην απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων, στην έγκυρη πιστοποίηση, στην ανάπτυξη της τεχνικής εκπαίδευσης και στην καλύτερη σύνδεση της παιδείας με την αγορά. Σημειώθηκε επίσης η επιτυχημένη συνεργασία της Coursera με την Ελλάδα, καθώς στο παρελθόν προσέφερε προγράμματα κατάρτισης ανέργων δωρεάν, σε συνεργασία με τη ΔΥΠΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ακόμη συνομιλίες με τον Jeffrey Jaensubhakij, υπεύθυνο επενδύσεων (Chief Investment Officer) του ομίλου GIC της Σιγκαπούρης, με τον οποίο συζήτησε την πορεία και τις εξαιρετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της σταθερής σύσφιξης των διμερών ανταλλαγών, καθώς ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον ομόλογό του της Σιγκαπούρης τον Δεκέμβριο, στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ – ASEAN, ενώ ο όμιλος GIC έχει συνομολογήσει στην Ελλάδα τη μεγαλύτερη επενδυτική συμφωνία στην ευρωπαϊκή ξενοδοχειακή αγορά στην περίοδο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Επίσης, είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της AstraZeneca, Leif Johansson, με τον οποίο συνομίλησε για τη σημασία των συστημάτων δημόσιας υγείας, η οποία αναδείχθηκε ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, για τις δυνατότητες έγκαιρης διάγνωσης ασθενειών που θα προσφέρουν στο κοντινό μέλλον οι νέες τεχνολογίες και για την πολιτική δωρεάν προληπτικών εξετάσεων, όπως το πρόγραμμα “Φώφη Γεννηματά”, που υλοποιεί πλέον η Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε ακόμα με τους Διευθύνοντες Συμβούλους της Allianz, Oliver Bate και της The Coca-Cola Company, James Quincey, με τους οποίους εξετάστηκαν οι δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία εν μέσω της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης.

Στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ ο Πρωθυπουργός έλαβε μέρος σε συζήτηση που διοργάνωσε η πρωτοβουλία “The Tomorrow Partnership” του Ινστιτούτου Τόνι Μπλερ, η οποία εστιάζει στην αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και της ψηφιοποίησης για την επίλυση μεγάλων προκλήσεων για τη δημόσια πολιτική, όπως η ενίσχυση της δημόσιας υγείας και η ισότιμη πρόσβαση στη σύγχρονη εκπαίδευση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τις επιτυχίες της Ελλάδας στην ψηφιοποίηση λειτουργιών του κράτους και υπηρεσιών προς τους πολίτες, ενώ είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με στελέχη εταιρειών ανάπτυξης λογισμικού και τεχνολογίας.

Συναντήσεις Χρ. Σταϊκούρα

Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέδειξε την ισχυρή ανθεκτικότητα και τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, κατά τις επαφές που είχε και τις συνεντεύξεις που παραχώρησε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Παράλληλα, είχε την ευκαιρία να επιβεβαιώσει το έντονο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας και εισέπραξε επαινετικά σχόλια διεθνών επενδυτών για την αποτελεσματικότητα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής.

Με ποιους συναντήθηκαν Μητσοτάκης-Σταϊκούρας στο Νταβός-1

Ειδικότερα, ο Χρ. Σταϊκούρας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας κ. Mohammed Al-Jadaan, με τον οποίο συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Ο κ. Al-Jadaan απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Σταϊκούρα να επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία τον επόμενο μήνα, προκειμένου να συμμετάσχει σε διεθνές συνέδριο για τη φορολογική πολιτική και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Ο Υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε, επίσης, με υψηλόβαθμα στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων, όπως είναι οι Visa, Cisco, JTI και ΔΕΣΦΑ.

Χθες το πρωί ο κ. Σταϊκούρας παραχώρησε συνέντευξη στο διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, όπου παρουσίασε την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2022, με έμφαση στο ιστορικό ρεκόρ επενδύσεων και εξαγωγών, ενώ επισήμανε ότι για το 2023 η χώρα μας αναμένεται να επιτύχει ανάπτυξη τρεις φορές υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Υπογράμμισε ακόμα τη σταθεροποίηση των δημοσιονομικών μεγεθών, τη δραστική μείωση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ, κατά 50% την τελευταία τριετία, και τις χαμηλές ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια.

Επιπλέον, ο Υπουργός Οικονομικών παραχώρησε συνεντεύξεις στους απεσταλμένους ελληνικών μέσων ενημέρωσης στο Νταβός.

Το απόγευμα, στο πλαίσιο ομιλίας στο περίπτερο του Greek House Davos, με θέμα «Οικονομική πολιτική σε περιόδους πολυ-επίπεδων κρίσεων», ο κ. Σταϊκούρας παρουσίασε τους πυλώνες της κυβερνητικής πολιτικής στο πεδίο της οικονομίας, προκειμένου η Ελλάδα να κινηθεί σε τροχιά ανάπτυξης και τη φετινή χρονιά.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News