Πολιτική Δευτέρα 16/01/2023, 12:22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρακολουθήσεις: Πρόστιμο 50.000 ευρώ στην Ιntellexa από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων

Παρακολουθήσεις: Πρόστιμο 50.000 ευρώ στην Ιntellexa από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων

Πρόστιμο 50.000 ευρώ επέβαλε στην Intellexa η Αρχή Προστασίας Δεδομένων για μη συνεργασία της εταιρείας κατά τη διαδικασία ελέγχου.

Όπως σημειώνει η Αρχή, διερευνά από τον Ιούλιο του 2022 περιπτώσεις εγκατάστασης λογισμικού παρακολούθησης σε τερματικές συσκευές κινητής τηλεφωνίας χρηστών (κατασκοπευτικό λογισμικό), με σκοπό την εν αγνοία τους παρακολούθηση καθώς και τη συνακόλουθη συλλογή και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων.

Στο πλαίσιο της διερεύνησης αυτής η Αρχή έχει εκκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2022 διοικητικό έλεγχο στην εταιρεία Intellexa. Κλιμάκιο ελέγχου της Αρχής πραγματοποίησε επιτόπιο έλεγχο τόσο στην καταστατική έδρα της εταιρείας στο Χαλάνδρι όσο και στην εγκατάσταση της εταιρείας στο Ελληνικό. Με την απόφαση διαπιστώνεται ότι η εταιρεία καθυστέρησε αδικαιολόγητα να ανταποκριθεί σε ερωτήματα της Αρχής και αρνήθηκε να παράσχει πληροφορίες οι οποίες βρίσκονται αδιαμφισβήτητα στην κατοχή της, συνεπώς παραβίασε την υποχρέωση του άρθρου 31 του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων που επιβάλλει σε υπευθύνους και εκτελούντες την επεξεργασία να συνεργάζονται με την Αρχή.

Περαιτέρω, με την ίδια απόφαση, η Αρχή δίνει εντολή στην Intellexa Α.Ε. να της παραδώσει άμεσα συγκεκριμένες πληροφορίες οι οποίες είναι απαραίτητες για τη διενέργεια του ελέγχου.

Επισημαίνεται ότι ο έλεγχος στην εταιρεία Intellexa Α.E. βρίσκεται σε εξέλιξη. Παράλληλα, η Αρχή συνεχίζει να διερευνά τις περιπτώσεις χρήσης κατασκοπευτικού λογισμικού κατά προσώπων που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, όπως σημειώνει η ανακοίνωση. Για τον σκοπό αυτόν και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, έχει συλλέξει στοιχεία και πληροφορίες από διάφορους φορείς εντός και εκτός Ελλάδας και Ε.Ε., ενώ συνεχίζει τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Δείτε ΕΔΩ την απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων.

moneyreview.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ
Απόφαση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News