ΑΠΟΨΕΙΣ

Η γνώση ως ασπίδα απέναντι στα σοκ

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΟΟΣΑ  ( Οκτώβριος του 2020 )  το Παγκόσμιο ΑΕΠ το 2020 (Real GDP Growth)  θα μειωθεί σε πραγματικούς όρους κατά 4,2%.  

Το ΑΕΠ των χωρών  που απαρτίζουν τις  μεγαλύτερες χώρες του πλανήτη, τις γνωστές G20, θα συρρικνωθεί  κατά 3,8% ,ενώ στην ΕΕ  η μείωση του ΑΕΠ θα είναι μεγαλύτερη και θα  κινηθεί κοντά στο 7.5% .

Η μοναδική  μεγάλη χώρα που θα παρουσιάσει αύξηση  το 2020 είναι η Κίνα  ( 1.8% σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ ,αλλά πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε ότι θα ξεπεράσει το 2,2% ), διευρύνοντας ακόμα περισσότερο την διαφορά από τις ΗΠΑ , η οποία θα παρουσιάσει μείωση κατά 3.7%. Από τις άλλες  μεγάλες οικονομίες της Δύσης το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου  θα  συρρικνωθεί  κατά 11.2%, της Γαλλίας κατά 9.1% και της Γερμανίας κατά 5.5%.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Τουρκία θα παρουσιάσει ανεπαίσθητη μείωση της τάξης του  1,3% .

Ένα άλλο αξιοπρόσεκτο γεγονός  της μελέτης είναι  η  γρήγορη ανάπτυξη της Κίνας  η οποία για το  2021 θα ξεπεράσει  το 8%.

Πέρα από τους αριθμούς  και το ΑΕΠ η ουσία είναι ότι η  κρίση έχει  επηρεάσει  την ζωή όλων σχεδόν των  πολιτών  στον πλανήτη, δημιουργώντας  εκατομμύρια ανέργους πλήττοντας κυρίως τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες  .

Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτης The Poverty and Shared Prosperity Report 2020  της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η επιδημία θα διευρύνει  τις υπάρχουσες κοινωνικές ανισότητες και θα οδηγήσει σε κατάσταση φτώχειας -αυτούς που ζουν με λιγότερο από 1.9 $ την ημέρα -έναν μεγάλο αριθμό πολιτών που εκτιμάται μεταξύ 88 και 115 εκατομμύρια .

Η εκτίμηση μου είναι ότι η κατάσταση σήμερα κρύβει μεγαλύτερους κινδύνους για τους πολίτες και τα αδύναμα κράτη από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2007/8 , αφού  το παγκόσμιο σύστημα είναι πολύ πιο υπερχρεωμένο, άρα πιο αδύναμο και πολύ πιο ευάλωτο σε πιθανές νέες αναταράξεις.

Η χρηματοοικονομική γνώση και ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός θα διαδραματίσουν σημαντικό  ρόλο στην σωστή διαχείριση των χρήματων των πολιτών και την προστασία τους από πιθανά χρηματοοικονομικά σοκ. 

*Ο κ. Νικόλαος Φίλιππας είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικής Πανεπιστημίου του Πειραιά, Πρόεδρος και Ιδρυτής του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News