Απόψεις Παρασκευή 1/01/2021, 09:00
ΑΠΟΨΕΙΣ

Γιατί πανηγυρίζουν οι αγορές;

Ελάχιστοι θα μπορούσαν να προβλέψουν τον περασμένο Μάρτιο ότι το 2020 θα ήταν μία χρονιά απογείωσης για τις αγορές μετοχών και άλλες επενδύσεις ρίσκου όπως το Bitcoin. Μετά το πρώτο ισχυρότατο σοκ, από το καλοκαίρι και μετά κάθε αχτίδα αισιοδοξίας, που έκανε την εμφάνισή της μέσα στο ζοφερό σκηνικό ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει ράλι. Και αυτό δεν αφορούσε αποκλειστικά κλάδους και εταιρείες που επωφελούνταν από τα lockdοwn, την τηλεργασία και την πάσης φύσεως εξ αποστάσεως επικοινωνία. 

Τα άνευ προηγουμένου σχέδια δημοσιονομικής τόνωσης και οι συνεχείς ενέσεις ρευστότητας από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες διαδραμάτισαν βέβαια το ρόλο τους. Αλλά και πάλι είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς πώς οι αγορές έλαμψαν στο σκοτάδι μίας πανδημίας, που έχει αφήσει πίσω της πάνω από ένα εκατομμύριο νεκρούς, που πάγωσε την οικονομία, τα ταξίδια και τις κοινωνικές δραστηριότητες και ανέτρεψε κάθε σχέδιο. Το 2020 ήταν η χρονιά που το «μέλλον ακυρώθηκε» έγραψε ο Economist. Γιατί λοιπόν πανηγυρίζουν οι αγορές; 

Οι επενδυτές δεν δρουν πάντα ως ορθολογικά όντα. Το έχουμε μάθει καλά αυτό μέσα τις αλλεπάλληλες κρίσεις και ανατροπές των τελευταίων ετών. Αυτή τη φορά δυσκολευόμαστε, όμως, ακόμη περισσότερο να εξηγήσουμε την αισιοδοξία τους, αφού η μεγάλη ανάκαμψη των δεικτών άρχισε ήδη από τα τέλη Μαρτίου- όταν ακόμη βρισκόταν στο απόγειό του το πρώτο κύμα της πανδημίας και οι περισσότερες χώρες της Δύσης κρατούσαν κλειστά καταστήματα, εστιατόρια, θέατρα, σχολεία.

Η άνοδος συνεχίστηκε ακόμη και όταν οι οικονομολόγοι προειδοποιούσαν πως ακόμη και με το εμβόλιο η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας δεν θα έχει τελικά σχήμα V ή έστω U, όπως αρχικά ήλπιζαν πολλοί, αλλά θα μοιάζει περισσότερο με ένα K, με άλλους τομείς να απογειώνονται και άλλους να δυσκολεύονται να ακολουθήσουν. 

Το 2020 ζήσαμε την πλήρη αποσύνδεση των αγορών από την εικόνα της πραγματικότητας. Κι όμως αυτό δεν προβλημάτισε ιδιαίτερα τους αναλυτές. Γιατί; Γιατί η αγορά ποντάρει σήμερα για τα όσα περιμένει σε έξι μήνες ή και έναν χρόνο, μας είπαν. Τι ακριβώς περιμένει; Ό,τι και όλοι μας. Να έχουμε πάρει τις ζωές μας πίσω. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News