ΑΠΟΨΕΙΣ

Kυβερνοέγκλημα και προπαγάνδα

Kυβερνοέγκλημα και προπαγάνδα

Στα κεντρικά γραφεία της Microsoft, στο Ρέντμοντ των ΗΠΑ, βρίσκεται το Cybercrime Center. Είναι το κέντρο επιχειρήσεων όπου χτίζονται οι άμυνες της εταιρείας για την προστασία των πελατών της, κράτη και επιχειρήσεις, μπροστά στις καθημερινές κυβερνοεπιθέσεις· ξεπερνούν τις 1.000 ανά δευτερόλεπτο. Από εκεί δίνονται απαντήσεις συχνά σε πραγματικούς χρόνους. Στην εγκατάσταση ξεχωρίζει ένας γιγαντιαίος ψηφιακός χάρτης. Είναι χάρτης παρακολούθησης των πιο σημαντικών κακόβουλων λογισμικών και της πορείας τους ανά τον κόσμο. Κάθε ψηφιακή απειλή απεικονίζεται με διαφορετικό χρώμα. Με την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο χάρτης έγινε πολύχρωμος. Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και σε φάσεις όπως η προεκλογική περίοδος στη Γαλλία. Στον αντίποδα, δεν υπάρχει καθόλου χρώμα, δηλαδή κανένα κακόβουλο λογισμικό που να επιτίθεται σε κάποιο λειτουργικό, στη ρωσική επικράτεια.

Το κυβερνοέγκλημα, εκτός από οικονομικά, έχει και γεωπολιτικά κίνητρα. Συνιστά ευθεία απειλή, όχι απλώς για τα πορτοφόλια και τα ταμεία, αλλά για την ίδια τη δημοκρατία. Δεν είναι τυχαίο ότι στις περιόδους που βρίσκονται κοντά στις εκλογικές αναμετρήσεις στις ΗΠΑ, η Microsoft στήνει πλέον δωμάτια πολέμου και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την Ουάσιγκτον, προσπαθώντας να εντοπίσει εγκαίρως συντονισμένα κύματα κυβερνοεπιθέσεων εις βάρος στοχευμένων τομέων που μπορούν να πλήξουν πολιτικά κάποιο κόμμα. Ατύπως, οι υπεύθυνοι κυβερνοασφάλειας του τεχνολογικού κολοσσού προσεγγίζουν ως μορφή κυβερνοεπίθεσης και τη μεθοδευμένη προπαγάνδα στα social media, η οποία εκτοξεύτηκε μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Το μέσο της παραπλάνησης είναι ένας καλά στημένος μηχανισμός, με οικονομικούς πόρους και οργανωτικές δυνατότητες, ο οποίος δημιουργεί και διοχετεύει έναν τεράστιο όγκο ψευδών πληροφοριών. Ο μηχανισμός αυτός παράγει περισσότερες «ειδήσεις» απ’ ό,τι το CNN ή το BBC.

Η επιρροή της ρωσικής εν προκειμένω προπαγάνδας εδράζεται στο γεγονός ότι πολύ συχνά η κοινή γνώμη πιστεύει αυτό που καταναλώνει περισσότερο, δηλαδή αυτό που συναντά πιο συχνά μπροστά της μέσα από τους ψηφιακούς αλγόριθμους.

Στη σύγχρονη πραγματικότητα της πρωτοφανούς διασύνδεσης, για να προφυλαχθούν οι δυτικές κοινωνίες από τις κακόβουλες εξωτερικές κυβερνοαπειλές, θα πρέπει να υπάρξει συμμετοχή και βούληση για συνεργασία από χώρες-κλειδιά, όπως είναι η Ρωσία ή το Ιράν. Κάτι ανάλογο όμως δεν φαντάζει ρεαλιστικό με τα σημερινά δεδομένα, όπως αυτά απορρέουν από τα «καυτά» γεωπολιτικά μέτωπα της περιόδου που διανύουμε. Εξάλλου, παραμένει υψηλό το κίνητρο. Οπως μου έλεγε πρόσφατα υψηλόβαθμο στέλεχος της Microsoft, «ειδικά οι Ρώσοι είναι πολύ καλοί στην προπαγάνδα, το κάνουν καιρό και έχουν αποτέλεσμα».

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News