Απόψεις Τετάρτη 5/10/2022, 00:01
ΑΠΟΨΕΙΣ

στο πρώτο το θρανίο

στο πρώτο το θρανίο

Η 5 Οκτωβρίου έχει οριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως ημέρα των δασκάλων. Το μήνυμα των φετινών εκδηλώσεων είναι «Ο μετασχηματισμός της παιδείας ξεκινάει από τους δασκάλους». Προχτές, 3 Οκτωβρίου, ο OECD δημοσίευσε τα τελευταία στοιχεία σχετικά με την παιδεία. Με αφορμή την ημέρα αξίζει να απομονώσουμε κάποια από την πληθώρα στοιχείων που έχει δώσει ο οργανισμός.

στο πρώτο το θρανίο-1

Κατ’ αρχήν λοιπόν βλέπουμε ότι η Ελλάδα, με δημόσια δαπάνη για την παιδεία στο 7,1% είναι στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών του οργανισμού.

Επίσης η Ελλάδα ξεχωρίζει για τη μεταβολή των μισθών των δασκάλων τα τελευταία χρόνια:

στο πρώτο το θρανίο-2

Οι μισθοί των δασκάλων (όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης) έχουν μειωθεί κατά -30%.

Τέλος, η χώρα ξεχωρίζει και με έναν άλλον τρόπο. Έχει το μικρότερο ποσοστό διδασκόντων κάτω των 30 ετών (0,7%).

στο πρώτο το θρανίο-3

Συνοψίζοντας, βλέπουμε ότι η χώρα έχει διδακτικό προσωπικό πιο γερασμένο (συγκριτικά με άλλες χώρες) και πιο κακοπληρωμένο (σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν), και άρα μάλλον δύσκολο να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος του μετασχηματισμού της παιδείας. Προσθέτοντας σε αυτό το γεγονός ότι σε σύγκριση πάντα με τις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ φαίνεται να υποεπενδύουμε στην παιδεία, δε φαίνεται καλό σημείο εκκίνησης.

Ωστόσο επίσης την 3/10 στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που δημοσίευσε το υπουργείο οικονομικών διαβάζουμε ότι το διδακτικό έτος 2022-23 έγιναν 8.586 προσλήψεις στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η χώρα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ έχει περί τις 140 χιλ. εκπαιδευτικούς σε αυτές τις βαθμίδες. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι το 52% από αυτούς είναι άνω των 50 ετών, ο ρυθμός προσλήψεων φαίνεται να είναι περίπου διπλάσιος από αυτόν της απλής αναπλήρωσης των συνταξιοδοτούμενων. Η ερώτηση που μένει να απαντηθεί είναι αν αυτό είναι μία αρχή αντιστροφής της παραπάνω αρνητικής εικόνας που θα έχει και συνέχεια.

 

 

Ένα καιρό που μ’ έστελνε

η μάνα μου σχολείο ω! ω! ω! ω!

κι ο δάσκαλος μου μ’ έβαζε

στο πρώτο το θρανίο

 

Ο πιο καλός ο μαθητής

ήμουνα εγώ στη τάξη ω! ω! ω! ω!

κι οι δάσκαλοι μου με είχανε

μη βρέξει και μη στάξει

 

Πάντοτε στο τετράδιο

βαθμό έπαιρνα δέκα ω! ω! ω! ω!

κι αν στη ζωή πήρα μηδέν

τα φταίει μια γυναίκα

 

Στον έλεγχο διαγωγή

είχα κοσμιωτάτη ω! ω! ω! ω!

κι όμως οι συναναστροφές

όλες αυτές Μανώλη μου, μου βγάλανε το μάτι

Γιώργος Ζαμπέτας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News