ΑΠΟΨΕΙΣ

Ποιος τολμά να διαφωνήσει;

Το έτος που «ακυρώθηκε» η ζωή μας. Ή μήπως όχι;

Η χρονιά που ανέτρεψε όλες τις προβλέψεις. Ένα έτος γεμάτο πόνο για όλη την ανθρωπότητα. Μία μαύρη λίστα θυμάτων, που μάκραινε συνεχώς. Μία χωρίς προηγούμενο κρίση, που έβαλε στον πάγο την οικονομία και την κοινωνική ζωή.  Σχέδια που μπήκαν στο περιθώριο, ζωές που άλλαξαν εν μία νυκτί, εμπόδια και ανατροπές, που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε. Όλα αυτά είναι αλήθεια για το 2020. Και φαίνεται να τα συνοψίζει μία φράση που είπε η 23χρονη Νόμβουλα Μπάθα από τη Νότια Αφρική στο Reuters. «Ήταν η χρονιά που ακυρώσαμε τις ζωές μας».

Ακούγεται σκληρό. Και διπλά οδυνηρό όταν αναλογίζεται κανείς ότι βγήκε από το στόμα ενός τόσο νέου ανθρώπου. Οι νέοι ξεκίνησαν τη χρονιά με όνειρα για τη φοιτητική τους ζωή, για την πρώτη τους δουλειά, για ταξίδια και εμπειρίες, αλλά η Covid-19 είχε άλλα σχέδια για αυτούς. Άγχος, φόβος, απογοήτευση, μοναξιά, κόπωση ήταν συναισθήματα που κατέβαλαν μικρούς και μεγάλους.

Κι όμως το 2020 δεν ήταν μόνο σκοτάδι. Ήταν η χρονιά που θα γραφτεί στα βιβλία της Ιστορίας και για την δύναμη των ανθρώπων. Αυτή για την οποία θα μιλάμε στα εγγόνια μας και με άλλες, πιο φωτεινές αναμνήσεις.

Θα τους αφηγούμαστε για τους Ιταλούς, που τραγουδούσαν στα μπαλκόνια τους για να «ξορκίσουν» το κακό, να δώσουν δύναμη στους συνανθρώπους τους.

Θα τους περιγράφουμε πώς μπορούσαμε να διακρίνουμε πίσω από τη μάσκα το χαμόγελο των ηρώων με τις λευκές μπλούζες, κάθε φορά που πετύχαιναν μία νίκη απέναντι στον αόρατο εχθρό.  

Θα τους εξηγούμε ότι το 2020 ήταν η  χρονιά που η επιστημονική κοινότητα πέτυχε το «θαύμα» γιατί ένωσε τις δυνάμεις της.

Θα τους μιλάμε για τα πρώτα εμβόλια που έφτασαν σε κάθε χώρα της Ε.Ε. ταυτόχρονα, ως ένεση ελπίδας και αντίδοτο στην γκρίνια.  

Για τα παιδιά που αισθάνθηκαν την απουσία της επαφής με συμμαθητές και δασκάλους, αλλά και προσαρμόστηκαν με πείσμα και θέληση στα νέα δεδομένα.

Για τους γονείς, που όσο και εάν ένιωσαν να λυγίζουν από απρόσμενα βάρη, δεν το έβαλαν κάτω.

Δεν υπάρχει αμφιβολία. Θα θυμόμαστε για πάντα το έτος, που «χάσαμε» τα Χριστούγεννα, αλλά βρήκαμε το πνεύμα της αγάπης και της αλληλεγγύης.

«Ξέρω ότι τα πράγματα είναι φέτος πολύ δύσκολα, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα βρεις και πάλι τρόπο να είσαι κοντά μας» έγραψε στον Άη Βασίλη ο 8χρονος γιος μου. Ποιος τολμά να διαφωνήσει; 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News