ΑΠΟΨΕΙΣ

Πόσο «ζυγίζει» η ηλικία των πολιτικών;

Πόσο «ζυγίζει» η ηλικία των πολιτικών;

«Δεν θα κάνω θέμα την ηλικία σε αυτήν την καμπάνια. Δεν πρόκειται να εκμεταλλευθώ για πολιτικούς σκοπούς τη νιότη και την απειρία του αντιπάλου μου». Μνημειώδης ατάκα του Ρόναλντ Ρέιγκαν σε ντιμπέιτ για τις προεδρικές εκλογές το 1984, όταν ο 73χρονος τότε υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών κλήθηκε να απαντήσει σε αιχμές για τη φυσική του κατάσταση. Εάν ο Τζο Μπάιντεν βρεθεί στη θέση του διεκδικώντας μια δεύτερη θητεία, θα είναι 82 ετών. Εάν εκλεγεί, θα εκπληρώσει τα χρέη του πλανητάρχη σε ηλικία 86 ετών.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν αποφεύγει τις υποχρεώσεις σε βραδινές ώρες και έχει παραχωρήσει τις λιγότερες συνεντεύξεις από όλους τους προκατόχους του. Ενίοτε «παραπατά» και συχνά επιδίδεται σε γκάφες, κρατώντας σε εγρήγορση τους συνεργάτες του. Δημοσκόπηση κατέδειξε ότι το 64% των ψηφοφόρων θεωρεί ακατάλληλη την ηλικία του. Το 60% των ερωτηθέντων ήταν πάνω από 65 ετών. Αλλη έρευνα συμπέρανε ότι μια δεύτερη θητεία είτε του Μπάιντεν είτε του Τραμπ θα ήταν το «χειρότερο πράγμα» που θα μπορούσε να συμβεί στις ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν είναι πράγματι ο μεγαλύτερος ηλικιακά πρόεδρος στην αμερικανική ιστορία. Ομως δεν είναι η πρώτη φορά που δέχεται κριτική για την ηλικία του. Το 1972 ήταν 29 ετών όταν οι πολιτικοί του αντίπαλοι τον αποκαλούσαν «μικρό παιδί» στην εκστρατεία για τη Γερουσία. Τελικά στην πολιτική, είτε είσαι νέος είτε ηλικιωμένος, με κάποιον τρόπο θα το… πληρώσεις όταν θέματα άσχετα με την ατζέντα και τις θέσεις διεκδικούν χώρο στο τραπέζι της συζήτησης.

Ο εκλεκτός των Δημοκρατικών απολαμβάνει χαμηλά ποσοστά δημοτικότητας, έχει μια εξαιρετικά δύσκολη αναμέτρηση στις ενδιάμεσες εκλογές και στην πράξη υπάρχουν αμφιβολίες αν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα για το προεδρικό χρίσμα. Ομως τίποτε από αυτά δεν οφείλεται στην ηλικία του, παρά στην επίδοση των πολιτικών χειρισμών και επιλογών του, του ιδίου και της ομάδας του, ενώπιον μιας ασυνήθιστα πολωμένης αμερικανικής κοινωνίας.

Η ηλικία του Μπάιντεν και οι κακές στιγμές on camera βαρύνουν το προφίλ ενός προέδρου που καλείται να διαχειριστεί μια σύνθετη πραγματικότητα εντός και εκτός συνόρων. Ομως ακόμη κι έτσι, μέχρι στιγμής, θεωρείται ο μόνος από τους Δημοκρατικούς που έχει τη δυνατότητα να κερδίσει τον Τραμπ εάν «κατέβει» ξανά το 2024. Εξάλλου, είχε ειπωθεί σε εκείνο το ντιμπέιτ ότι «αν δεν υπήρχαν οι γηραιότεροι να διορθώνουν τα λάθη των νέων, τότε δεν θα υπήρχε κράτος». Μεταξύ μας, καλό… τρικ από τον Ρέιγκαν· σε μια άλλη εποχή.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News