ΑΠΟΨΕΙΣ

Επιτέλους…

Επιτέλους…

Την Πέμπτη, 21 Ιουλίου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι τα ελληνικά διαβατήρια θα έχουν διάρκεια 10 χρόνια αντί για τα 5 χρόνια όπως ήταν μέχρι τώρα. Οπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ: «Με αυτό τον τρόπο εναρμονιζόμαστε με αυτό που συμβαίνει σχεδόν στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των αναπτυγμένων κρατών σε ολόκληρη τη γη. Γλιτώνουμε από σημαντικά οικονομικά και διοικητικά κόστη. Μειώνεται η γραφειοκρατία για την εξυπηρέτηση του πολίτη και ιδιαίτερα των Ελλήνων του εξωτερικού. Απελευθερώνονται αστυνομικές δυνάμεις». Επιτέλους!

Πώς φτάσαμε σε αυτή την απόφαση; Στις 27 Φεβρουαρίου 2022, στη στήλη μου στην «ΚΤΚ» έγραψα ένα κείμενο με τίτλο: «Εμείς οι μοναδικοί Ελληνες», από όπου σας μεταφέρω ένα απόσπασμα: «[…] Είναι ολοφάνερο ότι η Ελλάδα αποτελεί μοναδική εξαίρεση, την οποία οι Αγγλοσάξονες χαρακτηρίζουν σαν “odd man out”. Είμαστε η μοναδική χώρα, στην οποία οι πολίτες της πρέπει να ανανεώνουν το διαβατήριό τους κάθε πέντε χρόνια. Και δυστυχώς δεν είναι μόνον αυτό. Το κόστος ανά έτος χρήσεως είναι μακράν το υψηλότερο στις χώρες του Πίνακα. Μας στοιχίζει 2,8 φορές περισσότερο από ό,τι στοιχίζει στον Γερμανό πολίτη. Γιατί; Μας περισσεύουν χρήματα; Ή μήπως το Ελληνικό Διαβατήριο περιέχει φύλλα χρυσού. Ολα τα ευρωπαϊκά διαβατήρια έχουν τις ίδιες προδιαγραφές και αυτή η διαφορά στο κόστος δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με τίποτα […]».

Μπορεί να χρειάστηκαν 5 μήνες αλλά στο τέλος επικράτησε η λογική και έγινε το αυτονόητο. Το θέμα των διαβατηρίων το ανέδειξε και ο καλός φίλος Στέφανος Μάνος και η κοινή προσπάθειά μας απέδωσε καρπούς. Πετύχαμε την επιμήκυνση της διάρκειας. Δεν φτάνει. Πρέπει να πετύχουμε και τη μείωση του κόστους του διαβατηρίου για τον Ελληνα πολίτη. Το παράβολο είναι εξωφρενικά υψηλό και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με τις τιμές της αγοράς. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί.

Στο ίδιο άρθρο ανέδειξα και το θέμα της διάρκειας των διπλωμάτων οδήγησης, που για τους ηλικιωμένους (όπως εγώ) είναι μαρτύριο να απαιτείται η ανανέωση κάθε 3 χρόνια. Αφού η κυβέρνηση αποφάσισε να «εναρμονιστούμε» με την υπόλοιπη Ευρώπη, είναι σκόπιμο να επανεξετάσει και αυτό το θέμα. Στη Γερμανία ακόμα και για τους ηλικιωμένους, πληροφορούμαι ότι η διάρκεια του διπλώματος είναι 15 χρόνια. Βλέποντας ότι οι προσπάθειές μας αποδίδουν καρπούς, θα συνεχίσουμε τον αγώνα ώστε να διευκολύνουμε τους συμπολίτες μας με όποιο τρόπο μπορούμε.

Τέλος, μετά τη σημαντική αλλαγή που αφορά τα διαβατήρια, ο εν εξελίξει διαγωνισμός για το έργο των ταυτοτήτων και των διαβατηρίων είναι προφανές ότι πρέπει να ακυρωθεί και να προκηρυχθεί ξανά, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα και την εξέλιξη της τεχνολογίας στον τομέα αυτό.

Είμαι πραγματικά περήφανος που με την αρθρογραφία μου κατάφερα να πετύχω κάτι σημαντικό για όλους μας.

* Ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης είναι σύμβουλος επιχειρήσεων.

** Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στην Καθημερινή. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News