Απόψεις Παρασκευή 22/07/2022, 00:01
ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι επόμενοι δέκα μήνες

Οι επόμενοι δέκα μήνες

Η κυβέρνησή μας συμπλήρωσε τρία χρόνια στην εξουσία. Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε, για άλλη μια φορά, να εξαντλήσει την τετραετία και τότε να προκηρύξει εκλογές. Διαθέτει 158 πειθαρχημένους βουλευτές και δέκα μήνες για την παραγωγή έργου.

Η αντιπολίτευση δεν είναι εμπόδιο. Ούτε μια φορά δεν έχει αρθρώσει πρόταση που να πείσει και να συνεγείρει τους πολίτες. Με τη στάση της επιβεβαιώνει ότι, παρά τις καθυστερήσεις και τα πισωγυρίσματα, ευτυχώς κυβερνά ο Μητσοτάκης.

Το εμπόδιο στην κυβέρνηση, με τη δική μου ματιά, είναι η ίδια η παράταξη που τη στηρίζει. Στα τρία χρόνια της κυβερνητικής θητείας ψηφίστηκαν περίπου 330 νόμοι. Πληθωρισμός νόμων! Πολλοί, λόγω όγκου, πέρασαν αδιάβαστοι από τους περισσότερους βουλευτές. Πολλές διατάξεις εφαρμόζονται κατ’ επιλογή. Οι νόμοι ψηφίζονται αλλά δεν εφαρμόζονται. Θυμηθείτε, για παράδειγμα, τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι κατόπιν νομοθετικής ρύθμισης η Αθήνα θα απαλλαγεί από τη μάστιγα των πορειών ή τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Μεγάλη παραγωγή νόμων εμφανίζει η υπουργός Παιδείας. Σωρεύονται ρυθμίσεις που της επιτρέπουν να δηλώνει ευχαριστημένη αλλά, για παράδειγμα, κάτι απλό αλλά κρίσιμο δεν το έχει προβλέψει: οι φοιτητές μπορούν να εξετάζονται αενάως και με όποια σειρά θέλουν, είτε παρακολουθούν τις παραδόσεις είτε όχι, μέχρις ότου επιτύχουν να τους περάσουν. Ετσι δημιουργείται και διατηρείται το καθεστώς των αιωνίων φοιτητών και γαλουχούνται οι στρατιές όσων περιφρονούν τους νόμους και τους κανόνες της κοινωνικής συμβίωσης.

Θα θυμάστε ίσως ότι προ έτους είχα προτείνει να δημοσιευθεί πίνακας με τον μέσο όρο των αποτελεσμάτων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις κάθε λυκείου της χώρας ως ένας απλός και αδιάβλητος τρόπος συγκριτικής αξιολόγησης των λυκείων. Τα στοιχεία υπάρχουν και μπορούν εύκολα να συγκεντρωθούν, με μηδενικό κόστος. Συνάντησα την πεισματική αντίρρηση της κ. Κεραμέως να δώσει τα στοιχεία (ως να ήσαν ιδιωτικά της στοιχεία και όχι δημόσια) διότι δεν ήθελε να αμφισβητηθεί η «δική» της αξιολόγηση των λυκείων, που όμως έναν χρόνο αργότερα εξακολουθεί να… αναμένεται. Στο μεταξύ βγήκαν τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών 2022, οπότε με τη μέθοδο που είχα προτείνει θα είχαμε άλλη μια αξιολόγηση. Στον πληθωρισμό των ανεφάρμοστων πολύπλοκων και ατέλειωτων διαδικασιών, αντιτάσσω την απλότητα και την ταχύτητα.

Στους δέκα μήνες που απομένουν μπορεί ίσως να χρειάζονται μερικοί ακόμη νέοι νόμοι, αλλά πιο σημαντικό είναι, νομίζω, να ξανακοιταχτούν οι νόμοι που ψηφίστηκαν και να εφαρμοστούν χωρίς εκπτώσεις. Τα αυθαίρετα στους αιγιαλούς να κατεδαφιστούν, τα διαβατήρια να ισχύουν για δέκα χρόνια αντί για πέντε, όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη. Τα δύο τελευταία παραδείγματα τα αναφέρω ενδεικτικά επειδή «κολλάνε» ενδοπαραταξιακά. Κάτι πρέπει να κάνει ο πρωθυπουργός με όλους αυτούς τους υπουργούς, υφυπουργούς, στρατηγούς, διοικητές, προέδρους που με ασύγγνωστες αντιρρήσεις και καθυστερήσεις υπονομεύουν το έργο της κυβέρνησης και βλάπτουν την Ελλάδα. Ναυπηγεία, ΕΑΒ, ΛΑΡΚΟ, Ελληνικό πέρασαν τρία χρόνια και οι εκκρεμότητες τελειώνουν, αλλά δεν τελειώνουν.

Πρέπει όλα να συγχωρούνται ή να συγκαλύπτονται επειδή η εναλλακτική λύση θα είναι χειρότερη;

Με αφορμή τη συζήτηση περί εκλογών, προεξοφλείται ότι οδηγούμαστε σε εκλογική αναμέτρηση δύο γύρων. Ο πρώτος με απλή αναλογική και ο δεύτερος, δυο-τρεις μήνες αργότερα, με ενισχυμένη. Γιατί θα πρέπει να γίνει και δεύτερος γύρος; Για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, επειδή όπως μου εξηγούν είναι αδύνατο να συνεργαστούν Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτοί οι αναπόφευκτοι δυο-τρεις μήνες μεταξύ των δύο εκλογών, με υπηρεσιακή κυβέρνηση, την ώρα που η Ελλάδα αντιμετωπίζει σωρεία πραγματικών και κρισίμων προβλημάτων δικαιολογούν ανησυχίες. Οι περισσότεροι μιλούν για νάρκη που άφησε πίσω του ο κ. Τσίπρας για να βλάψει τον κ. Μητσοτάκη, σε απομίμηση του Ανδρέα Παπανδρέου που και αυτός καθιέρωσε την απλή αναλογική για να βλάψει τον πατέρα Μητσοτάκη. Και στις δύο περιπτώσεις, Παπανδρέου και Τσίπρας προσπάθησαν να βλάψουν τους διαδόχους τους και την Ελλάδα, χωρίς να αποκομίσουν όφελος για την παράταξή τους.

Αυτό που με εντυπωσιάζει είναι η μακαριότητα και η μοιρολατρία με την οποία η υπεύθυνη για τις τύχες της Ελλάδας κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη σίγουρη αναταραχή που θα προκύψει στο διάστημα μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων.

Δεν θα έπρεπε να εξηγηθούν αναλυτικά στον ελληνικό λαό, όχι μία, αλλά εκατό φορές, οι κίνδυνοι από τη μερική ακυβερνησία του τριμήνου μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων; Με ποιο σκοπό; Να πεισθεί πλειοψηφικά ο ελληνικός λαός ότι επιβάλλεται να αλλάξει ο εκλογικός νόμος που θα ισχύσει στις πρώτες εκλογές, ώστε να αποφύγουμε τα προβλεπόμενα χειρότερα.

Στον χρόνο που απομένει μέχρι τις εκλογές, πιο σημαντικό είναι να ξανακοιταχτούν οι νόμοι που ψηφίστηκαν και να εφαρμοστούν χωρίς εκπτώσεις.

Προϋπόθεση είναι να συνεννοηθούν η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν νομίζω ότι είμαι αιθεροβάμων. Σημασία έχει πως σταθμίζω τους κινδύνους από την τρίμηνη ακυβερνησία και την πίστη μου ότι ο ελληνικός λαός, σωστά πληροφορημένος, θα καθοδηγήσει τους πολιτικούς του.

ΥΓ. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Σταθόπουλος επιχειρηματολογούσε στις 3.7 στην «Αυγή» υπέρ της απλής αναλογικής, υποστηρίζοντας ότι τα κόμματα θα μπορούσαν να συνεργαστούν σε βασικά θέματα κυβερνητικής πολιτικής. Θα μπορούσαν να αρχίσουν από τον εκλογικό νόμο, λέω εγώ.

* Ο κ. Στέφανος Μάνος είναι πρώην υπουργός.

** Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στην Καθημερινή της Κυριακής. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News