ΑΠΟΨΕΙΣ

Εντυπωσιακή η διαχρονική υστέρηση της Ελληνικής Οικονομίας (II)

Εντυπωσιακή η διαχρονική υστέρηση της Ελληνικής Οικονομίας (II)

Η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, αδυνατώντας να κατανοήσει την πολύπλοκη οικονομική πραγματικότητα και σοκαρισμένη από την 15ετή στασιμότητα, θεωρεί -υποβοηθούμενη από το χαμηλό επίπεδο της τηλεόρασης- ότι όλες οι χώρες βιώνουν ανάλογα προβλήματα και βρίσκονται στην ίδια κατάσταση. Φυσικά, αυτό δεν ισχύει. 

Στο εντυπωσιακό διάγραμμα που παρατίθεται, παρουσιάζουμε την εξέλιξη του ΑΕΠ της Ελλάδας σε σχέση με επιλεγμένες  χώρες του πρώην «Ανατολικού Μπλοκ», και συγκριμένα, την Πολωνία, την Σλοβακία, την Κροατία, την Λιθουανία, την Σλοβενία και την Εσθονία για την περίοδο 2008-2021.

Εντυπωσιακή η διαχρονική υστέρηση της Ελληνικής Οικονομίας (II)-1

Η επιλογή του έτους βάσης έγινε με κριτήριο την έλευση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης  και προφανώς επηρέασε όλες τις οικονομίες του κόσμου, όχι φυσικά με την ίδια ένταση.

Για την εξεταζόμενη περίοδο, λοιπόν, το ΑΕΠ της χώρας μας μειώθηκε κατά 24%, το ΑΕΠ των άλλων χωρών αυξήθηκε: Της Πολωνίας   κατά 57%, της Σλοβακίας κατά 47%, της Κροατίας κατά 18%, της Λιθουανίας κατά 70%, της Σλοβενίας κατά 37% και της Εσθονίας κατά 84%. 

Τα στοιχεία προέρχονται από το countryeconomy.com, με τα ποσά να αναφέρονται σε τρέχοντα ευρώ.

Δυστυχώς η Ελλάδα παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της τελευταίας κυβέρνησης μέσα σε πραγματικά αντίξοες συνθήκες, δεν έχει θεραπεύσει τα χρόνια διαθρωτικά προβλήματα και είναι αυτονόητο ότι είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε χρηματοοικονομικά και  υγειονομικά σοκ. Τα διαχρονικά προβλήματα που έχουν ξεκινήσει από τη δεκαετία του 1970 και κορυφώθηκαν τη δεκαετία του 1980, σε συνδυασμό με τις αλλεπάλληλες κρίσεις και την αδυναμία των πολιτικών μας να πείσουν για την αναγκαιότητα στοιχειωδών μεταρρυθμίσεων, μαζί με τον λαϊκισμό και το χρέος -παρά τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που έχουν επιτευχθεί – αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα προβλημάτων με το κίνδυνο να μας οδηγήσουν σε χρόνια οικονομική στασιμότητα ή ακόμα και σε  μερική φτωχοποίηση.

Απαιτούνται περισσότερες μεταρρυθμίσεις και λιγότερες επιδοματικές πολιτικές με το βλέμμα στο μέλλον και στις νέες γενιές.

* Ο Νικόλαος Φίλιππας είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου του Πειραιώς, Πρόεδρος και Ιδρυτής του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News