Απόψεις Πέμπτη 9/06/2022, 00:01
ΑΠΟΨΕΙΣ

υπάρχει ελπίδα

υπάρχει ελπίδα

Στη στήλη έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στον ετήσιο διαγωνισμό της ΕΛΣΤΑΤ και της EUROSTAT, πιο πρόσφατα εδώ. Θα ήτανε λοιπόν τουλάχιστον άκομψο να μην επανέλθουμε για να χειροκροτήσουμε την εξαιρετική επίδοση των Ελληνικών γυμνασίων στο φετινό διαγωνισμό! Γιατί φέτος, τα δύο γυμνάσια που εκπροσωπήσαν τη χώρα στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό, της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στη Θεσσαλονίκη και το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας Βόλου (οι εργασίες τους εδώ και εδώ αντίστοιχα) κατάφεραν 2η και 4η θέση πανευρωπαϊκά.

Με δύο ενδιαφέροντα και πολύ ενημερωτικά βιντεάκια (εδώ και εδώ) τα παιδιά μας ενημερώνουν για την κλιματική αλλαγή, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, αλλά και για τα βήματα που γίνονται για να την αντιστρέψουμε. Με βάση τα στοιχεία, χωρίς βαρυσήμαντους τίτλους, και με όση αισιοδοξία αρμόζει, τα παιδιά των γυμνασίων ανεβάζουν τον πήχη της ενημέρωσης.

Στο διαγωνισμό πήραν μέρος 254 ομάδες γυμνασίων, από τις οποίες προκρίθηκαν 55 στο δεύτερο γύρο (επίσης και 152 ομάδες λυκείων, από τις οποίες προκρίθηκαν 39). Δυστυχώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το 0,2% του σχολικού πληθυσμού. Είναι όμως μια (καλή) αρχή.

Τα γυμνάσια της χώρας βρίσκονται εν μέσω των πρώτων ενδοσχολικών εξετάσεων για όλους τους μαθητές τους, καθώς ακόμη και οι μεγαλύτεροι δεν έχουν ξαναζήσει αυτή την εμπειρία αφού λόγω covid οι εξετάσεις είχαν ακυρωθεί τα δύο προηγούμενα χρόνια. Τους ευχόμαστε, παρ’ όλα αυτά, να βρουν λίγο χρόνο να γιορτάσουν την επιτυχία τους. Συνήθως, μία τέτοια επιτυχία αποτελεί και έναυσμα για πολλούς ακόμη να καταπιαστούν με το αντικείμενο.

 

Και όταν θα ‘ρθουν οι καιροί

που θα ‘χει σβήσει το κερί

στην καταιγίδα

 

Υπερασπίσου το παιδί

γιατί αν γλιτώσει το παιδί

υπάρχει ελπίδα

 

Παύλος Σιδηρόπουλος, 1979, Κάποτε θα ‘ρθουν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News