ΑΠΟΨΕΙΣ

Το κρίσιμο πρώτο τρίμηνο του 2021

Η χρονική διάρκεια και ο βαθμός έντασης της υγειονομικής κρίσης έπληξε καίριους τομείς της οικονομίας. Το «φαινόμενο» της πανδημίας COVID-19 βρίσκεται σε εξέλιξη και η πραγματική οικονομία πιέζεται ασφυκτικά από τους περιορισμούς που επιβάλλουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Τα ψυχικά αποθέματα των επιχειρηματιών έχουν αρχίσει να εξαντλούνται και η ελπίδα για τη δική τους επιχειρηματική ανασύνταξη στηρίζεται στο εμβόλιο και τη κρατική βοήθεια που θα λάβουν. Παράλληλα, οι οικονομικές δυνατότητες που τους επέτρεπαν να συντηρούνται οι ίδιοι και οι οικογένειες τους χωρίς να εργάζονται σταδιακά περιορίζονται.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τη σφοδρότητα της κρίσης. Το πλήθος των επιχειρήσεων σε αναστολή λειτουργίας ξεπερνά τις 200.000, εκ των οποίων περισσότερες από 55.000 και 30.000 στην Αττική και την Κεντρική Μακεδονία αντίστοιχα, ενώ 33.000 νέες επιχειρήσεις (με έναρξη δραστηριότητας από 1.1.2018) ανέστειλαν τη λειτουργία τους. Έως 9 εργαζόμενους απασχολούσαν 180.000 επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή. Ο συνολικός αριθμός των απασχολούμενων στις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας ξεπερνά το ένα εκατομμύριο (ΕΛΣΤΑΤ, 16.04.2020).

Η υφιστάμενη κατάσταση στην πραγματική οικονομία αναδεικνύει έναν κρίσιμο παράγοντα: τη συνέχεια της λειτουργίας των επιχειρήσεων μετά την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Το κράτος και το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να επιβεβαιώσει ότι θα σταθεί δίπλα στον επιχειρηματία την επόμενη ημέρα της πανδημίας. Το κενό ρευστότητας που έχει προκαλέσει το lockdown είναι μεγάλο. Ο επιχειρηματίας θα πρέπει να ανοίξει το κατάστημά του και να προσπαθήσει να διαχειριστεί τη ζημιά. Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε να διολισθαίνει η σκέψη του επιχειρηματία στη διακοπή της δραστηριότητάς του. Σε αυτή τη λογική φαίνεται πως κινήθηκε και η απόφαση για μείωση του ενοικίου κατά 80%  για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο που ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Παρά τις θετικές εξελίξεις με το εμβόλιο, το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την ελληνική οικονομία. Η κυβέρνηση δημιούργησε ένα δίχτυ προστασίας για τις επιχειρήσεις και έδειξε έμπρακτη συμπαράσταση διοχετεύοντας 12 δις ευρώ στην αγορά. Με την 5η επιστρεπτέα προκαταβολή θα δοθεί ουσιαστικά μια ένεση ρευστότητας 750 εκατ. ευρώ, αφού το 50% δεν θα επιστραφεί από τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, οι φορολογικές και οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις εξακολουθούν να απειλούν την επιχειρησιακή συνέχεια και λειτουργία. Η χρονική μετάθεση αυτών των υποχρεώσεων θα δώσει το απαιτούμενο περιθώριο στους επιχειρηματίες να κινηθούν στη μετά-Covid εποχή.

* Ο Κωνσταντίνος Μουτσιάνας είναι Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ, Lecturer at CITY College, University of York Europe Campus, Thessaloniki, Greece.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News