Απόψεις Δευτέρα 14/02/2022, 00:01
ΑΠΟΨΕΙΣ

ασφαλείς και δυνατές

ασφαλείς και δυνατές

Το 1998, η Eve Ensler, συγγραφέας του πρωτοποριακού θεατρικού The Vagina Monologues, και μία ομάδα καλλιτεχνών πρότεινε μία εναλλακτική μορφή εορτασμού της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου, την V-Day. Η ημέρα στοχεύει με το συνδυασμό τέχνης και ακτιβισμού να αλλάξει τις αντιλήψεις για την έμφυλη βία.

Στη στήλη έχουμε ασχοληθεί και παλαιότερα με το θέμα της συχνότητας των γυναικοκτονιών, κατά την ημέρα που τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ορίσει για τον ίδιο σκοπό. Επανερχόμαστε, με ευκαιρία την V-Day, με σκοπό να εξετάσουμε τα αποτελέσματα που έχει η έμφυλη βία με δύο ακόμη ποσοτικά δεδομένα.

Γνωρίζουμε ότι το προσδόκιμο ζωής των γυναικών υπερβαίνει αυτό των ανδρών – για μία σειρά από λόγους – καθώς επίσης και το γεγονός ότι το προσδόκιμο ζωής γενικά (και των δύο) ανεβαίνει. Αν όμως απομονώσουμε μόνο τη διαφορά των δύο, πως εξελίσσεται αυτή;

ασφαλείς και δυνατές-1

Δεδομένα από OECD Health

Αν και μπορεί το (σχετικό) κλείσιμο της ψαλίδας να οφείλεται (και) σε ιατρικούς λόγους, δεν φαίνεται πιθανό αυτή να είναι η μόνη αιτία.

Ακόμη, όμως, και η ενδεχόμενα πατριαρχική εξέλιξη της ιατρικής (αν δεν είναι τυχαία), είναι μία μορφή έμφυλης διάκρισης. Οι διακρίσεις αυτές (οι διακρίσεις, όλες), πέρα από το ηθικής τάξης ερώτημα του αν αποτελούν μία συλλογική μορφή βίας, έχουν όμως και αρνητικά αποτελέσματα και σε επίπεδο κοινωνικού συνόλου:

ασφαλείς και δυνατές-2

Και πάλι από τα στοιχεία του ΟΟΣΑ βλέπουμε ότι η ανισότητα είναι συσχετισμένη άμεσα με την ποιότητα ζωής (έχουμε τονίσει εδώ την κουκίδα της Ελλάδας με κόκκινο χρώμα). Και είναι ένας τομέας, της ποιότητας ζωής και γενικότερα, για τον οποίο δεν μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι/ες.

 

In order for the human race to continue, women must be safe and empowered.

Eve Ensler, The Vagina Monologues, 1996

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News