ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Μερτς και η Κοινωνική Οικονομία της Αγοράς

Ο Μερτς και η Κοινωνική Οικονομία της Αγοράς

Στις 22 Ιανουαρίου 2022 εκλέχθηκε στο ψηφιακό συνέδριο της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Γερμανίας, με το 94.62% της ψήφου των αντιπροσώπων,  ο συντηρητικός βουλευτής Φρίντριχ Μερτς (Friedrich Merz). Ο Μερτς υποσχέθηκε μια «νέα αρχή» για το κόμμα, καθώς και την δημιουργία μιας «δυνατής αντιπολίτευσης» στην σύγχρονη κυβέρνηση συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών – Πρασίνων – Φιλελευθέρων.

Ο Μερτς καθ’ όλη την πολιτική του σταδιοδρομία έχει χτίσει την φήμη του φιλελεύθερου μεταρρυθμιστή – γνώστη και υποστηρικτή της Κοινωνικής Οικονομίας της Αγοράς. Επί αυτού του οικονομικού μοντέλου επικεντρώθηκε επίσης η ομιλία του στο συνέδριο του κόμματος, στο οποίο ανέδειξε για μια ακόμη φορά τις γνώσεις που έχει για τις επιχειρήσεις, από τα χρόνια της θητείας του στον ιδιωτικό τομέα και τον συνδυασμό τους με ένα οικονομικά υγιές κράτος.

Ο Μερτς και η Κοινωνική Οικονομία της Αγοράς

Ο Μερτς θα βρεθεί σαν αρχηγός ενός κόμματος αντιπολίτευσης σε μια παραγωγική θέση – όπως ο ίδιος αναφέρει. Έχει την πολυτέλεια να απευθύνει στην κυβέρνηση ερωτήματα στρατηγικής ανάπτυξης, ενώ ο ίδιος θα μπορεί να ολοκληρώσει το βασικό πρόγραμμα του κόμματος, μια διαδικασία που είχε ξεκινήσει επί της ΑΚΚ και δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Ο Μερτς μίλησε για τη «συμμετοχή των εργαζόμενων στο παραγωγικό κεφάλαιο της εθνικής οικονομίας» και τάχθηκε κατά μιας υπερβολικά ρυθμισμένης οικονομίας. Τόνισε ότι η πράσινη μετάβαση θα πρέπει να γίνει με τις επιχειρήσεις ως συνεργάτες και συν-οδοιπόρους και όχι απλά μέσω των δημόσιων οικονομικών, υψηλών φόρων και εισφορών. Μίλησε για την μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης μέσω της ανταγωνιστικής οικονομίας και αναφέρθηκε στην συμπερίληψη ακόμη περισσότερων ατόμων στο εργατικό δυναμικό της χώρας. Η ομιλία του ανέδειξε το γεγονός ότι το CDU βρίσκεται αντιμέτωπο με μια νέα έκδοση του «Ευημερία για όλους» του Erhard, τους κανόνες τις οποίας θα έχουν την ευχέρεια να αναδιατυπώσουν στα πλαίσια της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης, μέσα στο πνεύμα του κράτους δικαίου και της Ευρωπαϊκής σύμπλευσης.

Γιατί μας αφορά το Οικονομικό Μοντέλο της Γερμανίας;

Η θεωρία πίσω από το μοντέλο της Κοινωνικής Οικονομίας της Αγοράς αναπτύχθηκε κατά την διάρκεια και αμέσως μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Το μοντέλο της Κοινωνικής Οικονομίας της Αγοράς εφαρμόστηκε κατά την διακυβέρνηση του Konrad Adenauer από τον υπουργό Οικονομικών του Ludwig Erhard και τους συνεργάτες του. Ήταν το μοντέλο που οδήγησε στο «Οικονομικό θαύμα» της μεταπολεμικής Γερμανίας, και αποτέλεσε το εφαλτήριο σύστημα, με βάση το οποίο στήθηκε το μάρκο και μετά το Ευρώ. Κάθε μεταπολεμική κυβέρνηση της Γερμανίας έχει εφαρμόσει τις αρχές του μοντέλου – όπως αυτή της επικουρικότητας, της ελεύθερης αγοράς και της σταθερής οικονομικής ανάπτυξης – όποιος και εάν ήταν ο συνδυασμός δυνάμεων. Η αρχή της επικουρικότητας μεταπήδησε στις Ευρωπαϊκές συμφωνίες με το άρθρο 5 της Λισαβόνας. Το ίδιο το μοντέλο εμφανίστηκε στην Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση (παράγραφο 3 άρθρο 3) απαιτώντας από την ΕΕ να ακολουθήσει τον στόχο μιας εξαιρετικά ανταγωνιστικής κοινωνικής οικονομίας της αγοράς. Η Ελλάδα αναγνωρίζει τις αξίες του μοντέλου αυτού, και το σχέδιο ανάκαμψης, όπως παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο από τον Υπ. Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, θα ακολουθήσει ένα μείγμα εξωστρέφειας, επενδύσεων και καινοτομίας, σύμφωνα με τις αρχές της Κοινωνικής Οικονομίας της Αγοράς.

Αυτό που θα περιμέναμε λοιπόν μέσα στον επόμενο καιρό να δούμε, είναι μια σύμπνοια της Ευρωπαϊκής δεξιάς στους κανόνες που διέπουν τις οικονομίες των κρατών τους, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά και υποστηρίζοντας το κοινωνικό τους κράτος, με την πινελιά της πράσινης μετάβασης, στα πλαίσια του ψηφιακού τους μετασχηματισμού.

* Η Μάρθα Κοντοδαίμων εργάζεται για το Ίδρυμα Konrad Adenauer Ελλάδας και Κύπρου. Οι απόψεις που εκφράζονται στο άρθρο είναι της ίδιας της συγγραφέως.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News