ΑΠΟΨΕΙΣ

Μπρος γκρεμός, πίσω ρέμα

Στο πρώτο κύμα της πανδημίας η κυβέρνηση κινήθηκε αποτελεσματικά. Έλαβε δραστικά μέτρα πολύ γρήγορα και τελικά πέτυχε να τιθασεύσει τον ρυθμό των κρουσμάτων. Θυσίασε προσωρινά την οικονομία και έφερε αποτέλεσμα στη μάχη με την πανδημία.

Στο δεύτερο κύμα τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν με τον ίδιο τρόπο. Παρά τις αρχικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού που επέμεναν να δίνουν ελάχιστες πιθανότητες σε ένα δεύτερο lockdown, η αγορά έκλεισε ξανά με τη διαφορά ότι αυτήν τη φορά τα κρούσματα δεν είχαν την πορεία που θα περίμενε κανείς.

Οι καιρικές συνθήκες οι οποίες ευνοούν πλέον τη μεταδοτικότητα του ιού και η σχετική χαλάρωση μπροστά στο πρόβλημα μετά την επιτυχή διαχείριση της περασμένης άνοιξης βρίσκονται ανάμεσα στις πιθανές εξηγήσεις για την έξαρση της Covid-19. Ακόμη και η τήρηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας αυτή καθ’ αυτήν δείχνει σήμερα ελλιπής σε σύγκριση με το πρώτο lockdown. Το αποτέλεσμα δεν αλλάζει· η οικονομία είναι κλειστή και οι ΜΕΘ γεμάτες.

Η κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να κρατήσει ζωντανή την αγορά μπροστά στην εορταστική περίοδο. Όμως τα κρούσματα μειώνονται μόνο αργά και βασανιστικά και το μέτρο του click away αυξάνει το ρίσκο για την επιδημιολογική εικόνα στο πλαίσιο μιας απόφασης η οποία – κακά τα ψέματα – δεν θα σώσει την παρτίδα στο εμπόριο.

Πράγματι, η κυβέρνηση όφειλε τουλάχιστον να προσπαθήσει, δεδομένου ότι η διαχείριση της πανδημίας έχει ακόμη δρόμο μπροστά της. Αν και τα ημίμετρα και στα δύο σκέλη της εξίσωσης, σε μια προσπάθεια ισορροπίας σε τεντωμένο σχοινί, ίσως δυσχεραίνουν την επίτευξη αποτελέσματος.

Δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς αυτό που διαλαλούν ακόμη και οι πιο φανατικοί υποστηρικτές του ελεύθερου εμπορίου. Το lockdown δεν πλήττει την οικονομία όσο την πλήττει ο ιός. Η αγορά δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει στην πράξη αν δεν εξαλειφθούν τα κρούσματα και αυτός πρέπει να είναι ο στόχος.

Η κόπωση είναι δεδομένη. Όμως στο βάθος διακρίνεται το εμβόλιο, το οποίο έχει όλες τις προϋποθέσεις να δώσει ένα τέλος σε αυτήν την κρίση. Για την ώρα, επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες το δεύτερο κύμα θα ήταν το χειρότερο. Τώρα δεν υπάρχει επιλογή χωρίς κόστος. Μπροστά ο ιός, πίσω η ύφεση.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News