ΑΠΟΨΕΙΣ

Βήματα μπροστά 

Βήματα μπροστά 

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο είναι υπεύθυνο για την εκπαίδευση των καλύτερων νέων μηχανικών της χώρας. Είναι όμως ταυτόχρονα ένας από τους σημαντικότερους οργανισμούς παραγωγής έρευνας όχι μόνο στο ελληνικό αλλά και στον ευρωπαϊκό χώρο. Είναι το εκπαιδευτικό ίδρυμα με την ισχυρότερη διαχρονικά παρουσία σε ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα, αλλά και συνεργασίες σε βασική και εφαρμοσμένη έρευνα και ανάπτυξη με σημαντικά ιδρύματα και φορείς έρευνας του εσωτερικού και του εξωτερικού. 

Το ΕΜΠ μαζί με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ-ΕΜΠ) βρίσκεται στη 10η θέση μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών οργανισμών που συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα, με περίπου 250 έργα Horizon 2020 της ΕΕ ενεργά αυτή τη στιγμή, και πάνω από 1500 ερευνητικά έργα από άλλες εθνικές ή διεθνείς πηγές χρηματοδότησης (δημόσιες ή ιδιωτικές). 

Η εμφατική αυτή παρουσία στηρίζεται σε περίπου 400 μέλη ΔΕΠ, 200 εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς συνεργάτες, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό,  2000 μεταπτυχιακούς φοιτητές στα διάφορα προγράμματα που υποστηρίζει, όπως και 1500 υποψήφιους διδάκτορες που απασχολούνται σε ένα αρκετά ευρύ πεδίο επιστημών και τεχνολογικών περιοχών. Με το Ίδρυμα συνεργάζεται και ένα πλήθος ερευνητών σε μια σειρά από σημαντικά ερευνητικά έργα είτε σε εθνικό είτε σε ευρωπαϊκό περιβάλλον. Σε ακαδημαϊκό επίπεδο τα μέλη του παράγουν ετησίως πάνω από 3.000 δημοσιεύσεις, με πάνω από 50.000 ετεροαναφορές, ενώ ολοκληρώνονται ετησίως περί τις 140-150 διδακτορικές διατριβές. 

Πρόσφατα το ΕΜΠ επικαιροποίησε τον κανονισμό ίδρυσης τεχνοβλαστών και μέσω και της λειτουργίας του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας έχει αναθεωρήσει τους μηχανισμούς προστασίας της βιομηχανικής ιδιοκτησίας στο ΕΜΠ και επιταχύνει τις διαδικασίες εμπορικής αξιοποίησης αποτελεσμάτων έρευνας με στόχο την καλύτερη σύνδεση με τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό έχει εγκριθεί η ίδρυση τριών εταιρειών spinoff, ενώ συστάθηκε ήδη και ξεκινά τη λειτουργία του το πρώτο Κέντρο Ικανοτήτων στον χώρο της Ενέργειας (Energy Competence Center), με τη συμμετοχή σημαντικών φορέων του σχετικού οικοσυστήματος. Επίσης, η θερμοκοιτίδα ΕΠΙΝΟΩ του ΕΠΙΣΕΥ έχει συνεισφέρει ήδη στο οικοσύστημα των startup με νέα επιχειρηματικά εγχειρήματα που σταδιακά βρίσκουν το δρόμο τους στην αγορά και έχουν αντλήσει χρηματοδότηση από ενδιαφερόμενους επενδυτές. 

Πρόσφατα λοιπόν ανακοινώθηκε η προγραμματική συμφωνία μεταξύ ΣΕΒ και ΕΜΠ με στόχο τη στενότερη συνεργασία των δύο οργανισμών σε ζητήματα που συνδέουν την έρευνα με την παραγωγή, την καινοτομία αλλά και τη διεύρυνση των ευκαιριών απασχόλησης και σταδιοδρομίας για τους φοιτητές και αποφοίτους του ΕΜΠ. Η συμφωνία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο μιας σειράς πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει το ΕΜΠ, συνάπτοντας συμφωνίες με μια σειρά από οργανισμούς όπως τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, κ.ά. Αυτές οι συνεργασίες κινούνται στην κατεύθυνση όχι απλώς της εξωστρέφειας του οργανισμού αλλά της ουσιαστικής συνεισφοράς του στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, την οικονομία και κοινωνία, με απτά οφέλη και για τα μέλη της πολυτεχνειακής κοινότητας, αλλά για τους οργανισμούς με τους οποίους συνεργάζεται. 

Το ΕΜΠ μέσω της νέας προγραμματικής συμφωνίας με τον ΣΕΒ επιθυμεί να ενδυναμώσει τη συνεργασία του με φορείς της παραγωγής και της  οικονομίας, σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων: από την Έρευνα & Τεχνολογική Ανάπτυξη, την ανάπτυξη καινοτομίας και νέας  επιχειρηματικότητας, τη μεταφορά τεχνολογίας και γνώσης, όπως επίσης και την εκπαίδευση σε θέματα που σχετίζονται με τα παραγωγικά συστήματα, τα συστήματα καινοτομίας, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και ευρύτερα τη βιομηχανική ανάπτυξη και την τεχνολογική εξέλιξη. Επιχειρεί έτσι να ανατρέψει τη σποραδικότητα και αποσπασματικότητα που ίσως χαρακτήριζαν τις έως σήμερα σχέσεις με την παραγωγή και να αποκτήσει αυτή πιο θεσμικά χαρακτηριστικά. 

Η φιλοσοφία αυτή και εντάσσεται έτσι σε μία ευρύτερη στρατηγική που αρχίζει να διαμορφώνεται και η οποία προσωπικά θεωρώ ότι προάγει τη συμβολή ενός ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου στην οικονομία και στην κοινωνία. Παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που αναπόφευκτα υπάρχουν και τις παθογένειες που αμβλύνονται αργά, αλλά τουλάχιστον σταθερά, αισιοδοξούμε για καλύτερες μέρες στα επόμενα χρόνια για το ελληνικό πανεπιστήμιο. 

*Ο Άγγελος Τσακανίκας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικής Αξιολόγησης Συστημάτων Τεχνολογίας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, Επικεφαλής Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας ΕΜΠ 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News