Απόψεις Δευτέρα 20/12/2021, 00:01
ΑΠΟΨΕΙΣ

Αέναος γκρίνια για κακώς κείμενα

Αέναος γκρίνια για κακώς κείμενα

Συγγνώμη σας ζητώ, ειλικρινά συγγνώμη που για άλλη μια φορά θα γκρινιάξω με την κυβέρνηση. Με ενοχλούν μερικά πράγματα και πιστεύω ότι καλύτερα είναι να εξηγήσω τους λόγους της ενόχλησης παρά να κάνω πως δεν τα πρόσεξα. Να κάνω τον αδιάφορο όπως κάνουν πολλοί και αφήνουν τις κακοδαιμονίες να συσσωρεύονται. Αλλά πίσω στη νέα αιτία γκρίνιας.

Πριν από λίγες μέρες δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα σε συνάντηση του κ. Μητσοτάκη, υπουργών (όχι όμως του υπουργού Ανάπτυξης), γενικών γραμματέων και του κ. Πατέλη με την ηγεσία του ΟΤΕ και της μητρικής Deutsche Telekom. Σκοπός της συνάντησης ήταν η ανακοίνωση εξαετούς προγράμματος επενδύσεων 2022-2027 ύψους 3 δισ. ευρώ. Τα Μέσα Ενημέρωσης παρέλειψαν να παρατηρήσουν ότι οι επενδύσεις του ΟΤΕ την τριετία 2019-2021 (εν μέσω πανδημίας) ήταν κάπως μεγαλύτερες από 1,5 δισ. ευρώ. Τίποτε το πραγματικά νέο λοιπόν, αλλά συνέχιση της κανονικής ροής των επενδύσεων.

Κατά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους εκπρόσωπους της επιχείρησης, είπε (αντιγράφω από την ιστοσελίδα protothema): «Μετά την πανδημία πολύς κόσμος έχει αποφασίσει ότι η Ελλάδα είναι ένα εξαιρετικό μέρος από όπου μπορεί να εργαστεί. Αλλά για να καταστήσουμε την Ελλάδα ακόμα πιο ελκυστική, χρειαζόμαστε καλή συνδεσιμότητα, με την ευρύτερη δυνατή πληθυσμιακή κάλυψη, στις καλύτερες δυνατές τιμές ώστε να είμαστε ανταγωνιστικοί σε αυτό το μέτωπο. Πιστεύω ότι η απόφασή σας πραγματικά μας βοηθά να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Δεν θα σας κουράσω με τις πλήρεις μακροσκελείς δηλώσεις του πρωθυπουργού και του παριστάμενου υπουργού κ. Πιερρακάκη, θα σημειώσω απλώς ότι είναι απαράλλακτες με κυβερνητικές δηλώσεις που θα μπορούσαν να έχουν γίνει όταν ο ΟΤΕ ήταν κρατικός και μονοπώλιο. Διότι ο πρωθυπουργός με τον τρόπο που μίλησε φάνηκε να θεωρεί ότι ο ΟΤΕ είναι ακόμα μονοπώλιο. Μήπως θεωρεί ότι συμφέρει να ασκεί μονοπωλιακή εξουσία στην τηλεπικοινωνιακή αγορά ο ΟΤΕ (και να απολαμβάνει τα σχετικά κέρδη); Οι άλλοι δύο βασικοί παίκτες έχουν βολευτεί στη γωνιά τους διότι το «σύστημα» δεν αφήνει αξιόλογους νέους να μπουν στην αγορά και να διαταράξουν τις ισορροπίες.

Μια φιλελεύθερη κοινωνία και κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει στο DNA της τον ανταγωνισμό ως βασικό μοχλό προόδου και ανάπτυξης. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν φαίνεται να έχει τέτοιο DNA παρά τις εξαγγελίες της. Δεν γίνεσαι φιλελεύθερος με δηλώσεις αλλά με πράξεις.

Στις 23 Νοεμβρίου έγραψα εκτενώς στο Twitter και στο Facebook σε σχέση με το νομοσχέδιο περί ανταγωνισμού που είχε καταθέσει για διαβούλευση ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης και υποστήριξα ότι κατά τη γνώμη μου η ρύθμιση της αγοράς των τηλεπικοινωνιών πρέπει να παραμείνει στην ΕΕΤΤ, αλλά ο έλεγχος ότι εκ των υστέρων λειτουργεί ο ανταγωνισμός στην αγορά αυτή πρέπει να ανατεθεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Αναρωτιέμαι αν η Deutsche Telekom ζήτησε από τον πρωθυπουργό, ως προϋπόθεση για να συνεχίσει να επενδύει στην Ελλάδα, να μην αλλάξει το καθεστώς ελέγχου λειτουργίας του ανταγωνισμού στις τηλεπικοινωνίες. Σημειώνω ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ο εκ των υστέρων έλεγχος ότι λειτουργεί ο ανταγωνισμός έχει ανατεθεί στις Επιτροπές Ανταγωνισμού. Οπως ζητάω να γίνει και εδώ. Ειδικότερα στη Γερμανία, όπου η έδρα της Deutsche Telekom, οι αρμοδιότητες κατανέμονται όπως προτείνω. Η Bundesnetzagentur ρυθμίζει την αγορά τηλεπικοινωνιών (μεταξύ άλλων) και το Bundeskartellamt ελέγχει τη σωστή λειτουργία του ανταγωνισμού στις τηλεπικοινωνίες.

Οι ανοιχτές ανταγωνιστικές αγορές εξασφαλίζουν σημαντικά οφέλη στους καταναλωτές που δεν περιορίζονται στις τιμές αλλά εκτείνονται και σε τεχνολογικούς νεωτερισμούς. Προϋπόθεση είναι να υπάρχει αγορά όπου οι ήδη εγκατεστημένοι μεγάλοι παίκτες δεν παρεμποδίζουν την είσοδο νέων παικτών και καινοτόμων λύσεων και όπου λειτουργεί αποτελεσματικά ένας ισχυρός θεσμικός παράγοντας επιβολής των κανόνων του ανταγωνισμού. Εν προκειμένω η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Δεν είναι προφανώς τυχαίο ότι στο νομοσχέδιο που αναμορφώνει τη νομοθεσία για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ΔΕΝ περιλαμβάνεται ο έλεγχος του ανταγωνισμού στις τηλεπικοινωνίες.

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση Μητσοτάκη διστάζει να σκαλίσει τα κακώς κείμενα! Γιατί; Ποιον εξυπηρετεί; Εκτός βέβαια από τη γερμανική ιδιοκτήτρια του ΟΤΕ, Deutsche Telekom! Πάντως δεν εξυπηρετεί τα εκατομμύρια Ελληνες καταναλωτές τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Πληρώνουμε πολλά για χαμηλές ταχύτητες. Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Digital Economy and Society Index 2021 της Ε.Ε., η Ελλάδα έχει την πιο ακριβή πρόσβαση στο Διαδίκτυο, 73% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η τιμή αυτή χειροτέρευσε το 2020 σε σχέση με το 2019 που ήταν το 63,1%.

Η κατάσταση μας θίγει όλους. Θα περίμενα συνεπώς αντίδραση. Αλλά δεν βλέπω αντίδραση. Ο ΟΤΕ είναι νομίζω ο μεγαλύτερος διαφημιζόμενος στην Ελλάδα με ετήσιο budget δεκάδων εκατομμυρίων. Οπως η «λίστα Πέτσα» έτσι και οι διαφημίσεις του ΟΤΕ δικαιολογούν φαίνεται αυτοσυγκράτηση στα όρια της συσκότισης.

* Ο κ. Στέφανος Μάνος είναι πρώην υπουργός.

** Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτα στην Καθημερινή. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News