ΑΠΟΨΕΙΣ

Τουρισμός: Η νέα πραγματικότητα

Τουρισμός: Η νέα πραγματικότητα

Οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις  της πανδημίας στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία ήταν τελικά καταστροφικές. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (2021), οι αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας  σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν 11 φορές σφοδρότερες από τις αντίστοιχες που προκάλεσε η χρηματοπιστωτική κρίση το 2009.

Οι αριθμοί πραγματικά σοκάρουν: ενώ το 2019 ο αριθμός των τουριστών έφθασε το 1,47 δισ., αριθμός που αποτελεί και ιστορικό υψηλό για την τουριστική βιομηχανία, το 2020 έκλεισε στα 381 εκατ. – πτώση 74% – επαναφέροντας τη βιομηχανία στα επίπεδα του 1989.

Οι εισπράξεις ακολούθησαν την ίδια αρνητική πορεία και οι απώλειες εκτιμώνται σε 1,3 τρισ. δολάρια.

Οι ειδικοί δεν είναι καθόλου αισιόδοξοι για την πορεία του τουριστικής βιομηχανίας, εκτιμώντας ότι ο κλάδος θα επανακάμψει στα προ της πανδημίας επίπεδα μετά το 2023. 

Συνεπώς, με βεβαιότητα πλέον, τα μοντέλα που θα πρέπει να εφαρμόσουν οι χώρες για την προσέλκυση των τουριστών θα είναι πια διαφορετικά και σίγουρα πιο πολύπλοκα, λαμβάνοντας υπόψη ως βασικές  προτεραιότητες την ασφάλεια και την υγεία.

Ας δούμε όμως τις χώρες οι οποίες κυριαρχούσαν στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία πριν από την εμφάνιση της πανδημίας.

Στον πίνακα 1 παρουσιάζονται κατά  σειρά κατάταξης τα 10 κράτη τα οποία αποτελούν τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο για το έτος 2019.

Η Γαλλία αποτέλεσε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τον κορυφαίο τουριστικό προορισμό στον κόσμο με 89,4 εκατ. επισκέπτες.

Στη 2η θέση, επίσης για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, βρίσκεται η Ισπανία με 83,5 εκατ. επισκέπτες, και στην 5η θέση συναντάμε άλλη μία μεσογειακή χώρα, την Ιταλία, με 64,5 εκατ. επισκέπτες.

Στην 3η και στην 4η θέση βρίσκονται οι δύο παγκόσμιες οικονομικές δυνάμεις, οι Η.Π.Α. και η Κίνα, με 79,3 και 65,7 εκατ. επισκέπτες αντίστοιχα.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η κατάταξη της Τουρκίας η οποία, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, βρίσκεται στην 6η θέση με 51,2 εκατ. επισκέπτες.

Η κατάταξη σε όρους τουριστικών εισπράξεων, σύμφωνα με τον δεύτερο πίνακα, είναι αισθητά διαφορετική.

Οι Η.Π.Α. βρίσκονται στην πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης, με εντυπωσιακή διαφορά από τη δεύτερη Ισπανία, ενώ σημαντική είναι και η διαφορά μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας.

Η Ελλάδα, από πλευράς αφίξεων, βρίσκεται στην 13η θέση με 31,3 εκατ. επισκέπτες.

Από πλευράς εσόδων, η χώρα μας βρίσκεται στην 21η θέση με 20,4 δισ. δολάρια, έναντι της Τουρκίας η οποία βρίσκεται στην 13η θέση με 29,8 δισ. δολάρια.

Πίνακας 1: Οι κορυφαίοι τουριστικοί προορισμοί σύμφωνα με τις διεθνείς τουριστικές αφίξεις

Τουρισμός: Η νέα πραγματικότητα-1

Πίνακας 2: Οι κορυφαίοι τουριστικοί προορισμοί σύμφωνα με τις διεθνείς τουριστικές εισπράξεις

Τουρισμός: Η νέα πραγματικότητα-2

* O Νίκος Φίλιππας είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου του Πειραιώς, Πρόεδρος και Ιδρυτής του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News