Απόψεις Πέμπτη 9/12/2021, 09:30
ΑΠΟΨΕΙΣ

Μακριά από μας

Μακριά από μας

Η 9η Δεκεμβρίου έχει ορισθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως ημέρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Η διαφθορά, πέρα από την αίσθηση της αδικίας και τη σχετική συναισθηματική φόρτιση, έχει και ουσιαστική οικονομική σημασία. Στην χρηματοοικονομική ανάλυση ορίζουμε ως κίνδυνο την απόκλιση της πραγματικής απόδοσης μίας επένδυσης από την αναμενόμενη, συνεπώς η ύπαρξη διαφθοράς αυξάνει τον επενδυτικό κίνδυνο.

Βεβαίως, οι επενδύσεις έχουν κίνδυνο, αυτό είναι αναμενόμενο. Όμως, όσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος, τόσο μεγαλύτερη είναι και η απόδοση που θέλουν οι εν δυνάμει επενδυτές προκειμένου να προχωρήσουν σε μία επένδυση. Συνεπώς μία σειρά από χαμηλότερης απόδοσης επενδύσεις θα πραγματοποιηθούν τελικά μόνο σε περιβάλλον χαμηλού κινδύνου. Η ύπαρξη διαφθοράς δηλαδή, αυξάνοντας τον επενδυτικό κίνδυνο, λειτουργεί ανασταλτικά ως προς την προσέλκυση επενδύσεων.

Ποια είναι λοιπόν τα επίπεδα διαφθοράς στην Ελλάδα; Η Διεθνής Διαφάνεια κατέταξε την Ελλάδα το 2020 (τελευταία διαθέσιμα) στην 59η θέση μεταξύ 179 χωρών, μία θέση κάτω από τη Ναμίμπια και δέκα κάτω από τη Ρουάντα. Η κατάταξη αυτή δε, είναι κατά μία θέση καλύτερη από το 2019, και οχτώ θέσεις από το 2018!

Σε έρευνα του Ευρωβαρόμετρου το Δεκέμβριο 2019 οι διαπιστώσεις είναι περίπου παρόμοιες. Επίσης, είναι κάτι που το γνωρίζουμε.

Μακριά από μας-1

Και κάτι που επηρεάζει το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας.

Μακριά από μας-2

Παρόμοιο συμπέρασμα παρουσιάζει σχεδόν ένα χρόνο αργότερα η public issue σε σχετική έρευνα για λογαριασμό της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Μακριά από μας-3

Πού, όμως, εντοπίζεται το πρόβλημα; Οι δύο έρευνές συγκλίνουν και σε αυτό το εύρημα. Το ευρωβαρόμετρο:

Μακριά από μας-4

Και η public issue:

Μακριά από μας-5

Για την οικονομία, δεν έχει σημασία αν οι εκτιμήσεις των πολιτών είναι ακριβείς ή δίκαιες. Η αίσθηση της διαφθοράς από μόνη της είναι αρκετή για να αποτρέψει την πραγματοποίηση (κάποιων) επενδύσεων. Την επικαιροποιημένη έρευνα κοινής γνώμης θα παρουσιάσει, με την ευκαιρία της διεθνούς ημέρας, σε σχετικό φόρουμ η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Δεν αναμένουμε να έχουν αλλάξει και πολλά.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι η προσέλκυση επενδύσεων είναι δεδηλωμένη πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης, είναι αξιοσημείωτη η προσπάθεια αναβάθμισης της διαφάνειας της νομοθετικής διαδικασίας με την εισαγωγή της ‘Ταυτότητας Σχεδίου Νόμου’ όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής στις 29/11. Ίσως στην επόμενη επικαιροποίηση της έρευνας τα αποτελέσματα να είναι λίγο καλύτερα.

 

Από την εισαγωγική σκηνή στο Βιολιστή στη Στέγη

Tevye : And in the circle of our little village, We’ve always had our special types. For instance, Yente the matchmaker, Reb Nachum the beggar… And most important of all, our beloved Rabbi.

Leibesh : Rabbi, may I ask you a question?

Rabbi : Certainly, Lebisch!

Leibesh : Is there a proper blessing… for the Tsar?

Rabbi : A blessing for the Tsar? Of course! May God bless and keep the Tsar… far away from us!

Fiddler on the Roof, 1971, Sholom Aleichem (adapted)

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News