Απόψεις Σάββατο 13/11/2021, 00:02
ΑΠΟΨΕΙΣ

Αμυντικοί μηχανισμοί

Αμυντικοί μηχανισμοί

Η προσπάθεια να ενθαρρύνουμε ανεμβολίαστους συμπολίτες μας να προχωρήσουν στον εμβολιασμό εδράζεται, σωστά, στην εκτίμηση ότι δεν είναι όλοι οι ανεμβολίαστοι απαραίτητα αντιεμβολιαστές. Υπάρχει μία κρίσιμη μάζα ανθρώπων που δεν νιώθουν άνετα να πάρουν αυτή την απόφαση, χωρίς απαραίτητα να ενστερνίζονται θεωρίες συνωμοσίας με το πάθος και μένος που περιστασιακά βλέπουμε από μία (ακραία) μειοψηφία. Για αυτούς τους συμπολίτες μας, το ενδεχόμενο ο εμβολιασμός να γίνει υποχρεωτικός μπορεί να είναι απελευθερωτικό, να τους βγάλει από ένα πολύ δύσκολο δίλημμα. Μπορεί να εκτιμηθεί πόσοι είναι αυτοί όμως;

Χρησιμοποιώντας ως ενδεικτικά τα δεδομένα από τον εμβολιασμό των υγειονομικών μπορούμε να κάνουμε κάποιες εκτιμήσεις. Ο εμβολιασμός των υγειονομικών ξεκίνησε νωρίτερα από το γενικό πληθυσμό και κορυφώθηκε νωρίτερα. Σύμφωνα με τα δεδομένα του ECDC ο ρυθμός αύξησης χορήγησης εμβολίων ήταν καθαρά πτωτικός ήδη από την 21η εβδομάδα του 2021 (μέσα Μαΐου περίπου). Στο γράφημα που ακολουθεί βλέπουμε την πορεία εξέλιξης του εμβολιασμού των υγειονομικών (αριστερός άξονας) και την αύξηση του εμβολιασμού ανά εβδομάδα (δεξιός άξονας) μέχρι και την 25ή εβδομάδα. Σε αυτό το σημείο, η αύξηση του εμβολιασμού κινείται σε επίπεδα κάτω του 1% ανά εβδομάδα. Η νοητή προέκταση της καμπύλης θα μηδένιζε περίπου την 33η εβδομάδα και θα κατέληγε σε εμβολιασμό του 78% των υγειονομικών περίπου.

Αμυντικοί μηχανισμοί-1

Όμως, την 25η εβδομάδα η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής έδωσε το πράσινο φως για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών, μέτρο το οποίο η κυβέρνηση νομοθέτησε ένα μήνα αργότερα. Πως επηρέασε αυτό την παραπάνω εξέλιξη;

Αμυντικοί μηχανισμοί-2

Βλέπουμε ότι αντιστρέφεται η τάση και για ένα διάστημα (μεταξύ της ανακοίνωσης και της εφαρμογής του μέτρου) ο εμβολιασμός ανεβάζει ταχύτητα και πάλι. Καταλήγουμε έτσι σε ποσοστά εμβολιασμού άνω του 89%, παραπάνω από 11 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα. Εστιάζοντας στο επίμαχο διάστημα βλέπουμε παρακάτω μία εκτίμηση της πιθανής τάσης χωρίς το μέτρο της υποχρεωτικότητας σε σχέση με την πραγματοποιθείσα κάλυψη. 

Αμυντικοί μηχανισμοί-3

Στο σύνολο της χώρας, αυτή τη στιγμή είμαστε στο 72% εμβολιαστική κάλυψη μεταξύ των ενηλίκων. Με 11 μονάδες αύξηση θα είμαστε σε υψηλότερο επίπεδο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Για την αυτοπεριφρούρησή του, το εγώ χρησιμοποιεί τους «αμυντικούς μηχανισμούς». Οι μηχανισμοί αυτοί, αντίθετα με τη σημασία που δίνεται στην καθομιλουμένη γλώσσα στην έκδηλη «αμυντική» στάση, είναι ασυνείδητοι διακανονισμοί που επιτρέπουν στο άτομο να αναβάλει την ικανοποίηση, να ανακαλύψει υποκατάστατα, και να καταλήξει με κάποιον άλλον τρόπο σε ένα συμβιβασμό ανάμεσα στις παρορμήσεις του ιντ και τους ψυχαναγκασμούς του υπερεγώ. 

Η Παιδική ηλικία και η Κοινωνία, Έρικ Έρικσον, μετάφραση Μ. Κουτρουμπάκη, Εκδόσεις Καστανιώτης, 1975

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News