ΑΠΟΨΕΙΣ

Όταν πουλάς και αγοράζεις ξανά την εταιρεία σου

Όταν το 2007 πουλήσαμε το Kariera.gr (την εταιρία που είχαμε ιδρύσει το 1997 με τον Φάνη Ρήγα), αυτό που σήμερα ονομάζεται «οικοσύστημα startup» δεν υπήρχε καν σαν όρος. Πριν πάρουμε, λοιπόν, την απόφαση της πώλησης και με ελάχιστα funds στην χώρα μας να στηρίζουν την καινοτομία, οι επιλογές μας ήταν περιορισμένες. Αν και θα θέλαμε να αναπτυχθούμε δυναμικά στο εξωτερικό, δυστυχώς χρήματα για τέτοιου είδους «επιθετικές» επεκτάσεις δεν δίνονταν εύκολα στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα, οι «συνάδελφοί» από την μακρινή Νέα Ζηλανδία, που είχαν ιδρύσει το “Seek”, δηλαδή το αντίστοιχο Kariera στη χώρα τους, εξασφάλιζαν χρηματοδότηση πάνω από 50 εκατ. ευρώ για να κυριαρχήσουν τελικά στην αγορά της Ασίας. Όταν λοιπόν ήρθε μια καλή πρόταση από το CareerBuilder.com, αποφασίσαμε ότι είχε έρθει η ώρα να πουλήσουμε την εταιρία, κάνοντας ουσιαστικά και το πρώτο “exit” ελληνικού startup σε πολυεθνική. 23 χρόνια μετά και έχοντας την τύχη να βρεθώ σε πολλές θέσεις μεγάλης ευθύνης για το CareerBuilder πλέον, μπορώ να πω με απόλυτη σιγουριά ότι αν είχαμε καταφέρει τότε να βρούμε τα χρήματα για να μεγαλώσουμε εμείς, αντί να πουλήσουμε, θα μπορούσαμε να είμασταν μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες στον κόσμο στο αντικείμενό μας. 

Οπότε μάθημα 1ο: Οι ελληνικές εταιρίες πρέπει να βρούνε τον τρόπο να μεγαλώσουν, έτσι ώστε να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία. Και για να γίνει αυτό χρειάζεται ο συνδυασμός από τη μία επιχειρηματιών με στόχευση στη διεθνή αγορά και κανένα φόβο να χτυπήσουν τους μεγαλύτερους παίκτες παγκοσμίως και από την άλλη ικανών εργαλείων χρηματοδότησης που να τους παρέχουν τα κεφάλαια για να το κάνουν πράξη.

Κάνω τώρα ένα άλμα στο μέλλον, και φτάνω στο 2016 οπότε και το CareerBuilder πωλείται σε ένα από τα μεγαλύτερα Private Equity Funds στον κόσμο, την Apollo Global. Με την ανακοίνωση της πώλησης θεώρησα ότι νέοι ιδιοκτήτες θα ενδιαφερθούν να πουλήσουν τις εκτός Αμερικής δραστηριότητές τους και αμέσως προσπάθησα να βρω τα κεφάλαια για να εξαγοράσουμε μαζί με άλλους επενδυτές τις επιχειρήσεις αυτές. Η προσπάθεια αυτή είχε όλα όσα θα περίμενε κανείς να ακούσει: δεκάδες απορρίψεις μέχρι να βρεθεί μια εξαιρετική ομάδα επενδυτών που πίστεψε στην ιδέα και στήριξε οικονομικά την προσπάθεια. Όμως, και ενώ φτάσαμε ένα βήμα πριν από την τελική συμφωνία, για λόγους εκτός του ελέγχου μας, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή η συμφωνία ακυρώθηκε. Αυτό είναι το σημείο όπου θα μπορούσε κανείς να σταματήσει την προσπάθεια και να κυνηγήσει άλλους δρόμους. 

Όσο κι αν φαντάζει περίεργη πηγή έμπνευσης, το λόγο να συνεχίσω την προσπάθεια μου τον έδωσε λίγο αργότερα μια σκηνή από την ταινία «Σκοτεινός Ιππότης», όπου ο Τζόκερ λέει στον Batman πως αναρωτιέται τι θα συμβεί όταν μια ασταμάτητη δύναμη συναντά ένα αμετακίνητο αντικείμενο. Και έτσι όταν 18 μήνες μετά έμαθα ότι το CareerBuilder ξεκίνησε πάλι τη διαδικασία πώλησης μέρους των δραστηριοτήτων του, ξαναξεκίνησα την προσπάθεια εύρεσης επενδυτών για να αγοράσουμε πλέον το ελληνικό τους μέρος της εταιρίας, δηλαδή το Kariera.gr. 

Ακόμα όμως και σε αυτή την δεύτερη προσπάθεια και μέσα στους δώδεκα μήνες που κράτησε η διαδικασία υπήρξαν εκατοντάδες στιγμές που τα εμπόδια έμοιαζαν αξεπέραστα. Και τότε, κάθε φορά που νιώθαμε ότι δεν θα τα καταφέρουμε, έφερνα στο μυαλό μου τη φράση του Joker και προσπαθούσα να βρω ποιο θα είναι το ένα και μόνο επόμενο βήμα προς την κατεύθυνση της επιτυχίας της συμφωνίας. Πώς θα γίνουμε εμείς η «ασταμάτητη δύναμη» που θα μετακινούσε το «αμετακίνητο αντικείμενο». 

Το ηθικό δίδαγμα στο ότι τελικά τα καταφέραμε, και που αξίζει να κρατήσει κάθε επιχειρηματίας από αυτή την ιστορία, είναι ότι τελικά στην οικονομία δεν υπάρχει «αδράνεια». Οι επιχειρήσεις είναι ζωντανοί οργανισμοί και κινούνται προς την κατεύθυνση που τους οδηγούμε εμείς. Θα ήταν πολύ εύκολο να βρούμε ποικίλες δικαιολογίες και να σταματήσουμε, αλλά όντας ειλικρινής με τον εαυτό μου, σε κάθε εμπόδιο έβλεπα και κάποια δυνατότητα ελιγμού που τελικά έδινε τη λύση. Κάθε επαγγελματίας ξέρει την αίσθηση της ικανοποίησης όταν ένα σημαντικό επίτευγμα έρχεται μετά από σκληρή δουλειά και αυτή η αξία είναι κατά τη γνώμη μου το στοιχείο που χρειάζεται η χώρα μας για να ξεκινήσει το άλμα της προς τα εμπρός, φτάνοντας τα 200 χρόνια από την απελευθέρωσή της. 

Αυτό είναι και το δεύτερο μάθημα που πήρα από την ιστορία αυτή: «σταμάτα μόνο όταν δεν έχεις τίποτα άλλο να δώσεις». Εύχομαι πραγματικά να μπορέσει αυτή η ιστορία να είναι θετικό παράδειγμα και σε άλλους συναγωνιστές στο επιχειρήν και να λειτουργήσει ως η μικρή ώθηση που θα τους ξεκολλήσει όταν οι δυσκολίες μοιάζουν και για αυτούς βουνό!

* Ο Θεόφιλος Βασιλειάδης είναι ιδρυτής του Kariera.gr και της Socital.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News