ΑΠΟΨΕΙΣ

Εμβόλιο ανάπτυξης

Η Ελλάδα καλείται να υποδεχτεί περίπου 20 δισ. ευρώ επιχορηγήσεων και άλλα 12 δισ. ευρώ δανείων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα χρήματα αυτά αντιστοιχούν στο 20% του ΑΕΠ ενός έτους και προορίζονται να ενταχθούν στην ελληνική οικονομία τα επόμενα 6 χρόνια.

Οι εκτιμήσεις μέχρι στιγμής συγκλίνουν σε τρία σενάρια για τον αντίκτυπο του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης στον εθνικό πλούτο, τα χρόνια που θα ακολουθήσουν:

  • Αν απλώς προστεθούν ως ποσά στην πίτα, θα φέρουν ετήσια ανάπτυξη 1% του ΑΕΠ.
  • Αν συνοδευτούν από έμμεσα οφέλη μέσα από τη δραστηριότητα που θα κινητοποιήσουν, θα διαμορφώσουν ετήσια ανάπτυξη 3,5% του ΑΕΠ.
  • Αν χρησιμοποιηθούν για να κάνουν την υπέρβαση στην οικονομία, θα οδηγήσουν σε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.

Δύο καθοριστικοί παράγοντες

Το στοίχημα για τη χώρα είναι διπλό. Πρώτον, θα πρέπει να ανατρέψει την παράδοση που θέλει την αργή απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Η ελληνική διοίκηση διαχρονικά δεν διακρίνεται για την κλάση της. Θα πρέπει να υπερβεί τον εαυτό της προκειμένου να υλοποιήσει ένα project το οποίο είναι εξ ορισμού απαιτητικό και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αφενός εκπονώντας ένα κατάλληλο σχέδιο που θα «περάσει» από την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία, αφετέρου ανεβάζοντας ταχύτητα στο πεδίο της υλοποίησης. Δεύτερον, θα πρέπει να δώσει ίσως για πρώτη φορά έμφαση στον πολλαπλασιαστή των παρεμβάσεων που θα αποφασίσει για την οικονομία. Ένα αναπτυξιακό «μπουμ» μακρόπνοης δυναμικής θα ήταν εφικτό μόνο με τομές στη διάρθρωση της παραγωγής, ιδίως σε μια φάση κατά την οποία η απεξάρτηση από τον τουρισμό θα ήταν μια καλή ιδέα για λόγους ευνόητους. Η ανάπτυξη της μεταποίησης και η ενσωμάτωση τεχνολογίας στον πρωτογενή τομέα βρίσκονται ανάμεσα στις λύσεις που προκρίνουν με αισιοδοξία όσοι μελετούν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Ο απώτερος στόχος

Τελικός προορισμός δεν είναι άλλος από την ουσιαστική ενίσχυση του ΑΕΠ, η οποία μεταξύ άλλων θα οδηγήσει σε ταχύτερη αποπληρωμή του χρέους και με αυτόν τον τρόπο σε διατηρήσιμα χαμηλό κόστος δανεισμού, για τη χρηματοδότηση της οικονομίας σε μακροπρόθεσμη βάση. Μια και είναι βέβαιο ότι δεν θα συνεχιστούν για πάντα οι πολιτικές των χαμηλών επιτοκίων, οι οποίες τα τελευταία χρόνια αναδείχθηκαν σαν από μηχανής θεοί για το ελληνικό χρέος.

Το σήμα στο χρηματιστήριο

Ο Νοέμβριος ήταν ένας ιστορικός μήνας για την ελληνική χρηματαγορά. Η ενίσχυση του γενικού δείκτη, παρά το lockdown και την έξαρση του ιού, ξεπέρασε το 30%. Το χρηματιστήριο αποτιμά τα δυνητικά οφέλη του ταμείου ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία προεξοφλώντας την επίδραση που θα έχει το εμβόλιο κατά της Covid-19 στις εξελίξεις. Αν οι δύο αυτές παράμετροι συνδυαστούν μέχρι το τέλος της διαδρομής, τότε υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες η Ελλάδα να έχει μπροστά της ένα εμβόλιο ανάπτυξης.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News