ΑΠΟΨΕΙΣ

Η κλιματική αλλαγή δεν θα μας περιμένει

Η κλιματική αλλαγή δεν θα μας περιμένει

Ενόψει της διεθνούς διάσκεψης για το κλίμα τον Νοέμβριο στη Γλασκώβη (COP26), πρέπει να δράσουμε συντονισμένα και αποφασιστικά. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες στον κόσμο και ειδικά οι νέοι είναι ολοένα και περισσότερο ευαισθητοποιημένοι για την κλιματική αλλαγή. Στην πλειονότητά τους οι άνθρωποι θεωρούν ότι το θέμα συνιστά κατεπείγουσα κατάσταση και, συγκεκριμένα, πάνω από το μισό των χωρών με μεσαία εισοδήματα και των λιγότερο ανεπτυγμένων και σχεδόν το 75% των μικρών νησιωτικών κρατών και των πλούσιων χωρών. Η πανδημία του κορωνοϊού έχει επιτείνει τις ανησυχίες και σήμερα το 43% είναι ακόμα πιο προβληματισμένο για την κλιματική αλλαγή. Και όπως ο Λεονάρντο ντα Βίντσι είχε πει, «η γνώση δεν αρκεί, χρειάζεται να την εφαρμόσουμε, όπως και το να είμαστε πρόθυμοι δεν φτάνει, μια και πρέπει να δράσουμε».

Πώς η ανησυχία μεταφράζεται σε δράση; Τα τεχνολογικά και επιστημονικά επιτεύγματα αποτυπώθηκαν στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού μέσα σε χρόνο ρεκόρ, συνιστώντας ένα ελπιδοφόρο παράδειγμα για την απαιτούμενη καινοτομία και κινητοποίηση, ώστε να αναπτυχθούν και να λάβουν εμπορεύσιμη μορφή οι τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών αερίων. Η ανταπόκριση των πολιτικών ηγεσιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας δείχνει ότι οι κυβερνήσεις μπορούν και αυτές να λάβουν πρωτοφανή μέτρα, όταν παραστεί ανάγκη. Είναι ζωτικής σημασίας να δράσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή και ταχέως να εφαρμόσουμε πολιτικές, οι οποίες θα κάνουν τη διαφορά.

Πρώτον, χρειαζόμαστε μηχανισμούς αγοράς οι οποίοι αποδίδουν στο πλαίσιο της νέας οικονομίας του κλίματος και δεν την αντιμάχονται. Οσο κι αν συνιστά πολιτικά μια πρόκληση, ο κόσμος οφείλει να απαλλαγεί από όλες τις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων, οι οποίες αντιστοιχούν στο ποσό των 5 τρισ. δολαρίων ετησίως, αλλά το τίμημα για το μέλλον μας θα είναι μεγαλύτερο. Η δυναμική αποτίμηση των ρύπων θα βοηθήσει να ανακατευθυνθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις και η καινοτομία σε καθαρές τεχνολογίες και ενεργειακή αυτάρκεια. Ανευ αυτών, απλώς δεν θα εκπληρώσουμε τους στόχους του Παρισιού. Αυτός ο μηχανισμός τιμολόγησης πρέπει να ενισχυθεί και να φθάσει τα 75 δολάρια ανά τόνο έως το 2030, πόρρω απέχοντας από τα 3 δολάρια ανά τόνο σήμερα.

Δεύτερον, οι πράσινες επενδύσεις πρέπει να μεγιστοποιηθούν. Σύμφωνα με τους ερευνητές του ΔΝΤ, οι πράσινες πολιτικές από την πλευρά της προσφοράς μπορούν να τονώσουν σχεδόν 2% το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά την τρέχουσα δεκαετία και να γεννήσουν 1 εκατ. νέες θέσεις εργασίας. Περίπου το 30% των νέων επενδύσεων αναμένεται από τα κράτη. Τρίτον, τέλος, πρέπει να οργανώσουμε μια δίκαιη μετάβαση στην πράσινη οικονομία εντός των χωρών και από τη μία χώρα στην άλλη.

* Η κ. Krystalina Georgieva είναι γενική διευθύντρια του ΔΝΤ. Το άρθρο αναδημοσίευσε η «Καθημερινή» από το περιοδικό ‘Χρηματοδότηση και ανάπτυξη’ του ΔΝΤ. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News