ΑΠΟΨΕΙΣ

Είναι ασφαλείς οι ελεύθεροι χώροι άθλησης και ψυχαγωγίας;

Είναι ασφαλείς οι ελεύθεροι χώροι άθλησης και ψυχαγωγίας;

Αναμφισβήτητα, ο αθλητισμός και η ψυχαγωγία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη σωστή σωματική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών και των εφήβων. Η δημιουργία χώρων άθλησης, ψυχαγωγίας και παιχνιδιού αποτελούν ένα από τα κύρια μελήματα της Πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Τί ακριβώς συμβαίνει όμως όσον αφορά την ασφάλεια των εγκαταστάσεων στους χώρους αυτούς;

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί αρκετά ατυχήματα σε υπαίθριους χώρους ψυχαγωγίας, κάποια από τα οποία είχαν τραγική κατάληξη.

Πριν περίπου δύο χρόνια και μετά το τραγικό ατύχημα στο οποίο ένα νέο παλληκάρι που παραθέριζε στη Χίο καταπλακώθηκε από μπασκέτα και ένα ακόμα νέο παιδί τραυματίστηκε από δοκό αυτοσχεδίου τέρματος, είχα επισημάνει σε άρθρο μου την άγνοια των Δήμων σχετικά με την υποχρέωση τους οι κατασκευές-συντηρήσεις των αθλοπαιδιών να είναι σύμφωνες με τα αντίστοιχα πρότυπα, επομένως και ασφαλείς, δηλαδή να πιστοποιούνται οι αθλοπαιδιές από διαπιστευμένους φορείς πιστοποίησης.

Για τους χώρους παιδικών χαρών υπάρχει σχετική νομοθεσία για την ασφαλή λειτουργία τους. 

Με την ΥΑ 28492/2009 «Καθορισμός των προϋποθέσεων και των τεχνικών προδιαγραφών για την κατασκευή και τη λειτουργία των παιδικών χαρών των Δήμων και των Κοινοτήτων, τα όργανα και η διαδικασία αδειοδότησης και ελέγχου τους, τη διαδικασία συντήρησης αυτών, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια» και την τροποιητική της ΥΑ 27934/2014 «Τροποποίηση και συμπλήρωση της 28492/2009 (Β 931) απόφασης μας περί οργάνωσης και λειτουργίας των παιδικών χαρών των ΟΤΑ», ορίζονται οι προϋποθέσεις και όροι λειτουργίας των οριοθετημένων υπαίθριων χώρων που λειτουργούν υπό την εποπτεία ΟΤΑ και προορίζονται για ψυχαγωγία χωρίς επίβλεψη προσωπικού. 

Αποτέλεσμα αυτής της νομοθεσίας, που επιβάλλει την υποχρεωτικότητα εφαρμογής της σειράς των προτύπων ΕΝ 1176, είναι να μην έχει καταγραφεί ΚΑΝΕΝΑ σοβαρό ατύχημα σε πιστοποιημένες παιδικές χαρές. Απλά ατυχήματα έχουν συμβεί και θα εξακολουθήσουν να συμβαίνουν σε χώρους παιδικών χαρών. Τα περισσότερα όμως είναι διαχειρίσιμα ή έχουν προκληθεί στον περιβάλλοντα χώρο από αιτίες που δεν εντάσσονται στο πλαίσιο της πιστοποίησης. Η συμμόρφωση στη νομοθεσία είχε λοιπόν εξαιρετικά αποτελέσματα. Εκτιμάται ότι η συμμόρφωση των παιδικών χαρών στην κείμενη νομοθεσία ανέρχεται στο 80-90%.

Νομοθετικό κενό παρατηρείται όμως στους ελεύθερα προσβάσιμους χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας. Έτσι ενώ ο αθλητικός νόμος με τις τροποιητικές του (Νόμος 4479/2017 : Τροποποιήσεις του ν. 2725/1999 (Α΄ 121)) προβλέπει αδειοδότηση και τεκμηρίωση ασφάλειας σε αθλητικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για σωματειακό αθλητισμό, δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο για τους χώρους αθλοπαιδιών των ΟΤΑ.

Οι Δήμοι, όταν παραχωρούν σε δημόσια χρήση χώρους προοριζόμενους για τη ψυχαγωγία νηπίων και παιδιών, (ευθύνη Δήμου, κατ’ εφαρμογή των άρθρων 105 και 106 ΕισΝΑΚ), οφείλουν να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια των επισκεπτών τους (πρβλ. ΑΠ 1629/2010).

Χώροι άθλησης όπως γήπεδα καλαθοσφαίρισης, πετοσφαίρισης, ποδοσφαίρου 5Χ5, οργάνων εκγύμνασης αλλά και skate parks στερούνται οποιασδήποτε μέριμνας για πιστοποίηση των εγκαταστάσεων. Σε 376 ελέγχους ανεξάρτητου εξειδικευμένου φορέα ελέγχου  μόνο 23 εγκαταστάσεις είχαν συμμόρφωση στα σχετικά πρότυπα. Δύο νέα παιδιά έχασαν την ζωή τους στη Χίο και Θεσσαλονίκη σε μη ασφαλείς, ελευθέρα προσβάσιμες, εγκαταστάσεις.

Έχοντας παρευρεθεί σε έλεγχο ελεύθερου χώρου  με πίστες Skatepark διαπίστωσα το πόσο επικίνδυνα για ατυχήματα ήταν αρκετά σημεία της εγκατάστασης, σημεία που σίγουρα αν τα διέκριναν οι γονείς δεν θα επέτρεπαν στα παιδιά τους να ψυχαγωγούνται στον χώρο αυτό.

Η διασφάλιση της ανθρώπινης  ζωής έναντι ατυχημάτων είναι το πρώτιστο καθήκον όλων επομένως και των ΟΤΑ, για τούτο και θεωρείται επιτακτική ανάγκη να θεσμοθετηθεί υποχρεωτικότητα συμμόρφωσης των εγκαταστάσεων σε σχετικά πρότυπα όπως τα ΕΛΟΤ EN 1270:2005, ΕΛΟΤ EN 1271:2014 , ΕΛΟΤ EN 748:2013, ΕΛΟΤ EN 749:2004, ΕΛΟΤ EN 15312:2007 που αφορούν έλεγχο εξοπλισμού αθλητικών εγκαταστάσεων, ΕΝ 16630 Πάρκα με μόνιμα εγκατεστημένο εξοπλισμό φυσικής αγωγής εξωτερικού χώρου, ΕΝ 14974:2019 Πίστες Skatepark και το EN 16899:2016 πίστες Parkour. 

Τα πρότυπα υπάρχουν, ας καταστούν υποχρεωτικής εφαρμογής ώστε να μπορούν τα παιδιά μας, οι έφηβοι μας, να ψυχαγούνται και να αθλούνται με ασφάλεια στους ελεύθερους αυτούς χώρους.

O Ροδόλφος Δρακούλης είναι Επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΦιΜ 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News