ΑΠΟΨΕΙΣ

«Καθώς έχω μόνο κόρη…»

«Καθώς έχω μόνο κόρη…»

Ζούμε στη χρυσή εποχή των startups. Νεοφυείς επιχειρήσεις με καινοτόμες ιδέες, οργάνωση και αποτελέσματα προσελκύουν χρηματοδότηση πιο εύκολα από ποτέ. Εκτός και εάν οι ιδιοκτήτες τους είναι γυναίκες.

Ζούμε στην εποχή της ΑΙ. Τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης βοηθούν τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ακόμη και να προσλάβουν τους εργαζόμενους που έχουν τα καλύτερα προσόντα για μία θέση. Εκτός και εάν οι υποψήφιοι έχουν την ατυχία να είναι γυναίκες.

Ζούμε στο 2021 και 26 χρόνια μετά την Διακήρυξη του Πεκίνου για την ισότητα των φύλων καμία απολύτως χώρα δεν έχει πετύχει τον στόχο αυτό. Ακόμη και σε εκείνες που οι γυναίκες έχουν ισχυρή παρουσία στην οικονομική και πολιτική ζωή, φαίνεται να μένουν ένα βήμα πίσω από τους άνδρες. Σε πολύ περισσότερες δε «περιμένουν στους διαδρόμους, όταν οι άνδρες είναι μέσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» όπως επεσήμανε προ ημερών ο ΟΗΕ κατά την ολοκλήρωση του Generation Equality Forum στο Παρίσι. 

Το φόρουμ δεν σταμάτησε στις διαπιστώσεις. Εξασφάλισε δεσμεύσεις για επενδύσεις 40 δισ. δολαρίων σε δράσεις που θωρακίζουν τα δικαιώματα των γυναικών και προάγουν την ισότιμη είσοδό τους στην εκπαίδευση, την επαγγελματική ζωή, την πολιτική σκηνή. Αλλά πόσο εύκολο είναι αλλάξουν παγιωμένες αντιλήψεις για τη θέση της γυναίκας; 

Για να είμαστε δίκαιοι, οι γυναίκες σήμερα έχουν πιο δυνατή φωνή. Δεν φοβούνται να μιλήσουν για διακρίσεις και κακοποιητικές συμπεριφορές, δεν δέχονται να μείνουν στο ρόλο του θύματος, διεκδικούν αυτό που τους αξίζει. Και η κοινωνία είναι πιο έτοιμη να ακούσει. Πιο έτοιμη να απορρίψει όσους μπερδεύουν την επιλογή της μητρότητας με την υποχώρηση στην πίεση του «εσύ πότε θα γίνεις μάνα;». Πιο έτοιμη να πετάξει στο περιθώριο όσους συγχέουν την γυναικοκτονία με το αφήγημα «τη σκότωσε γιατί την αγαπούσε». 

Αλλά να που η Βουλή δεν ήταν έτοιμη να απορρίψει μία δωρεά, που συνοδευόταν από την επισήμανση: «Πρόθεσή μου θα ήταν να το κληροδοτήσω (σ.σ. το χρυσό ρολόι του Ελευθέριου Βενιζέλου) κι εγώ στον υιό μου τον οποίο δεν απέκτησα, καθώς έχω μόνο κόρη». 

Έχουμε δρόμο ακόμη…

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News