Απόψεις Δευτέρα 8/03/2021, 07:51
ΑΠΟΨΕΙΣ

Mε διπλή προσπάθεια και με τη μισή αναγνώριση

Το hashtag και θέμα της φετινής μέρας της γυναίκας #ChooseToChallenge εγκαλεί την αδικία και την ανισότητα σε κάθε τομέα. Στην Ελλάδα, την χρονιά αυτή, τα εύσημα ανήκουν στη μεγάλη κυρία της Ελληνικής κεφαλαιαγοράς, την κα Βασιλική Λαζαράκου, πρόεδρο της επιτροπής κεφαλαιαγοράς.

Με την υποστήριξή της, στις 17/7/2020 δημοσιεύτηκε ο Ν. 4706 που ρυθμίζει, μεταξύ άλλων θεμάτων εταιρικής διακυβέρνησης, και την πολιτική καταλληλόλητας μελών Διοικητικών Συμβουλίων εισηγμένων εταιριών. Η εγκύκλιος αρ 60 της επιτροπής, την 18/9/2020 ορίζει την υποχρέωση της επαρκούς εκπροσώπησης ανά φύλο, που προσδιορίζεται στο 25% κατ’ ελάχιστο. Ο νόμος δίνει περιθώριο ενός έτους από την δημοσίευσή του για την εφαρμογή αυτών των διατάξεων. Αυτή η εβδομάδα που ξεκινάει σήμερα λοιπόν σηματοδοτεί ότι το χρονικό σημείο των δύο τρίτων της προθεσμίας έχει παρέλθει. Οι γενικές συνελεύσεις των μετόχων των εισηγμένων εταιριών προγραμματίζονται μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες.

Ποια είναι η κατάσταση ετοιμότητας της ελληνικής κεφαλαιαγοράς λοιπόν, στο κατώφλι (χρονικά) της ανάγκης επαρκούς εκπροσώπησης των γυναικών στα Διοικητικά Συμβούλια των εταιριών;

Η στήλη εξέτασε τα top 10 ΔΣ σύμφωνα με το ενημερωτικό του χρηματιστηρίου. Μεταξύ τους, οι εταιρίες αυτές αντιπροσωπεύουν το 78,6% των συναλλαγών και το 73% της κεφαλαιοποίησης του δείκτη FTSE/ASE 20 του χρηματιστηρίου. Φυσικά μία πληρέστερη καταγραφή θα ήταν ακόμη προτιμότερη. Εκτιμούμε ωστόσο ότι ως πιο επιφανείς, οι εταιρίες αυτές θα έχουν και υψηλότερο επίπεδο κανονιστικής συμμόρφωσης. Οι εταιρίες που κοιτάξαμε είναι:

  • ΟΠΑΠ
  • Coca Cola HBC
  • OTE
  • Eurobank
  • Jumbo
  • Μυτιληναίος
  • Εθνική
  • Alpha
  • ΔΕΗ
  • Μοτορ Όιλ

Μεταξύ των παραπάνω καταγράψαμε 120 μέλη ΔΣ, από τα οποία 25 είναι γυναίκες, ποσοστό, δηλαδή, 20,8%. Πρέπει, δε, να σημειώσουμε, ότι ακριβώς οι μισές από τις πιο επιφανείς εταιρίες της χώρας, δεν είναι αυτή τη στιγμή στο απαιτούμενο επίπεδο κανονιστικής συμμόρφωσης, με τη χειρότερη να έχει εκπροσώπηση γυναικών στο 7% (μία στα 12 μέλη). Οι δύο καλύτερες δε, μόλις που ξεπερνούν το 30%.

Πήρα μία πρώτη ιδέα για τη μειονεκτική θέση του φύλου μου όταν ήμουν ένα μυξιάρικο πέντε χρονών και η μητέρα μου με μάθαινε να πλέκω στο μπαλκόνι του σπιτιού του παππού μου, ενώ τα αδέλφια μου έπαιζαν στην αλέα του κήπου. Τα αδέξια δάκτυλά μου προσπαθούσαν να πλέξουν το μαλλί με τις βελόνες, μου έφευγαν οι πόντοι, μπερδευόταν το κουβάρι, ίδρωνα από την προσπάθεια της συγκέντρωσης και τότε η μητέρα μου μου είπε: να κάθεσαι με τα πόδια κλειστά σαν δεσποινίδα. Πέταξα το πλεκτό μακριά κι’ εκείνη τη στιγμή αποφάσισα πως θα γινόμουν άντρας. Κράτησα με σταθερότητα αυτή την απόφαση μέχρι τα έντεκα χρόνια μου, όταν με πρόδωσαν οι ορμόνες στο αντίκρισμα των τεράστιων αυτιών της πρώτης μου αγάπης κι άρχισε να αλλάζει αμετάκλητα το σώμα μου. Χρειάστηκε να περάσουν σαράντα χρόνια για να δεχτώ το φύλο μου και να καταλάβω πως, με διπλή προσπάθεια και με τη μισή αναγνώριση, είχα καταφέρει το ίδιο που μερικές φορές καταφέρνουν κάποιοι άντρες. Σήμερα δεν θ’ άλλαζα τη θέση μου με κανέναν άντρα, αλλά στα νιάτα μου οι καθημερινές αδικίες μου μαυρίζανε τη ζωή. Δεν ήτανε φροϋδική ζήλια, δεν υπάρχει λόγος να ζηλεύει κανείς αυτή τη μικρή και καπριτσιόζα αρσενική απόφυση αν είχα μία, δε θα ήξερα τι να την κάνω. Η Δέλια μου δάνεισε μία στοίβα βιβλία γραμμένα από Βορειοαμερικάνες και Ευρωπαίες συγγραφείς και με έβαλε να τα διαβάσω με αλφαβητική σειρά, μήπως διώξω τη ρομαντική ομίχλη από το μυαλό μου, το δηλητηριασμένο από την υπερβολική λογοτεχνία, κι έτσι άρχισα σιγά σιγά ν’ ανακαλύπτω έναν αρθρωμένο τρόπο για να εκφράζω τη βουβή λύσσα που με συντρόφευε πάντα.

Isabel Allende: Paula. Μετάφραση από τα Ισπανικά, Κλαίτη Σωτηριάδου. Εκδόσεις Ωκεανίδα, Νοέμβριος 1995.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News