Απόψεις Τρίτη 23/02/2021, 08:00
ΑΠΟΨΕΙΣ

Έρχεται μπόρα;

Η Wall Street Journal έχει μία ιδιαίτερη σχέση με τον χρηματιστηριακό δείκτη Dow Jones Industrial Average, καθώς μοιράζονται έναν συνιδρυτή, τον Charles Henry Dow. Αν και ξεχωριστές εταιρίες, ακόμη υπάρχει η αίσθηση της ιδιαίτερης επιμέλειας όταν η πρώτη αναφέρεται στο δεύτερο.

Η εφημερίδα διατηρεί δε και μία ηλεκτρονική σελίδα όπου αναφέρονται τόσο οι ιστορικές (τελευταίου δωδεκαμήνου) σχέσεις τιμής προ κέρδη όσο και προβλέψεις για το επόμενο έτος.

Στις 25/2 κλείνει ένας χρόνος από τότε που η Δρ Nancy Messonnier, επικεφαλής του τμήματος ανοσοποίησης και αναπνευστικών νοσημάτων του κέντρου ελέγχου λοιμώξεων των ΗΠΑ δήλωσε για τον covid-19 ότι ‘η αναστάτωση στην καθημερινότητα μπορεί να είναι σοβαρή’.

Η μεταβλητότητα που έχει καταγραφεί από τότε στις αγορές έχει αναλυθεί σε προηγούμενη στήλη όσον αφορά, τουλάχιστο, τα ελληνικά πράγματα. Που είμαστε όμως, εν τέλει, ένα χρόνο μετά;

Πριν ένα χρόνο ο δείκτης Dow Jones Industrial Average έπεσε περίπου 36% μέσα σε ένα μήνα, καταγράφοντας χαμηλό έτους στις 23/3/2020. Έκτοτε, έχει ανακτήσει όλο το χαμένο έδαφος και έχει καταγράψει νέο υψηλό πάνω στις 31,647.53 μονάδες (19/02/2021). Κατά ένα μέρος, η ανάκαμψη των χρηματιστηριακών αγορών είναι αντιστροφή της υπεραντίδρασης της πτώσης. Δικαιολογείται όμως το τρέχον επίπεδο από τα θεμελιώδη μεγέθη των εταιριών;

Ο λόγος τιμής προς κέρδη του δείκτη Dow Jones Industrial Average στις 19/2 ήταν 32.24. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι τιμές των μετοχών (σταθμισμένα) αντιπροσωπεύουν 32.24 φορές τα κέρδη τους, ή αλλιώς ότι τα κέρδη αντιπροσωπεύουν 3.10% της τιμής. Με βάση τα ιστορικά δεδομένα, αυτή είναι μία χαμηλή απόδοση κερδοφορίας για μετοχικές επενδύσεις. Συγκεκριμένα, ο ίδιος δείκτης πριν από ένα χρόνο είχε μία σχέση τιμής προς κέρδη 22.56 φορές, ή 42% πιο συμφέρουσα για τον επενδυτή.

Βεβαίως οι τιμές στις αγορές δεν αφορούν τα ιστορικά κέρδη των εταιριών, αλλά τα μελλοντικά. Έτσι, η Wall Street Journal δίνει και μία εκτίμηση της σχέσης για το επόμενο 12μηνο. Η εκτιμώμενη σχέση τιμής προς κέρδη του επόμενου δωδεκαμήνου λοιπόν είναι 20.88 φορές, η αλλιώς τα κέρδη εκτιμάται ότι θα είναι 4.79% των τιμών. Αυτό είναι πολύ λογικό ιδιαίτερα στο τρέχον περιβάλλον χαμηλών γενικά αποδόσεων. Είναι όμως εφικτό;

Για να επιτευχθεί αυτή η βελτίωση στη σχέση τιμής προ κέρδη, τα κέρδη των εταιριών του Dow θα πρέπει να αυξηθούν κατά 54%. Ακόμη και αν ξεπεραστεί πλήρως η σχετιζόμενη με την πανδημία κρίση, αυτό φαντάζει απίθανο. Οι προβλέψεις του Economist Intelligence Unit είναι για αύξηση του ΑΕΠ κατά 3.6% στις ΗΠΑ το 2021, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τα ιδιαίτερα απλόχερα πακέτα στήριξης της οικονομίας που σχεδιάζει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Όμως, ο Dow αποτελείται από τις μετοχές 30 μόνο εταιριών που ναι μεν είναι μεγάλες αλλά ενδεχομένως δεν είναι αντιπροσωπευτικές της αμερικανικής οικονομίας. Αξίζει λοιπόν να δούμε τι συμβαίνει και παρακάτω.

Ο αμέσως επόμενος δείκτης είναι ο S&P 500. Σε αυτό το δείκτη η σχέση τιμής προς κέρδη αναμένεται να κινηθεί από το 45.01, με βάση τα κέρδη του προηγούμενου δωδεκαμήνου, στο 22.92, με βάση τα κέρδη του επόμενου, δηλαδή μία αύξηση κερδοφορίας 96%.

Οι προσδοκίες λοιπόν που ενσωματώνουν τα τρέχοντα επίπεδα τιμών ενδέχεται να μην πραγματοποιηθούν. Αυτό δεν μπορεί να συνδεθεί χρονικά με προσαρμογή του επιπέδου τιμών φυσικά, η οποία μπορεί να επέλθει ανά πάσα στιγμή με άγνωστη αφορμή. Αφήνει όμως μία οσμή καταιγίδας να πλανάται.

Έρχεται βροχή, έρχεται μπόρα
έρχεται μπόρα και παγωνιά
Στα πόδια μας ζεστή μια θερμοφόρα
κόκκινη κουβέρτα και παλιά περιοδικά

Διονύσης Σαββόπουλος, Μπάλλος, 1971

 

Ο Σόλων Μόλχο είναι finance analyst 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News