ΑΠΟΨΕΙΣ

10 δισ. ευρώ καινοτομία έως το 2025

Η καινοτομία αποτελεί πλέον ζήτημα εθνικής προτεραιότητας για τον μετασχηματισμό της οικονομίας και την οικοδόμηση ενός νέου οικονομικού μοντέλου, που θα βασίζεται στη γνώση. Στην Ελλάδα γίνονται πολλά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Μέσα στην τελευταία δεκαετία, υπό αντίξοες συνθήκες, αλλά με την υποστήριξη φορέων και ανθρώπων που πίστεψαν σε αυτό, δημιουργήθηκαν και αναπτύχθηκαν εταιρίες τεχνολογίας που κατάφεραν να απευθυνθούν στη διεθνή αγορά, να αποκτήσουν σημαντική κεφαλαιοποίηση και τελικά να αποτελέσουν το παράδειγμα για αρκετούς νέους επιστήμονες.

Σήμερα πρέπει να εκμεταλλευτούμε τη δυναμική που δημιουργήθηκε και να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα, ώστε το Ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας να αναπτυχθεί ταχύτερα και να αποκτήσει το μέγεθος που έχει σε κάθε άλλη οικονομία του δυτικού κόσμου.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει να γίνουν συντονισμένες εξωστρεφείς κινήσεις ώστε σημαντικές επιχειρηματικές προσπάθειες να γίνουν γνωστές και να ανοιχτούν σε πολύ μεγαλύτερες αγορές σε όλο τον κόσμο.

Το πρώτο βήμα για ένα τέτοιο σκοπό είναι να δημιουργηθούν θεσμοί μέσω των οποίων προβάλλονται και δικτυώνονται οι ελληνικές εταιρείες τεχνολογίας. Ένα πολύ ισχυρό όχημα για να επιτευχθεί αυτό είναι οι Ελληνικές κοινότητες εκτός Ελλάδας. Έχουμε πάρα πολύ σημαντικούς Έλληνες σε θέσεις κλειδιά σε όλο τον κόσμο και θα ήταν σημαντικό να τους κινητοποιήσουμε και να δημιουργήσουμε μαζί τους μια κοινή στρατηγική που θα προβάλει στοχευμένα τη δυναμική της Ελλάδας σε διάφορους τομείς. Έχουμε το παράδειγμα άλλων χωρών όπως το Ισραήλ ή ακόμα και της Κύπρου που μέσα από την ανάπτυξη ισχυρών δεσμών με τις κοινότητες ομοεθνών τους σε όλο τον κόσμο έχουν καταφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα όσον αφορά στην ανάπτυξη της οικονομίας τους.

Στα πλαίσια αυτή της πεποίθησης, που μακάρι να ανοιγόταν και σε άλλους τομείς, ο ΣΕΒ σε συνεργασία με την Endeavour ξεκινάει την σημαντική πρωτοβουλία “Innovative Greeks”. Στόχος της είναι να συνδέσει τους Έλληνες ανά την υφήλιο με επίκεντρο την καινοτομία, με το οικοσύστημα καινοτομίας στην Ελλάδα. Ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων, επενδυτές, στελέχη εταιρειών τεχνολογίας, ερευνητές σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά ινστιτούτα που δραστηριοποιούνται σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου θα αποτελέσουν την κοινότητα “Innovative Greeks”. Η ανάπτυξη στοχευμένων εργαλείων και δράσεων για την προσέλκυση επενδυτών, την ανάπτυξη συνεργασιών, το άνοιγμα αγορών και την εύρεση εργασίας, θα βοηθήσει στην κινητοποίηση και αξιοποίηση της κοινότητας αυτής με τελικό στόχο την ταχύτερη ανάπτυξη του Ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας. Υποστηρικτές σε αυτή την πρωτοβουλία είναι μεγάλοι οργανισμοί όπως το Hellenic Initiative, το MIT Innovation Forum, αλλά και Ελληνικά Προξενεία και Διπλωματικές Αρχές.

Στόχος μας είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με όλους τους φορείς και οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την ανάπτυξη της καινοτομίας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε προστιθέμενη αξία, με πολλαπλασιαστική ισχύ όχι μόνο σε επιχειρηματικό επίπεδο αλλά σε όλους τους τομείς της οικονομίας της γνώσης, ώστε μέχρι το 2025 το Ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας να έχει ξεπεράσει τα 10 δισ ευρώ κεφαλαιοποίηση και να έχει δημιουργήσει 50.000 επιπλέον θέσεις εργασίας.

Η αρχή έγινε! Το Innovative Greeks είναι εδώ και περιμένει όλους τους Έλληνες εντός ή εκτός συνόρων, που ασχολούνται με την καινοτομία και θέλουν να συνεισφέρουν με τις γνώσεις, τη δυναμική και τις επαφές τους στην ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος, να εγγραφούν στην Κοινότητα των Innovative Greeks. Ξεκινάμε με το 1ο διεθνές ψηφιακό συνέδριο «Καινοτόμοι Έλληνες» που πραγματοποιείται στις 2-3 Μαρτίου 2021 και συνεχίζουμε. 

Η Μάγκυ Αθανασιάδη είναι Innovation & Technology Senior Advisor ΣΕΒ

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News