Απόψεις Παρασκευή 5/02/2021, 08:00
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ροκ σταρ με λευκές ποδιές

«Δεν υπάρχει θέμα πανικού, υπάρχει θέμα απόλυτης επιφυλακής. Δεν υπάρχει θέμα αυστηροποίησης των μέτρων, υπάρχει θέμα αυστηρής τήρησης των υπαρχόντων». Νίκος Χαρδαλιάς, χθες το μεσημέρι, από τη Θεσσαλονίκη. 

Τι καταλαβαίνουμε από τη δήλωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας; Ότι σε αυτήν τη φάση δεν τίθεται θέμα λήψης νέων, αυστηρότερων μέτρων.

Τι ακούμε εδώ και μέρες από τους λογής λοιμωξιολόγους που έχουν πιάσει μόνιμο στασίδι στις τηλεοπτικές εκπομπές; Την ανάγκη λήψης νέων, πολύ αυστηρότερων μέτρων.

Ο καθένας τους, μάλιστα, καταθέτει τη δική του οπτική και προτείνει το σετ μέτρων της επιλογής του.

Πρόκειται για κακοφωνία, η οποία έχει αρχίσει να κουράζει, και ουδόλως ενισχύει την προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας. Ποια ανάγκη, άραγε, οδηγεί τους λοιμωξιολόγους σε αδιάκοπη έκθεση στα ΜΜΕ;

Όταν έχεις σχεδόν καθημερινή παρουσία στα ΜΜΕ, αναπόφευκτα έρχεται και η υπερβολή σε όσα λες. Παύεις να προκαλείς ενδιαφέρον όταν είσαι προσγειωμένος και συνετός. Χρειάζεται το καρύκευμα, η δήλωση που θα βγάλει τίτλο. Κι εσύ, συν τω χρόνω, μαθαίνεις και τη δίνεις.

Στη συνέχεια, τα ΜΜΕ αθροίζουν δηλώσεις, ενώ μερίδα εξ αυτών, που ρέπει προς την εντυπωσιοθηρία, εξυφαίνει ποικίλα σενάρια.

Στο κοινό προκαλείται στην αρχή φόβος, ο οποίος κατόπιν μετατρέπεται σε αδιαφορία, διότι ο μιθριδατισμός μοιάζει εν τέλει αναπόφευκτος σε μια χρονίζουσα επαναλαμβανόμενη συνθήκη.

Για να το πούμε αλλιώς, μαζί με όλα εξελίσσεται και μια μάχη συμπεριφορών, από την οποία βγαίνει θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα. Ο πολίτης νιώθει ψυχική κόπωση. Βιώνει τον κλιμακούμενο φόβο ενός αβέβαιου αύριο. Έχει ανάγκη από σταθερές βάσεις για να πατήσει. Και οι «ειδικοί», με την κακοφωνία που παράγουν από τις τηλεοράσεις, απλώς κάνουν τη ζωή του κόσμου πιο δύσκολη.

Σε αυτήν τη φάση, δεν χρειαζόμαστε ροκ σταρ με λευκές ποδιές, που από μόνοι τους εν τέλει αδυνατίζουν τη βαρύτητα των λόγων τους, απομειώνοντας το κύρος της αυθεντίας τους μέσω της διαρκούς προβολής.

Και δεν υπάρχει καμία ανάγκη να παράγεται η αίσθηση ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τους επιστήμονες λόγω της πληθώρας των διαφορετικών απόψεων. 

Σοβαρότητα, υπευθυνότητα και σχεδιασμός χρειάζεται. 

Τα άλλα περιττεύουν. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News