ΑΠΟΨΕΙΣ

Ερώτηση κρίσης

Η ταχύτητα με την οποία η Ελλάδα θα τιθασεύσει την πανδημία είναι συγχρόνως η ταχύτητα με την οποία θα αντικρύσει το μέγεθος της ζημιάς στην οικονομία.

Το ερώτημα είναι πόσο γρήγορα μπορεί η αγορά να ανακάμψει. Για να απαντήσει κανείς, θα πρέπει πρώτα να τοποθετηθεί στον χώρο και στον χρόνο με το βλέμμα στο πρόσφατο παρελθόν. Να απαντήσει δηλαδή στην ερώτηση: Είναι αυτή η κρίση χειρότερη από τις άλλες;

«Ασφαλώς ναι», είναι η πρώτη αντίδραση, η αυθόρμητη. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς την έκταση και τη χρονική διάρκεια του παγκόσμιου αρμαγεδδώνα με αφορμή τον κορωνοϊό. Όμως σε μια δεύτερη ανάγνωση, η απάντηση είναι πιο σύνθετη, στην περίπτωση της Ελλάδας.

Η χώρα είχε ενίοτε την ατυχία και άλλοτε την ευθύνη να βιώσει σφοδρές, απανωτές οικονομικές κρίσεις. Μια ματιά στην εξέλιξη βασικών δεικτών την τελευταία 10ετία οδηγεί στη διαπίστωση ότι αυτό το επεισόδιο δεν είναι το χειρότερο για την Ελλάδα. Με εξαίρεση το δημόσιο χρέος, τομέας στον οποίο η χώρα ποτέ δεν είχε πιο αρνητική επίδοση με τάση πάνω από το 200% του ΑΕΠ, προκύπτουν συνοπτικά τα εξής συμπεράσματα:

·      Πτώση ΑΕΠ: Ήμασταν ξανά εκεί  

·      Έλλειμμα: Ήμασταν και χειρότερα

·      Ανεργία: Ήμασταν και χειρότερα

·      Επενδύσεις: Ήμασταν και χειρότερα

·      Κόστος δανεισμού: Ποτέ δεν ήμασταν καλύτερα. 

Ερώτηση κρίσης-1

Υπάρχει άλλωστε μια ειδοποιός διαφορά, η οποία υπερβαίνει μεγέθη και νούμερα. Η κρίση του κορωνοϊού δεν ήταν μια κρίση με ευθύνη της Ελλάδας. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες κρίσεις, οι οποίες την εξέθεσαν διεθνώς, υπονομεύοντας την προοπτική της οικονομίας της. Η παραδοχή αυτή προσφέρει μια καλή βάση για ενίσχυση της αυτοπεποίθησης την επόμενη ημέρα.

Η Ελλάδα προσφέρει πλέον πολιτική σταθερότητα και βελτιούμενο επιχειρηματικό περιβάλλον, γεγονός που αναμένεται να αποτυπωθεί στους επόμενους δείκτες ανταγωνιστικότητας. Την περίοδο του lockdown καταγράφεται αύξηση των καταθέσεων, η οποία δύναται να μετουσιωθεί σε κατανάλωση μετά την άρση των μέτρων. Η χώρα κάνει βήματα στους εμπορικούς τομείς της υψηλής τεχνολογίας και οικοδομεί ένα νέο προφίλ όπως το σκιαγραφεί η παρουσία επιχειρήσεων με ηχηρό brand – βλ. Microsoft, Pfizer, Volkswagen – ανεξάρτητα από το ύψος της επένδυσης.

Εξάλλου, σε αντίθεση με την προηγούμενη κρίση, η Ευρωζώνη προέβη στην επιλογή μιας επεκτατικής τελικά δημοσιονομικής πολιτικής, δεδομένο που δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την ανάκαμψη των χωρών – μελών της. Την ίδια ώρα, οι κεντρικές τράπεζες αποδεικνύουν ότι μπορούν να πάνε μακριά με την παροχή ρευστότητας στις οικονομίες και δεν προβλέπεται να αλλάξουν τη στάση τους σε ορίζοντα τριετίας.

Ερώτηση κρίσης: Είναι η οικονομική κρίση της Covid-19 η χειρότερη για την Ελλάδα στην πρόσφατη ιστορία της; Απάντηση: Δυστυχώς, έχουμε περάσει και χειρότερα. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News