ΑΠΟΨΕΙΣ

Το τέλος μιας σχέσης

Οι τελευταίες ημέρες της προεδρίας Τραμπ εξελίχθηκαν ως φάρσα και συνάμα ως τραγωδία. Και εάν το πρώτο το θεωρούσαμε αναμενόμενο από έναν πρόεδρο που συχνά- πυκνά στη δημόσια παρουσία του έδινε την αίσθηση καρικατούρας, το δεύτερο το φοβόμασταν, αλλά κατά βάθος πιστεύαμε ότι θα μπορούσε να αποτραπεί.

Ενδεχομένως ούτε και ο ίδιος είχε αντιληφθεί πόσο επικίνδυνο ήταν το όπλο, με το οποίο «πυροβολεί» για περισσότερο από 10 χρόνια- πριν ακόμη καν σκεφτεί ότι θέλει να διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών. Μιλάμε βεβαίως για το Twitter- το οποίο αξιοποίησε με απόλυτη επιτυχία κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2016 και συνέχισε να χρησιμοποιεί αδιάκοπα ως εργαλείο αυτο- επαίνου, κριτικής και απειλών προς αντιπάλους, άσκησης διπλωματίας, διακίνησης θεωριών συνωμοσίας και τελικά υποκίνησης της βίας. Ήταν το ιδανικό μέσο για να παρακάμψει τα «συστημικά» μέσα των «fake news», τους «εχθρούς», που ήθελαν να τον υπονομεύσουν και να απευθυνθεί με τα δικά του «εναλλακτικά γεγονότα» απευθείας στους ψηφοφόρους.

Όσο και εάν μισούσε τις Big Tech δεν έκρυβε τη λατρεία του, σε βαθμό εθισμού, για το Twitter. Ίσως γιατί οι 280 χαρακτήρες, που επιτρέπει η πλατφόρμα, ταιριάζουν γάντι στον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται: αρκούν τα εντυπωσιακά συνθήματα, οι λεπτομέρειες ας περιμένουν.

Η συμβίωση, παρά τις όποιες παροδικές κόντρες, ήταν βεβαίως για ένα μεγάλο διάστημα επωφελής και για την άλλη πλευρά. Ποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης δεν θα ήθελε να είναι το βασικό βήμα για τον ισχυρότερο άνθρωπο του πλανήτη;

Ο Τραμπ είχε χτίσει μία βάση 88,7 εκατομμυρίων ακολούθων, τους οποίους και φρόντιζε να κρατάει ενεργούς στην πλατφόρμα με πάσης φύσεως «τιτιβίσματα» σε καθημερινή βάση.  υτή η βάση περιελάμβανε εκατομμύρια απλούς Αμερικανούς, που έβλεπαν (και βλέπουν) στο πρόσωπό του έναν πολιτικό, που τα βάζει με το σύστημα, που τολμάει να συγκρουστεί με τις ελίτ, αλλά και τον φανατισμένο όχλο, που εισέβαλε στο Καπιτώλιο.

Επί 65 ημέρες μετά το αποτέλεσμα της κάλπης το Twitter ήταν το βασικό όπλο του Τραμπ για να προωθήσει ως «αποδείξεις» θεωρίες συνωμοσίας για τις σκοτεινές δυνάμεις που του έκλεψαν την νίκη. Και το 48ωρο πριν τα σοκαριστικά γεγονότα της Τετάρτης ήταν το μέσο με το οποίο καλούσε τους υποστηρικτές του να εμποδίσουν την επικύρωση του «νοθευμένου» εκλογικού αποτελέσματος. Εκείνος άργησε κάποιες ώρες να στείλει το μήνυμα «γυρίστε σπίτια σας» και το Twitter άργησε περίπου δύο ημέρες να του πάρει το «όπλο» από τα χέρια.  Η σχέση έφτασε στο τέλος της. Και η συζήτηση για το ρόλο των social media στην πολιτική και τα όρια της ελευθερίας του λόγου ετοιμάζεται ακόμη μία φορά να αρχίσει.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News