Απόψεις Παρασκευή 5/05/2023, 00:01
ΑΠΟΨΕΙΣ

Τα μικρά πράγματα

Τα μικρά πράγματα

Η 5η Μαΐου έχει οριστεί ως Ευρωπαϊκή ημέρα ανεξάρτητης διαβίωσης για τα άτομα με αναπηρία. Στην Ευρώπη, κάποιας μορφής αναπηρία καταγράφεται στο 15%-20% περίπου του πληθυσμού κάθε χώρας σύμφωνα με τη Eurostat (Ελλάδα: 18%).

Η χώρα μας έχει υπογράψει τη συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία το 2007, και την έχει επικυρώσει το 2012. Το άρθρο 19 της συνθήκης λέει ότι τα άτομα με αναπηρία έχουν το δικαίωμα να είναι ενταγμένα μέλη της κοινωνίας και οι υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες στο γενικό πληθυσμό να είναι εξίσου διαθέσιμες και σε αυτά. Η αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την ανεξάρτητη διαβίωση είναι καταπέλτης. Η εφαρμογή του άρθρου 19 είναι ανεπαρκής.

Επειδή συχνά απαξιώνουμε τους διεθνής οργανισμούς ως υπερβολικούς, υπερευαίσθητους κλπ, προσπαθήσαμε να εξετάσουμε το ζητούμενο εκ του αποτελέσματος. Η Eurostat διαθέτει στοιχεία και για την συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην εκπαίδευση. Έτσι, βάλαμε τα δύο στοιχεία μαζί και βλέπουμε το παρακάτω διάγραμμα:

Τα μικρά πράγματα-1

Βλέπουμε λοιπόν ότι ναι μεν η συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην εκπαίδευση υπολείπεται (σχεδόν) σε όλες τις χώρες του συνόλου των, αλλά η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ιδιαιτέρως κακή. Η συμμετοχή στην εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία είναι μόλις 1,2%.

 

Τα πολύ μεγάλα πράγματα τα αντιμετωπίζεις γιατί δεν μπορείς να κάνεις διαφορετικά. Τα μικρά πράγματα παραμένουν εκνευριστικότατα ακόμα και αν έχεις σχεδόν πεθάνει.

Κατερίνα Βρανά, στο K-Inspiration, 10 Οκτωβρίου 2019

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS