Απόψεις Δευτέρα 20/03/2023, 00:01
ΑΠΟΨΕΙΣ

Και λέγε λέγε

Και λέγε λέγε

Η Hellas List, ίσως η πρώτη διαδικτυακή κοινότητα Ελλήνων, ξεκίνησε το 1988, πολλά χρόνια πριν να δημιουργηθούν τα πρώτα ‘μέσα κοινωνικής δικτύωσης’, και η επικοινωνία γινόταν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Επειδή απαρτίζονταν κυρίως από Έλληνες του εξωτερικού, η γλώσσα επικοινωνίας ήταν τα greeklish (οι γραμματοσειρές ήταν πιο δύσκολη άσκηση τότε). Στην αρχή ήταν 30-40 άτομα.

Στα τέλη του 1989 – αρχές του 1990 διατυπώθηκε το πρώτο θεώρημα της ομάδας αυτής, γνωστό από τον διατυπώσαντα ως Tsiwreio. Εξαιρετικά επίκαιρο 35 χρόνια αργότερα, την εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το θεώρημα (κόσμια αναδιατυπωμένο) λέει ότι η διαδικτυακή παρουσία κάποιου είναι αντιστρόφως ανάλογη με τη φυσική του παρουσία.

Υπό αυτό το πρίσμα, και καθώς η χώρα οδεύει αργά αλλά σταθερά σε εκλογές, η στήλη προσπάθησε να αποτυπώσει τη διαδικτυακή παρουσία των πολιτικών δυνάμεων. Το πιο πρόσφορο μέσο για την άσκηση αυτή είναι το twitter, καθώς σε κάθε λογαριασμό φαίνονται αμέσως τόσο η ημερομηνία εγγραφής όσο και ο αριθμός των δημοσιεύσεων. Αν λοιπόν μετρήσουμε τις μέρες που είναι σε λειτουργία και διαιρέσουμε το αριθμό των δημοσιεύσεων με αυτές, βλέπουμε τα παρακάτω αποτελέσματα.

Και λέγε λέγε-1

Για να επικεντρωθούμε στις κεντρικές στρατηγικές επικοινωνίας των πολιτικών κομμάτων, έχουμε αντλήσει στοιχεία μόνο από τους επίσημους λογαριασμούς τους. Έχουμε δηλαδή απορρίψει λογαριασμούς πολιτικών προσώπων (π.χ. βουλευτές, υπουργοί κλπ.), συνδεδεμένους πολιτικούς οργανισμούς (π.χ. νεολαίες) ή λογαριασμούς που είναι με κάποιο άλλον τρόπο πολιτικά ταυτισμένοι. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση της Ελληνικής Λύσης όπου έχουμε χρησιμοποιήσει στοιχεία από τον λογαριασμό του κου Βελόπουλου γιατί το κόμμα δεν έχει επίσημη παρουσία στο twitter.

Τα πρωτογενή στοιχεία για τους ‘αγωνιστές του πληκτρολογίου’ έχουμε αντλήσει από εδώ:

Νέα Δημοκρατία

https://twitter.com/neademokratia 

ΣΥΡΙΖΑ

https://twitter.com/syriza_gr 

ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ

https://twitter.com/pasok 

ΚΚΕ

https://twitter.com/gt_kke 

Μέρα25

https://twitter.com/mera25_gr 

Ελληνική Λύση (Βελόπουλος)

https://twitter.com/velopky 

Έλληνες – Εθνικό Κόμμα

https://twitter.com/KinhmaEllhnes 

Πλεύση Ελευθερίας

https://twitter.com/pl_eleftherias 

 

 

Και λέγε λέγε λέγε λέγε

Ο χριστιανός μπερδεύτηκα

Απ’ τα πολλά σου λέγε λέγε

Χωρίς να θέλω μπλέχτηκα

Στράτος Διονυσίου, 1981, από το Άλμπουμ ‘Όλα είναι δανεικά’ (στίχοι Γιάννης Πάριος)

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News