ΑΠΟΨΕΙΣ

Σύνδεση βιομηχανίας, startups με Innovative Greeks

Σύνδεση βιομηχανίας, startups με Innovative Greeks

Κάθε ανεπτυγµένη οικονομία έχει την καινοτομία στο επίκεντρο των παραγωγικών της δυνατοτήτων, καθώς μέσα από την καινοτομία τροφοδοτείται η ανάπτυξη, η εξωστρέφεια και η μεγέθυνση, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας. Η διάθεση επαρκούς εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού συνιστά μία από τις σημαντικότερες προϋποθέσεις για την ενίσχυση της καινοτομίας και της υψηλής τεχνολογίας.

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του ΣΕΒ «Ο σφυγμός του επιχειρείν», οι επιχειρήσεις και το 2022 αντιμετωπίζουν δυσκολία κάλυψης των αναγκών σε ανθρώπινο κεφάλαιο με γνώσεις και δεξιότητες. Ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις με αναπτυξιακή προοπτική, η έλλειψη ικανού στελεχικού δυναμικού αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά εμπόδια ανάπτυξης (με βάση την έρευνα έρχεται τέταρτο, μετά τα ζητήματα φορολόγησης, ενέργειας, γεωπολιτικών εξελίξεων, διαφθοράς και μακροοικονομικής κατάστασης της χώρας).

Κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης έφυγαν από τη χώρα περίπου 500.000 Ελληνες, νέοι και ικανοί άνθρωποι, και σχεδόν στο 70% απόφοιτοι ανώτατης εκπαίδευσης. Συχνά μιλάμε για αυτούς με τον όρο brain drain, όμως η εμπειρία, οι γνώσεις και δεξιότητες που έχουν αποκτήσει στο εξωτερικό μπορούν δυνητικά να αποτελέσουν σημαντικό εφόδιο για τον παραγωγικό μετασχηματισμό και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Με αυτό το σκεπτικό, η Επιτροπή Καινοτομίας του ΣΕΒ ξεκίνησε το 2020 την πρωτοβουλία Innovative Greeks προκειμένου να ενώσει τους εφευρετικούς Ελληνες από ολόκληρο τον κόσμο σε μία κοινότητα και να τους διασυνδέσει με το ταχέως αναπτυσσόμενο ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας.

Εκτοτε το παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας έχει σταδιακά αλλάξει. Η χώρα μας σήμερα είναι πιο φιλική προς τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα, έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα οικοσύστημα καινοτομίας που ξεπερνά σε κεφαλαιοποίηση τα 7 δισ., έχει προσελκύσει σημαντικές ξένες επενδύσεις τεχνολογίας, ενώ οι εξαγωγές μας έχουν σχεδόν διπλασιαστεί.

Σε αυτή τη θετική συγκυρία είναι πιο κρίσιμη από ποτέ η διαθεσιμότητα ανθρώπων με κατάλληλες δεξιότητες και ταλέντο που να μπορούν να στηρίξουν την τεχνολογική ανάπτυξη και την πράσινη μετάβαση. Ακριβώς για να συμβάλει στην κάλυψη αναγκών σε ανθρώπινο κεφάλαιο, η Επιτροπή Καινοτομίας του ΣΕΒ σχεδίασε και υλοποίησε σε στρατηγική συνεργασία με τη Workable τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα IG@work, που συνδέει ανθρώπους υψηλών προσόντων και εξειδίκευσης με βιομηχανίες και επιχειρήσεις τεχνολογίας.

Το IG@work είναι ένα πολύ εύχρηστο εργαλείο τόσο για τους υποψηφίους όσο και για τις εταιρείες που αναζητούν προσωπικό. H τεχνολογία της Workable εντοπίζει και τροφοδοτεί στην πλατφόρμα με αυτοματοποιημένο τρόπο τις αγγελίες που αναρτούν online τα μέλη της. Το IG@work στην πλήρη ανάπτυξή του θα φιλοξενεί όλες τις ανοικτές θέσεις εργασίας υψηλών δεξιοτήτων της οργανωμένης και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, της βιομηχανικής και μεταποιητικής δραστηριότητας που εκπροσωπεί ο ΣΕΒ αλλά και των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας που είναι μέλη του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων Elevate Greece. Υπολογίζεται ότι πάνω από 1.000 εταιρείες θα μπουν στην πλατφόρμα, ενώ μέχρι σήμερα έχουν ήδη μπει περίπου 100.

Παράλληλα, στον ΣΕΒ ξεκινάμε καμπάνια ώστε να προσελκύσουμε τους επιστήμονες που έφυγαν την προηγούμενη δεκαετία αλλά και όλους τους εφευρετικούς Ελληνες της διασποράς που ψάχνουν για εργασιακές ευκαιρίες προκειμένου να επιστρέψουν με καλούς όρους στην Ελλάδα. Ευελπιστούμε ότι με την πρωτοβουλία IG@work θα συμβάλουμε στη διεύρυνση της δεξαμενής των ανθρώπων υψηλών δεξιοτήτων στη χώρα μας.

* Ο κ. Μάρκος Βερέμης είναι πρόεδρος της Επιτροπής Καινοτομίας του ΣΕΒ.

** Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στην Καθημερινή της Κυριακής. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS