Απόψεις Παρασκευή 3/02/2023, 00:01
ΑΠΟΨΕΙΣ

δημιουργεί εμπιστοσύνη

δημιουργεί εμπιστοσύνη

Η χθεσινή σημαντική αναβάθμιση της αξιολόγησης της δημοκρατίας στην Ελλάδα από το Economist Intelligence Unit, κατά 9 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη, οφείλεται βασικά στη λήξη της ενισχυμένης εποπτείας. Ο οργανισμός αιτιολογεί αυτή την προσέγγιση διότι σύμφωνα με τη μεθοδολογία του η χάραξη οικονομικής πολιτικής την οποία οι ψηφοφόροι δεν έχουν επιλέξει αλλά προέρχεται από μνημόνια δανεισμού είναι αντιδημοκρατική. Οι ψηφοφόροι μπορεί να την επέλεγαν, είναι το σκεπτικό, αλλά δεν τους δόθηκε αυτή η δυνατότητα.

δημιουργεί εμπιστοσύνη-1

Η σημαντική αυτή αναβάθμιση ωστόσο, στην 25ή θέση πλέον στην παγκόσμια κατάταξη, και το υψηλότερο σκορ από το 2008 (πριν την κρίση δηλαδή) έρχεται και με μία στενάχωρη σκιά. Ο οργανισμός σημειώνει μία σημαντική μείωση της ποιότητας της ελευθερίας του τύπου. Τονίζει, δε, ότι η ελευθεροτυπία δεν είναι απλά η ελευθερία έκφρασης, την οποία η Ελλάδα τιμά και αυτό αναγνωρίζεται, αλλά και η ελευθερία να ερευνώνται δυσάρεστες αλήθειες ανεμπόδιστα.

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις παρακολουθήσεων δημοσιογράφων είναι ένα ξεκάθαρο παράδειγμα του προβλήματος, αλλά δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου. Το δίκτυο European Centre for Press and Media Freedom καταγράφει από το 2014 σε εξειδικευμένη βάση δεδομένων (Mapping Media Freedom) τα περιστατικά εκείνα κατά τα οποία στοχοποιήθηκαν δημοσιογράφοι. Τα περιστατικά αυτά είναι αναλυτικά καταγεγραμμένα, αλλά και ομαδοποιημένα και ανά χώρα και ανά έτος. Έτσι μπορούμε να διαπιστώσουμε μία έντονη αύξηση, σε πρωτόγνωρα για τη χώρα επίπεδα, κατά το τελευταίο έτος.

δημιουργεί εμπιστοσύνη-2

ΔΙΚΑΣΤΗΣ: Εμπρός… Εξοχώτατε συγνώμη αν σας ενοχλώ, μα πρόκειται για ζήτημα υψίστης σημασίας. Έχω στα χέρια μου χαρτιά που καίνε, και θα κάψουνε κόσμο, αρκεί να αρχίσουμε τις συλλήψεις. Δε φαντάζεστε τι κόσμος θα μπει μέσα… Τι υφυπουργοί; Αυτοί είναι μηδαμηνοί… Εδώ βρίσκεται στη μέση ο πρωθυπουργός με τον αδερφό του και τον κουνιάδο του… ναι! ναι! και ο θείος του ο μητροπολίτης.

Ναι όλοι! Είμαστε όλοι εδώ, στο ψυχιατρείο, ακριβώς… Ναι… θα σας περιμένουμε εξοχώτατε… Δεν θα το κουνήσουμε από δω εξοχώτατε.

ΕΞΟΧΩΤΑΤΟΣ: Λοιπόν, θέλετε να λέγεστε και φύλακες της τάξης και της νομιμότητας…

ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ: (Προσβεβλημένος). Γιατί, μήπως δεν υπερασπιζόμαστε τη νομιμότητα;

ΕΞΟΧΩΤΑΤΟΣ: Μου φαίνεται ότι δεν καταλάβατε τίποτα… Για πες μου επιθεωρητή… αν σας έλεγαν ότι ένας τρελλός εγκληματίας τριγυρίζει στην πόλη με μία βόμβα, που όταν σκάσει θα καταστρέψει ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο, τι θα κάνατε;

ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ: Θα προσπαθούσα να τον συλλάβω, ή τουλάχιστον να εξουδετερώσω τη βόμβα.

ΕΞΟΧΩΤΑΤΟΣ: Και σεις τι πιστεύετε; Ότι τα έγγραφά σας είναι λιγότερο επικίνδυνα από τον τρελλό με τη βόμβα;… Από τη στιγμή μάλιστα που θέλετε να ανατινάξετε ολόκληρη την Ιταλία και όχι μόνο ένα τετράγωνο.

Το πέσιμο της κυβέρνησης ή η απομάκρυνση ορισμένων υπουργών θα ήταν το λιγότερο, ίσα ίσα θα έλεγα ότι θα ήταν υγιεινό… όπως πολύ σωστά θα έλεγε ο Μακιαβέλλι: «Κανένα σκάνδαλο κάθε τόσο δημιουργεί εμπιστοσύνη στον δυσαρεστημένο πολίτη».

Κανείς δεν θα πίστευε πια στις υποσχέσεις των πολιτικών.

Εκλογικές συζητήσεις με βάση το «θα κάνουμε αυτό», – «θα κάνουμε το άλλο», θα συνοδευότανε με ρίξιμο σάπιων φρούτων. Μπορείτε να μου πείτε πως θα κυβερνηθεί η χώρα όταν κανείς δεν θα πιστεύει τον παπά που υπόσχεται τον παράδεισο, ούτε τον στρατιωτικό που θα εξυμνεί τον γενναίο θάνατο για την πατρίδα.

Πως θα τα βγάλουμε πέρα όταν ο κόσμος δε θα ικανοποιείται με υποσχέσεις; Όταν θα πάψουν να πιστεύουν τον παπά για ένα καλύτερο κόσμο στον άλλο κόσμο και θα τον αναζητήσουν εδώ; Σ’ αυτή την περίπτωση καλύτερα θα ήταν να μας κατέστρεφε μία ατομική βόμβα, όπως πολύ σωστά έλεγε εκείνος ο υπουργός από τη Μπιέλα.

ΔΙΚΑΣΤΗΣ: Συγνώμη εξοχώτατε, αλλά δεν είμαι σύμφωνος ούτε μαζί σας, ούτε με τον υπουργό από την Μπιέλα.

ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ: Σωστό. Νομίζω ότι είναι ώρα να ανοίξουμε με θάρρος και κουράγιο τους βόθρους… Αλοίμονο δε σε όποιον τους γέμισε και δε ξέρει κολύμπι.

ΕΞΟΧΩΤΑΤΟΣ: Τι άσχημοι τρόποι! Τι κακόγουστοι που είστε! Μιλάτε ακριβώς όπως οι φανατικοί. Ναι δύο αναρχικοί, φανατικοί, ανεύθυνοι και εγκληματικοί. Ένας πραγματικός κίνδυνος για την κοινωνία μας. Έτσι λοιπόν το καθήκον μου σαν του υψηλότερου δικαστικού λειτουργού της χώρας απαιτεί να σας εξουδετερώσω.

Ντάριο Φο, Κλέψε λιγότερο, μετάφραση Σωτήρης Μαγκριώτης, Εκδόσεις Κατσάνος, 1990

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News