The New York Times Τετάρτη 19/10/2022, 07:15 CONSTANT MÉHEUT
THE NEW YORK TIMES

«Κλικ», Rolex, «κλικ» Louis Vuitton: Το παρκούρ εξοικονομεί ενέργεια

«Κλικ», Rolex, «κλικ» Louis Vuitton: Το παρκούρ εξοικονομεί ενέργεια

Έκανε λίγα βήματα πίσω και μετά ο Hadj Benhalima έτρεξε προς το κτίριο, έσπρωξε τον τοίχο με το πόδι του, εκτινάχθηκε προς τα πάνω και τέντωσε το χέρι του. Όσο βρισκόταν ψηλά, έσβησε έναν διακόπτη τουλάχιστον τρία μέτρα από το έδαφος. Ακούστηκε ένα «κλικ» και το φως του κουρείου έσβησε.

«Ωωω», φώναξαν οι φίλοι του, όσο ο 21χρονος Benhalima ντυμένος στα μαύρα, προσγειώθηκε στο πεζοδρόμιο. Ήταν η δεύτερη πινακίδα καταστήματος που είχε σβήσει κατά τη διάρκεια του νυχτερινού τουρ του στις πολυτελείς γειτονιές του Παρισιού. Με αρκετά πηδήματα και προσγειώσεις, έσβησε πολλά ακόμη το ίδιο βράδυ.

Τα τελευταία δύο χρόνια, όσοι κάνουν parkour – ένα σπορ που συνδυάζει τρέξιμο, σκαρφάλωμα και πηδήματα πάνω από αστικά εμπόδια – περιπλανιούνται στις γαλλικές πόλεις, σβήνοντας πινακίδες τα βράδια, ώστε να καταπολεμήσουν τη φωτορύπανση και να εξοικονομήσουν ενέργεια.

Βίντεο των εγχειρημάτων τους, κάνοντας ακροβατικά τύπου Spiderman και να κρεμιούνται από μπαλκόνια και πέτρινες προσόψεις προτού προσγειωθούν στο κενό, έχουν κερδίσει το κοινό στα social media.

Ωστόσο, τα λεγόμενα εγχειρήματα «Lights Off» απέκτησαν μεγαλύτερη σημασία τους τελευταίους μήνες, όσο η Γαλλία προσπαθεί να εξοικονομήσει ενέργεια λόγω του ενεργειακού εκβιασμού της Ρωσίας.

Το Παρίσι, η πόλη του φωτός, συγκαταλέγεται στους αγαπημένους στόχους. Ενώ τα φώτα στα μνημεία πλέον σβήνουν νωρίτερα, πολλές πινακίδες καταστημάτων παραμένουν ανοιχτές όλο το βράδυ.

«Όλοι μπορούν να συμβάλουν με τον δικό τους τρόπο», δήλωσε ο Kevin Ha, επικεφαλής της ομάδας On The Spot με περίπου 20 μέλη. «Αξιοποιούμε τις σωματικές μας δυνατότητες».

Αρκετές φορές τον μήνα, ο Ha και άλλα μέλη βγαίνουν στους δρόμους του Παρισιού, κυνηγώντας πινακίδες πάνω από τέντες ή καταστήματα. Αναζητούν τους διακόπτες ανάγκης που βρίσκονται έξω από τα μαγαζιά.

Κάποιες φανταχτερές περιοχές, όπως το Champs-Élysées, είναι ιδανικές για την ομάδα. Περπατώντας στη λεωφόρο, τα μέλη έκλεισαν τις πινακίδες όλων των καταστημάτων πολυτελείας, χτυπώντας τους στόχους τους σαν ελεύθεροι σκοπευτές. «Κλικ» Louis Vuitton. «Κλικ» Longchamp. «Κλικ» Rolex.

Παρότι ορισμένοι μπορεί να θεωρήσουν ότι πρόκειται για παραβίαση ιδιωτικού χώρου, όσοι κάνουν parkour επιμένουν ότι απλώς επιβάλλουν κανόνες οι οποίοι σπάνια ακολουθούνται.

Πριν από τουλάχιστον μία δεκαετία, το δημαρχείο του Παρισιού ζήτησε από τα καταστήματα να σβήνουν όλες τις πινακίδες και τα φώτα στις βιτρίνες από τη 1 π.μ. μέχρι τις 6 π.μ., αλλά αυτό αγνοείται ευρέως. Οι αρχές δήλωσαν ότι εάν τηρούνταν οι αντίστοιχοι κανόνες κατά μήκος της Γαλλίας θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν αρκετή ενέργεια για την ηλεκτροδότηση 750.000 νοικοκυριών κάθε χρόνο.

«Επί 10 χρόνια δεν υπήρχε κανένας έλεγχος, κανένα πρόστιμο», δήλωσε η Anne-Marie Ducroux, επικεφαλής της Εθνικής Ένωσης για την Προστασία του Ουρανού και του Νυχτερινού Περιβάλλοντος, η οποία ανέκαθεν ασκούσε πίεση για ενίσχυση των προσπαθειών έναντι της φωτορύπανσης.

Η εφαρμογή των κανόνων από την ομάδα αντί των αρχών ενδέχεται να δημιουργήσει νομικά ερωτήματα. Ωστόσο, τα μέλη του On The Spot δήλωσαν ότι οι αστυνομικοί που συνάντησαν στις περιπλανήσεις τους ενέκριναν την πρωτοβουλία, υπό την προϋπόθεση ότι δεν κάνουν κάποια ζημιά.

«Καλά κάνουν που λαμβάνουν δράση», δήλωσε ο Dan Lert, αντιδήμαρχος του Παρισιού υπεύθυνος για το περιβάλλον.

Ο Dali Debabeche, ένα ακόμη μέλος του On The Spot, δήλωσε ότι αυτές οι αποστολές του επέτρεψαν να βελτιώσει τις δεξιότητές του στο parkour, ενώ «έστελνε ένα μήνυμα» για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο David Belle, Γάλλος ηθοποιός και χορογράφος για κασκαντέρ, θεωρείται υπεύθυνος για την ανάδειξη του σπορ τη δεκαετία του 1990 ως τρόπου για κομψή και δυναμική κίνηση σε αστικά τοπία. Έκτοτε, επεκτάθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο 30χρονος κ. Ha, δήλωσε ότι η ομάδα του πήρε έμπνευση από τους Wizzy Gang από το Ρεν της Γαλλίας, την πρώτη ομάδα parkour που έσβηνε τα φώτα σε πινακίδες. Ένα βίντεο μίας τέτοιας προσπάθειας που ανήρτησαν το 2020 στο Instagram ξεπέρασε τα 700.000 views. Λίγο αργότερα, άρχισαν να ξεπηδούν αντίστοιχες προσπάθειες.

Σε πρόσφατη περιήγηση, πέντε μέλη του On The Spot βρήκαν τους δρόμους να λάμπουν. Μέχρι το τέλος του τουρ τους στις 3:30 π.μ. είχαν σβήσει σχεδόν 40 πινακίδες.

Ο κ. Ha δήλωσε πως τους τελευταίους μήνες είχε παρατηρήσει ότι αρκετά καταστήματα σταμάτησαν να αφήνουν ανοιχτά τα φώτα τους, αφότου είχαν γίνει στόχος της ομάδας. Ελπίζει ότι και άλλοι θα κάνουν την ίδια κίνηση.

«Τουλάχιστον θα κοιμάμαι καλύτερα», είπε.

Copyright:
2022 The New York Times

Διαβάστε επίσης:

Πώς το Twitter ανάγκασε τον Mr Louis Vuitton να πουλήσει το τζετ του

Επενδύοντας στα Panini: Ο πληθωρισμός, η μαύρη αγορά και οι προσδοκίες

Αργές και…κρύες μετακινήσεις: Το μετρό του Παρισιού προετοιμάζεται για τον χειμώνα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News