The New York Times Πέμπτη 6/10/2022, 07:10
THE NEW YORK TIMES

Ξανά αδέσποτα τα κατοικίδια της πανδημίας

Ξανά αδέσποτα τα κατοικίδια της πανδημίας

Τις τελευταίες εβδομάδες, η φάρμα διάσωσης του Bill Crane, περίπου δύο ώρες μακριά από την πόλη της Νέας Υόρκης, έχει δεχθεί τόσο πολλά τηλεφωνήματα, ώστε να παραλάβει τις πάπιες και τις κότες – εκ των οποίων πολλά αγοράστηκαν μέσα στο lockdown -, ώστε τελικά πήγε στο τοπικό κατάστημα κατοικιδίων με ένα αίτημα: να σταματήσει να πουλά πάπιες και κότες.

«Πιστεύουν ότι η πανδημία τελείωσε και δεν θέλουν να αφιερώνουν χρόνο για να τα φροντίζουν πια», δήλωσε ο 78χρονος κ. Crain από τη φάρμα του, το Safe Haven Farm Sanctuary στο Poughquag.

Δήλωσε ότι δέχεται τόσο πολλά τηλεφωνήματα από άτομα που θέλουν να δώσουν τα κατοικίδιά τους, ώστε υποχρεώνεται να αρνηθεί – τα κοτέτσια του είναι γεμάτα. «Είναι μία κρίση το ότι οι άνθρωποι εγκαταλείπουν αυτά τα ζώα», δήλωσε ο κ. Crain.

Ένα από τα λίγα καλά τις πρώτες ημέρες της πανδημίας ήταν η δυνατότητα προσθήκης κατοικιδίων σε πολλές οικογένειες. Κάποιοι, εγκαταλείποντας τις πόλεις για την εξοχή, πυροδότησαν μία τρέλα για συγκέντρωση πτηνών στην αυλή τους. Τα καταφύγια ζώων άδειασαν, καθώς όσοι είχαν κολλήσει στα σπίτια τους έβρισκαν χώρο στη ζωή τους για γάτες και σκυλιά. Κοινωνικά αποκλεισμένοι και μόνοι ή έχοντας να ψυχαγωγήσουν τα παιδιά τους, πολλοί άδειασαν τα ράφια των pet stores αγοράζοντας χάμστερ, σαύρες, τσιντσιλά και φίδια.

Οι δυσοίωνες προβλέψεις για αιφνίδια επιστροφή των σκυλιών και των γατιών στα καταφύγια μετά την πανδημία δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται. Ωστόσο, όσο ο κόσμος επανέρχεται στην κανονικότητα – με τους εργαζομένους στα γραφεία και τους μαθητές στα σχολεία – άλλου είδους κατοικίδια φαίνεται να μην είναι τόσο τυχερά. Όσοι διασώσουν και στηρίζουν την φιλοξενία μικρότερων ζώων βλέπουν την εγκατάλειψη ενός κύματος ερπετών, πτηνών και τρωκτικών – ακόμη και ψαριών – από άλλοτε ενθουσιασμένες οικογένειες.

Η εγκατάλειψη των μικρών ζώων αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 50% στην Αμερική τους πρώτους έξι μήνες του 2022 σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022, σύμφωνα με το Shelter Animals Count, το οποίο συγκεντρώνει στοιχεία από τουλάχιστον 6.000 καταφύγια, παρότι παραμένει περίπου 20% χαμηλότερα σε σχέση με την περίοδο προ πανδημίας. Αντιθέτως, η εγκατάλειψη γατιών και σκυλιών αυξήθηκε λιγότερο από 7% σε σχέση με το 2021 και είναι περίπου 15% χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2019.

Στην πόλη της Νέας Υόρκης, τα καταφύγια πλημμύρισαν με τόσα ινδικά χοιρίδια – 600 μέχρι στιγμής φέτος, υπερδιπλάσια σε σχέση με πριν την πανδημία -, ώστε το δημοτικό συμβούλιο εξετάζει νόμο, ο οποίος θα απαγορεύει την πώλησή τους σε pet shop. Τα περισσότερα είναι κάτω των 3 ετών, δείχνοντας ότι ήταν αγορές της πανδημίας, δήλωσε η Katy Hansen, εκπρόσωπο για το σύστημα καταφυγίων της πόλης, τα Animal Care Centers of New York City. Η αύξηση των ζώων υποχρέωσε τα καταφύγια να επενδύσουν σε έναν νέο χώρο αξίας 20.000 δολαρίων για τα ινδικά χοιρίδια, όπου τα ζώα ζουν στοιβαγμένα.

Η αύξηση των ενοικίων, ο πληθωρισμός και η αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά τη στέγαση, υποχρέωσαν τον κόσμο να πάρει τη δύσκολη απόφαση σχετικά με το να εγκαταλείψει ή όχι τα ζώα του, δήλωσε η Hilary Hager, αντιπρόεδρος στο Humane Society of the United States.

«Δεν θα ήθελα ποτέ να αφήσω να εννοηθεί ότι ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται», δήλωσε η κα Hager. «Απλώς υπάρχουν πολλοί ακόμη παράγοντες που παίζουν ρόλο».

Το φαινόμενο είναι επίσης διεθνές. Στην Αγγλία, η Βασιλική Κοινότητα για την Πρόληψη Κακομεταχείρισης των Ζώων κατέγραψε αύξηση 24% στις περιπτώσεις εγκαταλελειμμένων ζώων από τον Ιανουάριο ως τον Ιούλιο φέτος σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021. Αυτό περιλαμβάνει 3.363 εξωτικά ζώα, μεταξύ αυτών 1.455 ψάρια και 685 φίδια.

Στο Safe Haven farm, όπου τα κλουβιά είναι γεμάτα με 98 πτηνά που διασώθηκαν, ο κ. Crain και η σύζυγός του Ellen, προσπαθούν να πείσουν όσους παίρνουν τηλέφωνο να δώσουν στα πτηνά τους μία δεύτερη ευκαιρία.

Είχαν τουλάχιστον μία επιτυχία: όταν ένας άνδρας από το Μανχάταν πήρε τηλέφωνο για να δώσει τις πάπιες που αγόρασε στην πανδημία διότι η οικογένειά του θα έκανε καλοκαιρινές διακοπές στην Μασαχουτέτη, ο κ. Crain και η σύζυγός του, του είπαν να επανεξετάσει την απόφαση βάσει της συνείδησής του: «Είπαμε κοίτα, θα ήταν ένα καλό πρότυπο για τα παιδιά σου», είπε ο κ. Crain.

Ο άνδρας πήρε τις πάπιες μαζί του στις διακοπές.

Copyright:
2022 The New York Times

Διαβάστε επίσης:

Αντίδοτο στην κρίση μοναξιάς: Πώς να κάνετε φίλους στην ενήλικη ζωή

Πόσο ελεύθερο χρόνο χρειάζεστε για να είστε χαρούμενοι; Όχι όσο νομίζετε, λέει ψυχολόγος

Οι 10 πιο ευτυχισμένοι ταξιδιωτικοί προορισμοί στον κόσμο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News