The New York Times Τρίτη 27/09/2022, 07:06
THE NEW YORK TIMES

Αυτό το έργο τέχνης φτιάχτηκε από Α.Ι. – Και πήρε βραβείο 300 δολαρίων

Αυτό το έργο τέχνης φτιάχτηκε από Α.Ι. – Και πήρε βραβείο 300 δολαρίων

Για τη συμμετοχή του στον καλλιτεχνικό διαγωνισμό του Κολοράντο, ο Τζέισον Μ. Άλεν δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει πινέλα ή πηλό. Δημιούργησε το έργο του με το Midjourney, ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που μετατρέπει γραμμές κειμένου σε υπερρεαλιστικές εικόνες.

Το έργο του κ. Άλεν «Théâtre D’opéra Spatial» κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό στην κατηγορία των αναδυόμενων ψηφιακών καλλιτεχνών και έγινε ένα από τα πρώτα κομμάτια τεχνητής νοημοσύνης (Α.Ι.) που κερδίζει τέτοιο βραβείο, ενώ πυροδότησε έντονες αντιδράσεις καλλιτεχνών, οι οποίοι ουσιαστικά έλεγαν ότι «έκλεψε».

Ο κ. Άλεν είπε πως κατέστησε σαφές ότι το έργο – με υπογραφή Τζέισον Μ. Άλεν μέσω Midjourney – δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας Α.Ι. και ότι δεν είχε παραπλανήσει κανέναν.

«Δεν θα απολογηθώ. Κέρδισα και δεν παραβίασα κανέναν κανόνα», δήλωσε ο ίδιος.

Τα εργαλεία Α.Ι. που βγήκαν φέτος έδωσαν την ευκαιρία σε αρχάριους να δημιουργήσουν σύνθετα, αφηρημένα ή φωτορεαλιστικά έργα πληκτρολογώντας απλώς μερικές λέξεις.

Αυτές οι εφαρμογές έχουν θορυβήσει πολλούς καλλιτέχνες για το μέλλον τους – γιατί να πληρώσει κανείς για τέχνη, τη στιγμή που θα μπορούσε να τη δημιουργήσει μόνος του; Οι εφαρμογές πυροδότησαν επίσης έντονες διαφωνίες σχετικά με τους κανόνες γύρω από τα έργα της Α.Ι., αλλά και διαμαρτυρίες από άτομα που ισχυρίζονται ότι πρόκειται για παραβίαση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Ο 39χρονος κ. Άλεν διαχειρίζεται ένα στούντιο, το Incarnate Games, το οποίο φτιάχνει επιτραπέζια. Αναρωτιόταν πώς τα Α.Ι. παραγωγής εικόνων θα μπορούσαν να συγκριθούν με τους καλλιτέχνες που του ανέθεταν δουλειές.

Φέτος το καλοκαίρι, έλαβε πρόσκληση για μία συζήτηση μέσω Discord, όπου ο κόσμος δοκίμαζε το Midjourney στο οποίο οι χρήστες πληκτρολογούσαν μία σειρά από λέξεις και το ρομπότ παρήγαγε εικόνες μετά από δευτερόλεπτα. Ο κ. Άλεν εθίστηκε, δημιουργώντας εκατοντάδες εικόνες και θαυμάζοντας το πόσο ρεαλιστικές είναι.

Ο κ. Άλεν σκέφτηκε να υποβάλει μία από τις δημιουργίες του Midjurney στον διαγωνισμό. Απέσπασε το πρώτο βραβείο και χρηματικό έπαθλο 300 δολαρίων.

Αυτό το έργο τέχνης φτιάχτηκε από Α.Ι. – Και πήρε βραβείο 300 δολαρίων-1

φωτ. Saeed Rahbaran / The New York Times

Μετά τη νίκη του, ο κ. Άλεν ανήρτησε φωτογραφία του έργου του στη συνομιλία στο Discord. Έφτασε μέχρι το Twitter, όπου πυροδότησε έντονες αντιδράσεις.

«Παρακολουθούμε τον θάνατο μίας τέχνης να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας», έγραψε ένας χρήστης του Twitter.

«Είναι τόσο αηδιαστικό», έγραψε ένας άλλος. «Τώρα μπορώ να δω ότι η τέχνη Α.Ι. μπορεί να είναι ωφέλιμη, αλλά να ισχυρίζεσαι ότι είσαι καλλιτέχνης παράγοντας έναν; Με τίποτα».

Ορισμένοι καλλιτέχνες υπερασπίστηκαν τον κ. Άλεν λέγοντας ότι η χρήση Α.Ι. δεν διαφέρει από τη χρήση Photoshop ή άλλων ψηφιακών εργαλείων τροποποίησης εικόνων και ότι εξακολουθεί να απαιτείται ανθρώπινη δημιουργικότητα για την χρήση των σωστών εντολών, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κομμάτι άξιο βραβείων.

Εφαρμογές όπως το Midjourney και το DALL-E 2 εξετάζουν εκατομμύρια εικόνες από το Διαδίκτυο, έπειτα διδάσκουν στους αλγόριθμους πώς να αναγνωρίζουν τα μοτίβα και τις σχέσεις σε αυτές τις εικόνες και να παράγουν νεες με το ίδιο στιλ. Αυτό σημαίνει ότι οι καλλιτέχνες που ανεβάζουν τα έργα τους στο Διαδίκτυο μπορεί να βοηθούν χωρίς τη θέλησή τους στην προπόνηση των αλγοριθμικών ανταγωνιστών τους.

«Αυτό που διαφοροποιεί το AI είναι ότι εκπαιδεύεται αποκλειστικά στους καλλιτέχνες αυτής της περιόδου», δήλωσε τον περασμένο μήνα μέσω Twitter ο ψηφιακός καλλιτέχνης RJ Palmer. «Αυτό το πράγμα θέλει τις δουλειές μας, είναι ενεργά κατά των καλλιτεχνών».

Ο κ. Άλεν δήλωσε ότι καταλαβαίνει τους καλλιτέχνες που φοβούνται ότι τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης θα τους στερήσουν τη δουλειά. Ωστόσο, δήλωσε ότι ο θυμός τους δεν θα έπρεπε να στρέφεται στα άτομα που χρησιμοποιούν το DALL-E 2 ή το Midjourney, αλλά στις εταιρείες που επιλέγουν να αντικαταστήσουν τους καλλιτέχνες με εργαλεία A.I. Επίσης, ζήτησε από τους καλλιτέχνες να προσπεράσουν τις αντιρρήσεις τους εναντίον των Α.Ι., ακόμη και εάν είναι μόνο ένας μηχανισμός εκτόνωσης.

«Αυτό δεν πρόκειται να σταματήσει», δήλωσε ο κ. Άλεν. «Η τέχνη πέθανε, φίλε. Τέλος. Το Α.Ι. νίκησε. Οι άνθρωποι έχασαν».

Copyright:
2022 The New York Times

Διαβάστε επίσης:

Μπορεί ένα μηχάνημα να έχει συναίσθηση; Οι 5 φράσεις που έπεισαν τον μηχανικό της Google

Έχετε κατάθλιψη; Ο υπολογιστής ξέρει

Optimus: Το ρομπότ του Elon Musk θα κάνει σύντομα τα ψώνια μας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News