The New York Times Τετάρτη 31/08/2022, 07:16 PATRICIA COHEN
THE NEW YORK TIMES

Το λιμάνι που άλλαξε πλευρές: Μία ενεργειακή ασπίδα εναντίον της Ρωσίας

Το λιμάνι που άλλαξε πλευρές: Μία ενεργειακή ασπίδα εναντίον της Ρωσίας

Τα εγκαταλελειμμένα πολεμικά οχυρά από την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης στην πόλη Παλντίσκι της Εσθονίας ξυπνούν μνήμες από τους αιώνες, κατά τους οποίους η Ρωσία ασκούσε έντονη επιρροή στην περιοχή της Βαλτικής.

Πλέον, το λιμάνι αυτό μετατρέπεται με ταχείς ρυθμούς σε μία ασπίδα εναντίον των ρωσικών προσπαθειών να ασκήσουν πίεση στην Ευρώπη. Από τότε που η Μόσχα απείλησε να διακόψει τη ροή του φυσικού αερίου ως απάντηση στις αντιδράσεις για την εισβολή στην Ουκρανία, εργάτες στο Παλντίσκι άρχισαν να χτίζουν με αμείωτους ρυθμούς μία υπεράκτια εγκατάσταση για αέριο που δεν προέρχεται από τη Ρωσία.

Το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια, η οποία θερμαίνει νοικοκυριά και ηλεκτροδοτεί εργοστάσια στην Ευρώπη. Ο τερματικός σταθμός θα είναι ένα πλωτή αποβάθρα για ένα τεράστιο τάνκερ, το οποίο θα παραλαμβάνει LNG και θα το μετατρέπει σε αέριο που θα μπορεί να διανεμηθεί μέσω του υφιστάμενου δικτύου που εξυπηρετεί την Βαλτική και την Φινλανδία. Δεδομένου ότι πρόκειται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο, το Παλντίσκι αναμένεται να είναι ο πρώτος έτοιμος τερματικός σταθμός στην Ευρώπη από την έναρξη του πολέμου.

Το λιμάνι που άλλαξε πλευρές: Μία ενεργειακή ασπίδα εναντίον της Ρωσίας-1

φωτ. Marta Giaccone/The New York Times

Η αποστολή φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή αποτελεί την ευρωπαϊκή λύση στον «ενεργειακό εκβιασμό» – όπως τον έχει αποκαλέσει η Κομισιόν – του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο, έχουν προταθεί 18 νέες εγκαταστάσεις ή επεκτάσεις στην Ευρώπη.

Το LNG «είναι πραγματικά το μόνο στοιχείο που μπορεί να ανταποκριθεί (στις ενεργειακές ανάγκες) των επόμενων ετών» κατά τη μετάβαση προς πηγές πιο φιλικές προς το περιβάλλον, δήλωσε ο James Huckstepp της S&P Global Commodity Insights.

Παρότι οι ΗΠΑ και το Κατάρ, οι μεγαλύτεροι παραγωγοί, ενισχύουν τις δραστηριότητές τους, θα χρειαστούν μερικά χρόνια, ώστε να αυξηθεί σημαντικά η παραγωγική δυνατότητα.

Ο Marti Haal, ιδρυτής του ενεργειακού ομίλου Alexela της Εσθονίας παρατηρεί επικριτικά τον αγώνα για την ανέγερση τερματικών σταθμών LNG. Ο ίδιος και ο αδερφός του, ο Heiti, πρότειναν πριν από πολλά χρόνια την ανέγερση μίας τέτοιας εγκατάστασης, υποστηρίζοντας ότι η εξάρτηση από τη Ρωσία στο φυσικό αέριο είναι επικίνδυνη.

«Εάν μιλούσατε με οποιονδήποτε στην Εσθονία το 2009 και το 2010, θα αποκαλούσε εμένα και τον αδερφό μου ηλίθιους», δήλωσε ο κ. Haal.

Σήμερα, θεωρούνται περισσότερο οραματιστές, όσο η Alexela χτίζει την εγκατάσταση στο Παλντίσκι. Όταν η Εσθονία και η Φινλανδία συμφώνησαν τον Απρίλιο να ενοικιάσουν από κοινού ένα σκάφος για επεξεργασία LNG και να χτίσουν πλωτούς τερματικούς σταθμούς, η προκαταρκτική έρευνα και η ανάπτυξη είχαν ήδη ολοκληρωθεί.

Η Εσθονία, η οποία μοιράζεται ένα σύνορο μήκους 295 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, είναι στην πραγματικότητα η ευρωπαϊκή χώρα με τη μικρότερη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Περίπου τα τρία τέταρτα των ενεργειακών αναγκών της Εσθονίας καλύπτονται από εγχώριο πετρέλαιο. Κι όμως, πριν την έναρξη του πολέμου, ο πρωθυπουργός επέπληξε τις χώρες που δεν συνορεύουν με τη Ρωσία, διότι δεν σκέφτηκαν ενδελεχώς τους κινδύνους της εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια.

Ο κόλπος του Παλντίσκι, ο οποίος έχει άμεση πρόσβαση στη Θάλασσα της Βαλτικής, αποτελούσε ανέκαθεν μία σημαντική δίοδο. Τον 18ο αιώνα, πολλές γενιές προτού οι Σοβιετικοί άραξαν εκεί τα πυρηνικά τους υποβρύχια, ο Ρώσος τσάρος Μέγας Πέτρος είχε χτίσει εκεί ένα πολεμικό καταφύγιο. Τώρα, ο κόλπος παίζει ξανά έναν αντίστοιχο ρόλο – μόνο που αυτή τη φορά δεν είναι για τη Ρωσία.

Copyright:
2022 The New York Times

Διαβάστε επίσης:

Ενεργειακός στραγγαλισμός της Ευρώπης: Το σχέδιο του Πούτιν για υποχώρηση της Ουκρανίας

Ευρώπη, Ρωσία, Ουκρανία: Τρεις αγώνες δρόμου ξαναστήνουν το ταμπλό

IEA: Προετοιμαστείτε για πλήρη διακοπή στο ρωσικό αέριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News