The New York Times Δευτέρα 29/08/2022, 07:30
THE NEW YORK TIMES

«Τα χρήματα είναι σαν το παγωτό»: Εκεί όπου τα cryptos είναι ασφαλέστερα από το εθνικό νόμισμα

«Τα χρήματα είναι σαν το παγωτό»: Εκεί όπου τα cryptos είναι ασφαλέστερα από το εθνικό νόμισμα

Πριν από μερικά χρόνια, η Romina Sejas έφτιαχνε ζύμη για πίτσα σε σπίτι φίλου έξω από την πόλη Μεντόζα στη δυτική Αργεντινή. Ο φίλος της πρότεινε να αφήσουν τη ζύμη να φουσκώσει στο «ορυχείο» του (mine). «Ήμουν τόσο μπερδεμένη», δήλωσε η κα. Sejas, «νόμιζα ότι τα ορυχεία έχουν να κάνουν με άνδρες με κράνη και αξίνες».

Αντιθέτως, άνοιξε μία πόρτα ενός δωματίου, όπου τα ράφια ήταν γεμάτα με υπολογιστές σε λειτουργία. Τα λεγόμενα «miners» είναι υπολογιστές που λειτουργούν συνεχώς, επικυρώνοντας συναλλαγές κρυπτονομισμάτων και επιβραβεύοντας τους ιδιοκτήτες τους με ψηφιακά νομίσματα. Καταναλώνουν τόσο πολλή ενέργεια, ώστε το δωμάτιο ήταν σαν ένας ανοιχτός φούρνος.

Ο φίλος της κα Sejas – ο οποίος εξορύσσει ether, ένα δημοφιλές κρυπτονόμισμα – εξήγησε ότι με την ασχολία αυτή έχει ανεβάσει τον μισθό του από 800 δολάρια τον μήνα, κάνοντας περίεργες δουλειές, στα 1.100 δολάρια.

Η κα. Sejas μπήκε σύντομα στο παιχνίδι, μαζί με ένα κύμα Αργεντίνων που στράφηκαν στα ψηφιακά νομίσματα με στόχο να αυξήσουν τα εισοδήματά τους, τις αποταμιεύσεις τους και να κάνουν άνετα τις καθημερινές τους συναλλαγές.

Παρότι η αγορά κρυπτονομισμάτων κατέρρευσε τους τελευταίους μήνες, πολλοί Αργεντίνοι θεωρούν ότι πρόκειται για ένα ασφαλές καταφύγιο σε μία χώρα, όπου ο κλιμακούμενος πληθωρισμός και η σαρωτική οικονομική κρίση έχουν υποβαθμίσει την αξία του εθνικού νομίσματος. του πέσο, και των τραπεζικών λογαριασμών των πολιτών. Δεδομένου ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να σκαρφαλώσει στο 90% μέχρι στον Δεκέμβριο, το πέσο συνεχίζει να διολισθαίνει.

«Τα χρήματα είναι σαν το παγωτό», δήλωσε ο Marcos Buscaglia, οικονομολόγος στο Μπουένος Άιρες, την πρωτεύουσα. «Εάν κρατήσεις το πέσο για πολλή ώρα, λιώνει, δηλαδή μπορείς να αγοράσεις λιγότερα με αυτό».

Περίπου το ένα τρίτο των Αργεντίνων πίστευε ότι οι αποταμιεύσεις τους σε πέσος στην τράπεζα δεν θα διατηρήσουν την αξία τους σε βάθος δύο ετών, το χαμηλότερο ποσοστό ερωτηθέντων σε 15 χώρες, σύμφωνα με έρευνα του Ιουνίου από την Morning Consult, μία εταιρεία δεδομένων στην Ουάσιγκτον. Ωστόσο, σχεδόν το 60% των Αργεντίνων θεωρούσε ότι στο ίδιο διάστημα οι αποταμιεύσεις τους Bitcoin θα διατηρούσαν την αξία τους.

Περίπου το ένα τρίτο των Αργεντίνων δήλωσε ότι αγόραζε ή πουλούσε κρυπτονομίσματα τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, σύμφωνα με ξεχωριστή έρευνα της Morning Consult.

Η αξία του Bitcoin διολίσθησε από 65.000 δολάρια τον περασμένο Νοέμβριο στα περίπου 22.000 δολάρια σήμερα, καταγράφοντας σχεδόν διπλάσια πτώση σε σχέση με το πέσο. Ωστόσο, οι Αργεντίνοι πιστεύουν ότι τα κρυπτονομίσματα θα ανακάμψουν, σε αντίθεση με το πέσο.

Η κα. Sejas, η οποία εργαζόταν ως σερβιτόρα και σε τελεμάρκετιγκ, παίρνει τον μισθό της όντας σύμβουλος κρυπτονομισμάτων και διδάσκοντας σε workshops για τα ψηφιακά νομίσματα. Διαχειρίζεται ένα ψηφιακό marketplace με 7.000 μέλη, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα προκειμένου να αγοράσουν σχεδόν τα πάντα – από ορειβατικές μπότες μέχρι κατοικίες.

Η κα. Sejas μεγάλωσε σε μία οικογένεια εργατικής τάξης χωρίς πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Οι γονείς της δεν τελείωσαν το δημοτικό και δεν έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς.

Τα χρήματα που έβγαλε από τα κρυπτονομίσματα άλλαξαν τη ζωή της. «Σπουδάζω νομική σε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο», δήλωσε. «Έκανα όσες εξετάσεις υγείας δεν είχα κάνει μεγαλώνοντας».

«Τα χρήματα είναι σαν το παγωτό»: Εκεί όπου τα cryptos είναι ασφαλέστερα από το εθνικό νόμισμα-1

Η Romina Sejas (φωτ. Sarah Pabst/The New York Times)

Ο 34χρονος Ismael Loyo, οδηγός ταξί που μετακόμισε στην Αργεντινή από τη Βενεζουέλα το 2018, στράφηκε στα κρυπτονομίσματα αφότου είδε ότι η αξία του πέσο κατέρρεε ταχύτατα, βιώνοντας μία επανάληψη της εμπειρίας του στη Βενεζουέλα. Κάθε φορά που πληρώνεται, μπαίνει αμέσως στην πλατφόρμα ανταλλαγής και αγοράζει κρυπτονομίσματα.

Για άτομα όπως ο κ. Loyo, ο οποίος έζησε σε δύο χώρες που επλήγησαν από τον υψηλότατο πληθωρισμό, το Bitcoin αποτελεί περισσότερο ανάγκη, παρά ένα περιουσιακό στοιχείο με ρίσκο. «Ίσως εάν ζούσα σε μία άλλη χώρα, δεν θα χρειαζόταν να είχα μάθει για όλα αυτά», δήλωσε.

Ωστόσο, τα κρυπτονομίσματα, δεδομένης της αστάθειάς τους, ενέχουν κινδύνους.

Ο 26χρονος Vicente Cappelletti δήλωσε ότι είχε χάσει περίπου 1.000 δολάρια ή το 10% των αποταμιεύσεών του, όταν το TerraUSD, ένα stablecoin, κατέρρευσε τον Μάιο.

Ο κ. Cappelletti, μηχανολόγος, πούλησε όλες τις αποταμιεύσεις που είχε σε κρυπτονομίσματα έναντι πέσος και τα έβαλε σε ένα παραδοσιακό επενδυτικό ταμείο.

Περισσότεροι εργαζόμενοι στην Αργεντινή παρά σε κάθε άλλη χώρα επιλέγουν να παίρνουν μέρος του μισθού τους σε κρυπτονομίσματα, σύμφωνα με την Deel, μία εταιρεία πληρωμών που είναι διαθέσιμη σε 150 χώρες.

«Προτιμώ να εκτίθεμαι στους κινδύνους των κρυπτονομισμάτων παρά στους κινδύνους της κυβέρνησης της Αργεντινής», δήλωσε ο 34χρονος Daniel Convertini, ο οποίος εργάζεται στο τμήμα τηλεπικοινωνιών για μια εταιρεία μίσθωσης ταξί.

Copyright:
2022 The New York Times

Διαβάστε επίσης:

Πιστεύετε ότι ο πληθωρισμός του 12% είναι κακός; Πώς είναι στο 90%

Το Terra(ς) του crypto: Τι είναι αυτό που τρόμαξε την αγορά του bitcoin

Έσκασε (επιτέλους) η φούσκα των cryptos;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News