The New York Times Παρασκευή 26/08/2022, 07:16 MONIKA PRONCZUK, EMMA BUBOLA
THE NEW YORK TIMES

Επανήλθε ο εμβολιαστικός τουρισμός: Η ευλογιά των πιθήκων ξύνει πληγές

Επανήλθε ο εμβολιαστικός τουρισμός: Η ευλογιά των πιθήκων ξύνει πληγές

Ο Flavio Strupino, τραπεζίτης στο Μιλάνο, είχε επιβιβαστεί στο ίδιο τρένο πολλές φορές στο παρελθόν – για διακοπές, για να επισκεφθεί μία σύντροφο στην Côte d’Azur της Γαλλίας. Αυτή τη φορά, όμως, επιβιβάστηκε για να κάνει το εμβόλιο της ευλογιάς των πιθήκων.

«Έπρεπε να προστατευτώ», δήλωσε για το ταξίδι του προς τη Γαλλία.

Στην Ευρώπη, το παγκόσμιο επίκεντρο της ευλογιάς των πιθήκων, η τελευταία έξαρση επαναφέρει μνήμες από την περασμένη κρίση, όταν τα τεστ και τα εμβόλια για τον κορωνοϊό ήταν αρχικά λίγα εξαιτίας προβλημάτων στην παραγωγή και την διανομή.

Για άλλη μία φορά, ορισμένα κράτη είναι πολύ καλύτερα εξοπλισμένα σε σχέση με άλλα. Και τώρα, ανταγωνίζονται μεταξύ τους και με την Ε.Ε. προκειμένου να εξασφαλίσουν επαρκείς ποσότητες, ενώ ο «εμβολιαστικός τουρισμός» – τα ταξίδια προς αναζήτηση εμβολίων – έχει επανέλθει.

Μέχρι την πρόσφατη παράδοση περίπου 7.000 δόσεων από τις Βρυξέλλες, η Ισπανία, το επίκεντρο της έξαρσης στην Ευρώπη, είχε πρόσβαση σε μόλις 5.000 δόσεις, αφήνοντας πολλούς ανθρώπους να περιμένουν. Η Γαλλία, με λιγότερο από τα μισά επιβεβαιωμένα κρούσματα, είχε ήδη εμβολιάσει 27.000 άτομα.

Πέρυσι, η Ε.Ε. είχε δημιουργήσει μία υπηρεσία έκτακτων υγειονομικών αναγκών, η οποία είχε στόχο να δρα αποφασιστικά και να αντιμετωπίζει ισάξια τα 27 κράτη μέλη. Ωστόσο, ειδικοί λένε ότι η νέα υπηρεσία δεν έχει πλήρη αρμοδιότητα, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί, εν μέρει διότι ορισμένες χώρες δεν ήθελαν να παραχωρήσουν εξουσία στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Το 2020, ενόσω αναπτύσσονταν ακόμη τα εμβόλια για τον κορωνοϊό, η πανδημία είχε ήδη μετατραπεί σε μία κρίση τεράστιου βεληνεκούς και ήταν σαφές ότι η Ευρώπη θα χρειαζόταν δισεκατομμύρια δόσεις. Παρόλα αυτά, η Κομισιόν, ο εκτελεστικός βραχίονας της Ε.Ε., καθυστέρησε σε σχέση με τις ΗΠΑ ή τη Βρετανία να αγοράσει και να διανείμει τα εμβόλια.

Όταν η ευλογιά των πιθήκων άρχισε να εξαπλώνεται στην Ευρώπη τον Μάιο, η κατάσταση ήταν διαφορετική. Δεν υπήρχαν προβλέψεις για κύμα θανάτων, η ασθένεια δεν είχε εξαπλωθεί ευρέως, η στρατηγική καταστολής απαιτούσε τον εμβολιασμό μόνο όσων ήταν υψηλού κινδύνου και τα εμβόλια υπήρχαν ήδη.

Αποφασισμένη να μην επαναλάβει τα λάθη που έγιναν με τον κορωνοϊό, η νέα ευρωπαϊκή υπηρεσία παρήγγειλε στις αρχές Ιουνίου 110.000 δόσεις εμβολίων με ευρωπαϊκά κονδύλια. Σε εκείνη την περίοδο είχαν επιβεβαιωθεί μόνο 299 κρούσματα στην Ε.Ε. και η Κομισιόν δήλωσε ότι η παραγγελία ήταν επαρκής.

Ωστόσο, οι εθνικές υγειονομικές αρχές είχαν υποτιμήσει τον ρυθμό μετάδοσης του ιού. Τουλάχιστον 30.000 άτομα έχουν μολυνθεί παγκοσμίως και εκατομμύρια κινδυνεύουν.

Μόλις ένα εμβόλιο έχει εγκριθεί στην Ευρώπη για την ευλογιά των πιθήκων, το οποίο κατασκευάζεται από μία μικρή εταιρεία, την Bavarian Nordic, που αντιμετωπίζει προβλήματα στον όγκο της παραγωγής και πρέπει να αντεπεξέλθει σε πολύ μεγάλες παραγγελίες. Περίπου 58.000 δόσεις έχουν παραδοθεί στην Ε.Ε. δύο μήνες μετά την αρχική παραγγελία, ενώ οι επόμενες αναμένεται να παραδοθούν στα τέλη Αυγούστου.

«Αυτό είναι μία ένδειξη του προβλήματος της υγειονομικής πολιτικής σε επίπεδο Ε.Ε.», δήλωσε η Elizabeth Kuiper του European Policy Centre στις Βρυξέλλες.

«Εν μέσω μίας κρίσης, γίνονται πολλές υποσχέσεις», δήλωσε, ωστόσο έπειτα, οι χώρες σπεύδουν να εξασφαλιστούν μόνες τους.

Copyright:
2022 The New York Times

Διαβάστε επίσης:

Τα τραύματα του lockdown: «Μουδιασμένη» άνοιξε ξανά η Σαγκάη

Μετά από δυόμισι χρόνια: Επιστήμονες συμφωνούν για την πηγή του κορωνοϊού

Ευλογιά των πιθήκων: «Τα λάθη της Covid επαναλαμβάνονται», λένε οι ειδικοί

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News