The New York Times Τετάρτη 29/06/2022, 07:17 CHRISTINE CHUNG
THE NEW YORK TIMES

Μία παρανομη βιομηχανία ακμάζει: Εκεί που η τέχνη είναι έγκλημα

Μία παρανομη βιομηχανία ακμάζει: Εκεί που η τέχνη είναι έγκλημα

Σε ένα στούντιο γεμάτο με φυτά και με μεγάλα παράθυρα, ο Kim Do-yoon κάνει τατουάζ σε πελάτες από ολόκληρο τον κόσμο, οι οποίοι τον επισκέπτονται στη Νότιο Κορέα. Ένα χταπόδι, που ξεδιπλώνει τα πλοκάμια του, ένα άγριο λουλούδι που περνάει πάνω από τον ώμο, ένα πορτρέτο ενός αγαπημένου κατοικιδίου.

Ο κ. Kim, γνωστός ως Doy, είναι αγαπημένος των διασήμων, αλλά εργάζεται διακριτικά. Δεν υπάρχει κανένα ίχνος διαφήμισης στο στούντιό του. Εξετάζει τους πελάτες του προσεκτικά, κλείνει τις κουρτίνες κατά τη διάρκεια των ραντεβού και μετακινεί το κατάστημά του κάθε περίπου δύο χρόνια.

Στη Νότιο Κορέα, η τέχνη του είναι έγκλημα. Βάσει ενός νόμου που τέθηκε το 1992, το να κάνει κανείς τατουάζ χωρίς ιατρική άδεια μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμα έως και 40.000 δολαρίων ακόμη και σε φυλάκιση. Όσοι είναι αντίθετοι στα τατουάζ έχουν εκφράσει ανησυχίες για διαρκείς σχέσεις του με το οργανωμένο έγκλημα, καθώς και φόβους σχετικά με την υγιεινή και τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν όσοι τατουατζίδες δεν έχουν τις απαραίτητες δεξιότητες.

Οι προσπάθειες για ανατροπή των περιορισμών έχουν αποτύχει επανειλημμένως. Τον Μάρτιο, το συνταγματικό δικαστήριο στη Σεούλ επιβεβαίωσε ότι η βιομηχανία τατουάζ είναι παράνομη, με την απόφαση να λαμβάνει ψήφους 5 προς 4. Οι τατουατζίδες και οι πελάτες στη Νότιο Κορέα πιστεύουν ότι η απόφαση συγκρούεται με την πραγματικότητα, αναφερόμενοι στις δραματικές αλλαγές στις κοινωνικές τάσεις, οι οποίες έχουν δημιουργήσει μία ακμάζουσα κρυφή βιομηχανία.

Η Νότιος Κορέα παραμένει μία από τις λίγες χώρες, όπου οι καλλιτέχνες αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες. Δεκάδες χιλιάδες τατουατζίδες εργάζονται στα κρυφά. Οι ίδιοι λένε ότι η βιομηχανία στην Κορέα έχει διογκωθεί φοβερά την τελευταία δεκαετία.

Είναι εύκολο να βρει κανείς καλλιτέχνες μέσω Instagram.

«Υπάρχουν τόσο πολλοί απίθανοι καλλιτέχνες στην Κορέα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σου επιτρέπουν να επιλέξεις ανάμεσά τους και είναι εύκολο να επικοινωνήσεις μαζί τους», δήλωσε η Sohyun Lim, μία 38χρονη, η οποία εκπαιδεύεται ως καλλιτέχνης τατουάζ στη Σεούλ.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν επίσης μεταδώσει τάσεις, όπως το k-tattoo, τα λεπτομερή τατουάζ που είναι εμπνευσμένα από εικονογραφήσεις και έχουν γίνει χαρακτηριστικά των καλλιτεχνών της Κορέας.

Κορυφαίοι σταρ στη Νότιο Κορέα, συμπεριλαμβανομένου του Jungkook από το K-Pop συγκρότημα BTS και του ράπερ Jay Park, κάνουν τα τατουάζ τους πιο εμφανή, δείχνοντάς τα όσο το δυνατόν πιο συχνά.

Ο κ. Park έκανε το πρώτο του τατουάζ πριν από δέκα χρόνια. Έκτοτε, έχει χάσει το μέτρημα, δήλωσε ο ίδιος.

«Αρχικά, ήταν σοκ για πολύ κόσμο», δήλωσε ο 35χρονος κ. Park. «Όσο όμως περνούσε ο χρόνος και η καριέρα μου άρχισε να εξελίσσεται, ξεκίνησα να κερδίζω τον κόσμο παρά τα τατουάζ μου και ξεκίνησαν να πιστεύουν ότι είμαι κουλ».

Ωστόσο, σημείωσε ότι υπάρχουν κάποιες μάρκες, οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα αντιμετωπίζουν τα τατουάζ του ως εμπόδιο και ότι ο ίδιος, μαζί με άλλους διάσημους, όφειλε να τα καλύπτει, όποτε εμφανιζόταν στην τηλεόραση της Κορέας.

Στη Νότιο Κορέα, τα τατουάζ συνδέονταν ανέκαθεν με αρνητικά γεγονότα. Άλλοτε χρησιμοποιούνταν ως σημάδι για τους σκλάβους και τους εγκληματίες και αργότερα υιοθετήθηκαν από τους γκάνγκστερ.

Η Sanlee, που αρνήθηκε να δώσει το επώνυμό της, εργάζεται ως tattoo artist στη Σεούλ κοντά σε μία περιοχή γνωστή για τα μοδάτα καταστήματα. Δήλωσε ότι σκοπεύει να δείξει πως τα τατουάζ είναι στη μόδα.

Μία παρανομη βιομηχανία ακμάζει: Εκεί που η τέχνη είναι έγκλημα-1

*Η Sanlee στο γραφείο της, μέσα στο στούντιό της στη Σεούλ. (φωτ. Chang W. Lee/The New York Times)

Οι παραγγελίες των πελατών έχουν αλλάξει, δήλωσε ο κ. Kim.

«Όταν ξεκίνησα, ο κόσμος ήθελε τα τατουάζ να δείχνουν πιο θαρραλέα», δήλωσε. «Τώρα, θέλουν όμορφα πράγματα».

Ο Kim Ae-min, ένας 38χρονος δάσκαλος στην πόλη Dongducheon, έχει τατουάζ που κατά τον ίδιο τιμούν τις αξίες του. Ένα χέρι είναι καλυμμένο με διάφορα σαιξπηρικά θέματα. Τώρα, κάνει ένα τατουάζ της Αφροδίτης στην πλάτη του, εμπνευσμένο από τη γυναίκα του. Σπάνια δείχνει τα τατουάζ του, καθώς γνωρίζει ότι οι άλλοι μπορεί να μην βλέπουν το τατουάζ ως τέχνη.

«Ανυπομονώ για την στιγμή, που ο κόσμος θα αισθάνεται ασφαλής ή ελεύθερος να δείξει τα τατουάζ και να εκφράσει τα αισθήματά του μέσω των τατουάζ», δήλωσε.

Copyright:
2022 The New York Times

Διαβάστε επίσης:

Το Netflix κάνει το Squid Game ριάλιτι – Ψάχνει 456 παίκτες

Η πιο ακριβή φωτογραφία που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία

U2: Έδωσαν συναυλία σε σταθμό του μετρό στο Κίεβο

Ο προπάτορας των NFT: Μια απόδειξη για ένα αόρατο έργο τέχνης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News