The New York Times Τρίτη 28/06/2022, 07:24 PRIYA KRISHNA
THE NEW YORK TIMES

Από τις πιτζάμες στα κοστούμια: Το dress code επιστρέφει στα εστιατόρια

Από τις πιτζάμες στα κοστούμια: Το dress code επιστρέφει στα εστιατόρια

Ένα βράδυ στο Μανχάταν, ενώ άλλοι Νεοϋρκέζοι είχαν βγει με αθλητικά και T-shirt, μία πενταμελής οικογένεια έκατσε σφιγμένη δίπλα στο παράθυρο μίας επίσημης αίθουσας, φορώντας στιλάτα κοστούμια. Ένα ζευγάρι στη γωνία με έναν βελούδινο καναπέ φορούσε κοστούμια, ο άνδρας μπλε, η κοπέλα γαλάζιο. Οι πέρλες έλαμπαν και τα φρεσκογυαλισμένα παπούτσια άστραφταν.

Το γεγονός ότι όλοι ήταν «στην πένα» στο εστιατόριο Les Trois Chevaux δεν ήταν τυχαίο. Είχαν λάβει μήνυμα με οδηγίες για να ντυθούν καλά.

«Στο Les Trois Chevaux, τιμάμε το στιλ και τη φινέτσα που μπορεί μόνο να αποδοθεί σε όσους έχουν τον αέρα της Νέας Υόρκης», έλεγε το μήνυμα. «Αναμένουμε από τους καλεσμένους μας να έρθουν με σωστά ρούχα για δείπνο».

Για να μην υπάρξει καμία παρεξήγηση, ακολουθούν οδηγίες: «Μπλουτζίν, σορτς και αθλητικά απαγορεύονται αυστηρά». Για όσους έρθουν χωρίς σακάκι, θα παρέχεται ένα vintage Yves Saint Laurent. Τίποτα άλλο; «Σε καμία περίπτωση σαγιονάρες», τόνισε σε μία συνέντευξη η σεφ και ιδιοκτήτρια, Angie Mar.

«Κάτι που αισθάνομαι ότι λείπει τρομερά από την Νέα Υόρκη τα τελευταία πέντε ή έξι χρόνια είναι αυτός ο αέρας του παλιομοδίτικου που αγαπώ», τόνισε η ίδια.

Στην πανδημία πολλοί αντάλλαξαν τα καλά τους με τα άνετα ρούχα, αλλά τώρα τα dress code άρχισαν απροσδόκητα να επανεμφανίζονται.

Αρκετά εστιατόρια στις ΗΠΑ άνοιξαν με πολιτικές στην ένδυση, ορισμένες από αυτές αυστηρές («επιβάλλεται αυστηρά αναβαθμισμένο μοδάτο dress code», προειδοποιεί με μήνυμα το Olivetta στο Λος Άντζελες) και κάποιες πιο αόριστες («smart – casual ή κάτι καλύτερο», συμβουλεύει το Catbird στο Ντάλας).

Από τις πιτζάμες στα κοστούμια: Το dress code επιστρέφει στα εστιατόρια-1

φωτ. Daniel Krieger/ The New York Times

Ανεξαρτήτως των λεπτομερειών, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο – η πεποίθηση ότι πολλοί από όσους βγαίνουν σε εστιατόρια θέλουν να ντυθούν καλά ξανά.

Ωστόσο, ο κλάδος των εστιατορίων αντιμετωπίζει επίσης προβλήματα συμπερίληψης και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι τα dress code χρησιμοποιούνται ως πρόφαση για προκαταλήψεις: «Η ένδυση καλύπτει πολλά έντονα αμφιλεγόμενα ζητήματα: την ταυτότητα του φύλου και τους ρόλους των φύλων, την εθνικότητα, την τάξη, το στάτους», δηλώνει ο Richard Thompson Ford, καθηγητής στη Νομική του Stanford στην Καλιφόρνια.

Τον Μάιο του 2021, η Monica Johnson, η οποία εργάζεται για την πολιτεία της Τζόρτζια, διαμαρτυρήθηκε ότι δεν μπόρεσε να μπει στο Le Bilboquet στην Ατλάντα, διότι φορούσε φόρμες, ενώ άλλοι ήταν ντυμένοι πιο χαλαρά. Η κα Johnson δηλώνει ότι το dress code είναι εντάξει, αλλά «απλώς θέλω να εφαρμόζεται δίκαια».

Το Le Bilboquet αρνήθηκε ότι έκανε οποιαδήποτε διάκριση. Δήλωσε ότι είχε αλλάξει το dress code, αλλά ακόμη απαγορεύει την αθλητική ένδυση.

Ο James McGhee, ιδιοκτήτης του Juliet στο Χιούστον, δήλωσε ότι είχε γίνει θύμα διακρίσεων σε μπαρ, τα οποία απαγορεύουν ρούχα όπως τα παπούτσια Air Jordan, ώστε να μην αφήνουν τους Αφροαμερικανούς να εισέλθουν. Αλλά επέβαλε το δικό του dress code, το οποίο ενθαρρύνει την «αναβαθμισμένη ένδυση».

Η Marissa Hermer, ιδιοκτήτρια του Olivetta και του Issima, ενός ακόμη εστιατορίου στο Λος Άντζελες, δήλωσε ότι οι πελάτες παραδέχονται πως το dress code της τους κάνει να αισθάνονται ξεχωριστοί.

Επειδή τα περισσότερα dress code είναι γενικής φύσης, η απόφαση για το εάν κάποιος πελάτης τα εφαρμόζει είναι συχνά υποκειμενική. Ακόμη και η κα Mar στο Les Trois Chevaux, αναγνώρισε ότι δεν εφαρμόζονται με συνέπεια σε όλους.

«Υπάρχουν κανόνες και από την άλλη υπάρχουν κανόνες», δήλωσε.

Copyright:
2022 The New York Times

Διαβάστε επίσης:

Nike: Πώς έκανε τον πλανήτη να μιλά ελληνικά και η φοιτήτρια που πήρε 35 δολάρια για το logo

Τα sneakers ως επένδυση: Κόστιζαν 60 δολάρια, τώρα πωλούνται 90.000 δολάρια στο διαδίκτυο

Φουντώνει η μάχη του φθηνού στην ελληνική αγορά: Οι νέοι παίκτες στο λιανεμπόριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News