The New York Times Δευτέρα 27/06/2022, 07:11 KENNETH CHANG
THE NEW YORK TIMES

5,7 γραμμάρια αρκούν: Νέα στοιχεία για την προέλευση της ζωής

5,7 γραμμάρια αρκούν: Νέα στοιχεία για την προέλευση της ζωής

Πρόσφατα ένα ιαπωνικό διαστημικό σκάφος έφερε στη Γη μερικά πετραδάκια, περίπου 5,7 γραμμαρίων. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτά αποτελούν ενδεχομένως τα καλύτερα κομμάτια που έχουν ερευνηθεί ποτέ σε ό,τι αφορά το πρώιμο ηλιακό σύστημα.

Τα ευρήματα αυτά αναμένεται να βοηθήσουν την επιστήμη για τα στοιχεία στον δίσκο σκόνης και αερίου, που περιέβαλλε τον ήλιο πριν από περίπου 4,6 δισ. χρόνια, προτού συγκεντρωθούν στους πλανήτες και σε μικρότερα ουράνια σώματα.

«Οφείλουμε να ξαναγράψουμε τη χημεία του ηλιακού συστήματος», δήλωσε ο Hisayoshi Yurimoto, καθηγητής επιστημών της Γης και των πλανητών στο πανεπιστήμιο Hokkaido στην Ιαπωνία και επικεφαλής της έρευνας, η οποία συνοψίζεται σε άρθρο δημοσιευμένο στο περιοδικό Science.

Το διαστημικό σκάφος Hayabusa2 έφτασε στον Ryugu, έναν αστεροειδή πλούσιο σε άνθρακα το 2018. Την αποστολή διαχειρίστηκε η JAXA, η ιαπωνική υπηρεσία Διαστήματος, και προέβλεπε σύντομες προσγειώσεις στην επιφάνειά του, ώστε να πάρει δείγματα σκόνης.

Τον Δεκέμβριο του 2020, το Hayabusa2 πέρασε ξανά κοντά από τη Γη, αφήνοντας στην Αυστραλία μία κάψουλα με μικρά κομμάτια από τον Ryugu. Η ομάδα του Δρ. Yurimoto παρέλαβε περίπου 140 γραμμάρια του αστεροειδή.

Η μεγαλύτερη έκπληξη από τις αναλύσεις τους ήταν ότι τα κομμάτια του Ryugu ταίριαζαν σε έναν μετεωρίτη 680 γραμμαρίων, που είχε φτάσει στην Τανζανία το 1938: ο μετεωρίτης Ivuna, ο οποίος ήταν σπάνιου τύπου. Ειδικότερα, από τις τουλάχιστον 1.000 διαστημικές πέτρες που έχουν βρεθεί στην επιφάνεια της Γης, μόλις πέντε είναι αυτού του τύπου, που ονομάζεται CI χονδρίτης.

(To C αναφέρεται στους ανθρακούχους χονδρίτες, οι οποίοι περιέχουν στοιχεία άνθρακα, και το I αναφέρεται στον Ivuna. Ένας χονδρίτης είναι λιθώδης μετεωρίτης).

Χρονολογώντας τα δείγματα του Ryugu, προέκυψε ότι το υλικό σχηματίστηκε περίπου 5,2 εκατ. χρόνια μετά την γέννηση του ηλιακού συστήματος.

5,7 γραμμάρια αρκούν: Νέα στοιχεία για την προέλευση της ζωής-1

φωτ. Μουσείο Φυσικής Ιστορίας/ NYT

H Sara Russel, συντάκτρια του άρθρου στο Science, δήλωσε ότι οι ανθακούχοι χονδρίτες θεωρείτο ότι σχηματίστηκαν στο εξωτερικό του ηλιακού συστήματος, πιο μακριά από τις τρέχουσες τροχιές των περισσότερων αστεροειδών. Περιέγραψε ότι είναι «ουσιαστικά βαθιά κατεψυγμένα κειμήλια από το πρώιμο ηλιακό σύστημα».

Οι μετεωρίτες CI περιέχουν ένα συνονθύλευμα βαρύτερων χημικών στοιχείων, τα οποία μοιάζουν πολύ με αυτά που παρατηρούνται στην επιφάνεια του ηλίου. Επομένως, οι επιστήμονες θεώρησαν ότι αυτό είναι πολύ καλή ένδειξη δημιουργίας σωμάτων, τα οποία γέμισαν το πρώιμο ηλιακό σύστημα. Αυτό διαμορφώνει τις βασικές παραμέτρους στα υπολογιστικά μοντέλα, τα οποία έχουν στόχο να καταλάβουν πώς σχηματίστηκαν οι πλανήτες.

Η ανάλυση καταδεικνύει ότι το υλικό θερμάνθηκε ιστορικά νωρίς, λιώνοντας τον πάγο, γεγονός το οποίο προκάλεσε χημικές αντιδράσεις που επηρέασαν τα μεταλλικά στοιχεία. Ωστόσο, οι σχετικές ποσότητες διάφορων στοιχείων παρέμειναν σχεδόν άθικτες.

Αυτό ταιριάζει με την υπόθεση ότι ο Ryugu σχηματίστηκε από τα συντρίμμια που προήλθαν από έναν πολύ μεγαλύτερο αστεροειδή με διάμετρο χιλιομέτρων.

Οι επιστήμονες επίσης βρήκαν διαφορές μεταξύ των δειγμάτων από τον Ryugu και τον μετεωρίτη Ivuna. Ο τελευταίος περιελάμβανε ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες νερού και περιείχε θειικά μεταλλικά στοιχεία, τα οποία δεν είχε ο Ryugu.

Οι διαφορές μπορεί να δείχνουν πώς άλλαξε η σύσταση του μετεωρίτη μετά από δεκαετίες στη Γη. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να καταλάβουν τι διαμορφώθηκε ως μέρος του ηλιακού συστήματος πριν από 4,6 δισ. χρόνια και τι άλλαξε στους μετεωρίτες CI σε βάθος μερικών δεκαετιών στη Γη. 

Copyright:
2022 The New York Times

Διαβάστε επίσης:

Κινείται ή όχι η μαύρη τρύπα; Τι βλέπετε εσείς;

Απολίθωμα εγκύου ιχθυόσαυρου βρέθηκε άθικτο στην παγωμένη Παταγωνία στη Χιλή

Ο θησαυρός του Ιονίου: Πωλούνται στα 2.800 δολάρια το κιλό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News