The New York Times Πέμπτη 9/06/2022, 07:15 PATRICK KINGSLEY
THE NEW YORK TIMES

Το χωριό που βρίσκει την ιστορία του γραμμένη κάτω από τα πόδια των κατοίκων

Το χωριό που βρίσκει την ιστορία του γραμμένη κάτω από τα πόδια των κατοίκων

Δύο μεγάλες τρύπες βρίσκονται στη μέση του σπιτιού του Eilia Arraf, από όπου βλέπει κανείς τα ερείπια μίας εκκλησίας, η οποία σύμφωνα με αρχαιολόγους χτίστηκε περίπου 1.600 χρόνια πριν.

Ο 69χρονος κ. Arraf, ηλεκτρολόγος μηχανικός, βρήκε το 2020 στο σπίτι του κομμάτια από το μωσαϊκό του πατώματος της εκκλησίας, όσο προσπαθούσε να μετατρέψει την κρεβατοκάμαρα της θείας του και μία αποθήκη σε κουζίνα. Αντ’ αυτού, μετέτρεψε το κεντρικό κομμάτι του σπιτιού του σε σημείο αρχαιολογικών ανασκαφών – και έπειτα σε μία μικρή τουριστική ατραξιόν.

«Πράγματι χάσαμε ένα μέρος του σπιτιού μας», δήλωσε. «Ωστόσο, αυτό που έχουμε κάτω από τα πόδια μας είναι κάτι που δεν αποτιμάται σε χρήματα».

Ο κ. Arraf είναι ένα παράδειγμα της μόδας που επικρατεί για αρχαιολογικές ανασκαφές χρηματοδοτούμενες από ιδιώτες. Από το 2017, τέσσερις οικογένειες στην Mi’ilya, ένα ορεινό χωριό περίπου 3.200 κατοίκων όπου ζουν κυρίως Άραβες Χριστιανοί, έχουν ξεκινήσει τις ανασκαφές σε 10 σπίτια, αναζητώντας ερείπια από την περίοδο των Σταυροφοριών και την Βυζαντινή. Εκατοντάδες ακόμη έχουν χρηματοδοτήσει ένα πρόγραμμα για την αποκατάσταση ενός ερειπωμένου κάστρου από την περίοδο των Σταυροφοριών.

Οι κάτοικοι του χωριού έχουν ανακαλύψει το μεγαλύτερο οινοποιείο και ένα δημαρχείο από την περίοδο αυτή, καθώς και μία βυζαντινή εκκλησία.

Ο Rabei Khamisy, αρχαιολόγος από το συγκεκριμένο χωριό, δήλωσε: «Η ανασκαφή έγινε κάτι σαν παράδοση».

Το χωριό που βρίσκει την ιστορία του γραμμένη κάτω από τα πόδια των κατοίκων-1

φωτ. Amit Elkayam / The New York Times

Οι κάτοικοι ήξεραν ότι ζούσαν σε ένα αρχαιολογικό θησαυρό. Ορισμένα μέρη του χωριού προέρχονται από τον 12ο αιώνα, όταν Φράγκοι Σταυροφόροι έχτισαν ένα κάστρο στην περιοχή, κατά πάσα πιθανότητα κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Βαλδουίνου του Τρίτου, ενός Χριστιανού βασιλιά της Ιερουσαλήμ. Σήμερα, η Mi’ilya παραμένει ένα από τα λίγα χωριά του Ισραήλ, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Χριστιανοί. Οι περισσότεροι κάτοικοι είναι Έλληνες Καθολικοί, των οποίων οι πρόγονοι ξεκίνησαν να καταφθάνουν κατά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στα μέσα του 18ου αιώνα. Πολλοί ζουν στα σπίτια που χτίστηκαν ανάμεσα στα ερείπια του κάστρου. Παρόλα αυτά, δεν έγινε ποτέ ολοκληρωμένη ανασκαφή.

«Το συμβούλιο πάντοτε έλεγε “θα κάνουμε το κάστρο, θα εστιάσουμε στο κάστρο”», δήλωσε ο Δρ. Khamisy. «Ωστόσο, δεν έγινε τίποτα ποτέ».

Το σημείο καμπής ήταν τους πρώτους μήνες του 2017, όταν ένα μέρος του τείχους του κάστρου άρχισε να καταρρέει. Ένας ειδικός στην αρχαιολογία της περιόδου των Σταυροφοριών, ο 45χρονος Δρ. Khamisy, είχε ξεκινήσει μία νέα έρευνα σε κοντινό πανεπιστήμιο και είχε ελάχιστο ελεύθερο χρόνο. Ωστόσο, συνειδητοποίησε ότι ήταν η τελευταία πιθανή στιγμή, προκειμένου να διασωθεί το οχυρό. Ενθάρρυνε το συμβούλιο του χωριού να συγκαλέσει συνέλευση. Οι κάτοικοι έδωσαν περίπου 60.000 δολάρια και το συμβούλιο 30.000 δολάρια. Μετά από αρκετές εβδομάδες, το σημείο του τείχους που είχε γίνει επικίνδυνο αποκαταστάθηκε.

Μετά από λίγο καιρό, οι ιερείς επέτρεψαν την ανασκαφή της εκκλησίας, όπου βρέθηκαν κεραμικά αντικείμενα από την Εποχή του Σιδήρου. Η πιο δραματική ανακάλυψη, όμως, έγινε ακριβώς δίπλα, κάτω από το σπίτι της Salma Assaf, μίας πρώην λογίστριας.

Η 69χρονη κα. Assaf μετέτρεπε σε εστιατόριο το σπίτι της οικογένειάς της από την Οθωμανική περίοδο. Όσο οι εργάτες δούλευαν στο κελάρι ανακάλυψαν ένα αρχαίο πέτρινο γλυπτό. Ο Δρ. Khamisy και η οικογένεια Assaf άρχισαν να κάνουν ανασκαφές στο κελάρι. Μετά από δύο εβδομάδα, ο Δρ. Khamisy βρήκε τις πρώτες ενδείξεις ενός συστήματος αποχέτευσης από την περίοδο των Σταυροφοριών. Το κτίριο της κυρίας Assaf, όπως κατέληξαν αργότερα οι ειδικοί, βρισκόταν πάνω από το μεγαλύτερο γνωστό οινοπιεστήριο της εποχής.

Η κα. Assaf άρχισε να αγοράζει άλλες κατοικίες και να πραγματοποιεί ανασκαφές με τη βοήθεια του Δρ. Khamisy. Ανακάλυψαν ένα σύστημα ύδρευσης από την εποχή των Σταυροφοριών και μία δεξαμενή από τη ρωμαϊκή εποχή.

Ο Adrian Boas, καθηγητής μεσαιωνικής αρχαιολογίας στο University of Haifa, δήλωσε για τα ευρήματα: «Προσθέτουν πληροφορίες σε όσα ξέρουμε για την περίοδο των Σταυροφοριών».

Ωστόσο, ίσως πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι βοήθησαν τους κατοίκους να συνειδητοποιήσουν καλύτερα «τη σημασία του παρελθόντος και τη σύνδεση με το μέρος που ζουν».

Copyright:
2022 The New York Times

Διαβάστε επίσης:

Το ισπανικό χωριό που έχει περισσότερα βιβλιοπωλεία από μαθητές

Το χωριό της Θεσσαλίας που έγινε πόλος έλξης για επιχειρήσεις

H εξωτική χώρα που επιβραβεύει τους «καλούς» τουρίστες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News