The New York Times Δευτέρα 6/06/2022, 07:41
THE NEW YORK TIMES

«Επανάσταση» εναντίον των τοξικών αφεντικών

«Επανάσταση» εναντίον των τοξικών αφεντικών

Ένας μάνατζερ ζητά από τον υπάλληλό του να ταΐσει και να φροντίσει τον σκύλο του. Μία κληρονόμος αεροπορικής εταιρείας υποχρεώνει ένα εν κινήσει αεροσκάφος να επιστρέψει στην πύλη, ώστε να αποβιβαστεί ο αεροσυνοδός που την ενόχλησε. Η 10χρονη εγγονή ενός κολοσσού στον κλάδο του Τύπου προσβάλλει τον σοφέρ της, απειλώντας ότι θα τον απολύσει διότι είναι κακομαθημένος.

Αυτού του είδους η συμεριφορά είναι τόσο συνηθισμένη στην Νότια Κορέα, που έχει δικό της όνομα: «gapjil». Η λέξη είναι σύνθετη από το «gap», το οποίο αναφέρεται στα άτομα σε θέσεις ισχύος, και την εκμετάλλευση των «eul», των εργαζομένων τους. Στην ιεραρχική κοινωνία της Νοτίου Κορέας, σχεδόν κανένας δεν έχει γλιτώσει από το gapjil.

Ωστόσο, πρόσφατα, το gapjil πυροδότησε αντιδράσεις. Σε ιστοσελίδες, σε πανό στους δρόμους, και σε αυτοκόλλητα σε δημόσιες τουαλέτες προσφέρονται γραμμές βοηθείας gapjil από κυβερνητικούς οργανισμούς, την αστυνομία, ομάδες πολιτών και επιχειρήσεις, ώστε να ενθαρρύνουν τον κόσμο να καταγγέλλει τους αξιωματούχους και τους επικεφαλής που καταχρώνται την ισχύ τους. Οι καμπάνιες φαίνεται πως έχουν αποτέλεσμα. Πολιτικοί, κυβερνητικά στελέχη και μάνατζερ επιχειρήσεων βλέπουν να καταστρέφεται η δημόσια εικόνα τους έπειτα από σκάνδαλα gapjil.

Παλιότερα οι κάτοικοι της Νότιας Κορέας ήταν πιο ανεκτικοί σε τέτοιου είδους περιστατικά, ιδίως όταν εμπλέκονταν πλούσιες οικογένειες που διαχειρίζονταν επιχειρηματικούς κολοσσούς της χώρας, όπως δήλωσε ο Park Jum-kyu, στέλεχος στην ομάδα Gabjil 119, η οποία προσφέρει νομικές συμβουλές σε θύματα.

«Ο κόσμος τώρα απαιτεί υψηλότερα πρότυπα όσον αφορά το ποια συμπεριφορά είναι αποδεκτή», δήλωσε ο κ. Park.

Ορισμένοι θεωρούν ότι το gapjil προέρχεται από τους αξιωματούχους της στρατιωτικής δικτατορίας της Νότιας Κορέας, οι οποίοι εφάρμοζαν μία κουλτούρα διαταγών και συμμόρφωσης που επικρατεί μέχρι και σήμερα.

«Οι άνθρωποι που υποφέρουν από το gapjil στη δουλειά τους, το υιοθετούν και οι ίδιοι όταν βρεθούν σε θέση ισχύος, όπως όταν μιλούν σε έναν εργαζόμενο σε τηλεφωνικό κέντρο», δήλωσε η 37χρονη Cho Eun-mi, η οποία παραιτήθηκε από την δουλειά της σε εργοστάσιο γραφικής ύλης τον Απρίλιο λόγω της επιθετικής γλώσσας του αφεντικού της.

Η πρόσφατη τάση καταγγελίας του gapjil καταδεικνύει παράλληλα μία έλλειψη εμπιστοσύνης στο σύστημα Δικαιοσύνης της Νότιας Κορέας, όπου πολλοί έχουν υποστηρίξει ότι τα δικαστήρια σπανίως τιμωρούν την ελίτ της επιχειρηματικής σκηνής σαν να είναι υπεράνω του νόμου. Ενδεικτικά, το 2007 ο Kim Seung-youn, πρόεδρος της πολυεθνικής Hanwha, είχε μπει στην φυλακή για λίγο μόνο καιρό, μετά από επίθεση εναντίον των εργαζομένων του.

Παρότι υπάρχει κινητοποίηση, η Νότια Κορέα απέχει πολύ από την κοινωνική ισότητα. Το 2019 υιοθετήθηκε νόμος εναντίον της παρενόχλησης στον χώρο εργασίας, ο οποίος όμως επιβάλλει μόνο τη λήψη πειθαρχικών μέτρων ή την επιβολή χρηματικού προστίμου έως 8.000 δολαρίων. Από περσινή έρευνα της Gabjil 119 προέκυψε ότι σχεδόν το 29% των εργαζομένων κατήγγειλε κακομεταχείριση στη δουλειά.

«Το Gapjil εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται ως κάτι που θα έπρεπε να λυθεί εντός της εταιρείας», δήλωσε ο Yun Ji-young, δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Υπάρχει τεράστια εχθρότητα εναντίον των ανθρώπων που φέρνουν το πρόβλημα προς τα έξω».

Εάν όμως δεν υπάρχει επίρριψη ευθυνών, ο κ. Park από την Gabjil 119 προβλέπει ότι δεν θα αλλάξουν πολλά.

«Έχουμε τελειώσει την στρατιωτική δικτατορία και έχουμε παραπέμψει έναν πρόεδρο σε δίκη», δήλωσε. «Αλλά ακόμη οφείλουμε να αλλάξουμε το εργασιακό μας περιβάλλον».

Copyright:
2022 The New York Times

Διαβάστε επίσης:

Κακή σχέση με τον προϊστάμενο; Πώς να το διαχειριστείς πριν να είναι αργά

Τρία πράγματα που μπορείτε να μάθετε από έναν «τοξικό» μάνατζερ

Τι δικαιολογία έχουν τα «κακά» αφεντικά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News